Premierul spaniol a promis că prostituția va deveni ilegală.
Primul ministru al Spaniei, Pedro Sánchez, s-a angajat duminică să facă ilegală prostituția în țară, relatează BBC. Vorbind susținătorilor la finalul congresului de trei zile al partidului său socialist din Valencia, Sánchez a spus că practica „înrobește” femeile.
Prostituția a fost dezincriminată în Spania în 1995, iar în 2016 ONU a estimat că industria sexuală a țării valorează 3,7 miliarde de euro (3,1 miliarde de lire sterline sau 4,2 miliarde de dolari). Un sondaj din 2009 a constatat că aproximativ unul din trei bărbați spanioli plătiseră pentru sex.
Cu toate acestea, un alt raport publicat în 2009 a sugerat că cifra ar putea ajunge la 39%, iar un studiu al ONU din 2011 a citat Spania ca al treilea cel mai mare centru de prostituție din lume, în spatele Thailandei și Puerto Rico.
În prezent, prostituția nu este reglementată de lege în Spania și nu există nici o pedeapsă pentru cei care oferă servicii sexuale plătite din propria voință, atâta timp cât activitatea nu are loc în spații publice. Cu toate acestea, proxenetismul sau intermedierea în calitate de proxenet între un lucrător sexual și un potențial client este ilegală.
Industria a crescut de la legalizare și se estimează în mod obișnuit că aproximativ 300.000 de femei lucrează ca prostituate în Spania.
În Spania ar fi trebuit să fie înființat în mod oficial Sindicatul lucrătoarelor din industria sexului, după ce justiția iberică a oferit undă verde. Justiţia spaniolă a validat înfiinţarea primului sindicat al "lucrătoarelor din industria sexului" din Spania, respingând astfel recursul guvernului în vederea anulării înfiinţării acestei organizaţii, a anunţat miercuri Tribunalul Suprem, cea mai înaltă instanţă juridică a Spaniei, informează AFP.
Înfiinţat în cea mai mare discreţie în vara lui 2018, acest sindicat, denumit Otras (Organizaţia lucrătoarelor din industria sexului), a fost contestat la scurt timp după crearea lui de guvernul socialist al lui Pedro Sanchez, care a obţinut în justiţie anularea statutelor sale la numai trei luni după înfiinţarea lui.
Tribunalul Suprem a dat dreptate sindicatului, afirmând, în decizia sa consultată de AFP, că "statutele contestate" sunt "conforme legislaţiei" şi că lucrătoarele din industria sexului "se bucură de dreptul fundamental la libertate sindicală şi au dreptul de a se sindicaliza".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News