Amenzi de peste 700.000 de lei și mai multe decizii de sistare temporară a activității au dispus inspectorii de la Protecția Consumatorului în județul Cluj, în cadrul operațiunii Caravana Consumatorului.
Potrivit ANPC, în urma verificărilor făcute în 33 de operatori economici de pe raza județului Cluj, au fost aplicate amenzi în cuantum de 735.000 lei.
Totodată au fost dispuse măsuri de oprire definitivă de la comercializare a unor produse în valoare de aproximativ 25.000 de lei, de oprire temporară a prestării serviciilor în cazul a 21 de operatori economici, iar în cazul a doi operatori economici s-a propus măsura închiderii pentru o perioadă de până la 6 luni.
Printre deficiențele constatate se numără comercializarea unor produse expirate, schimbarea stării termice a unor produse și preparate, comercializarea unor produse și preparate fără elemente de identificare-caracterizare, utilizarea unui regim de temperatură necorespunzătoare, existența unor zone cu igrasie, pe tavan și pereți laterali, în blocuri alimentare, utilizarea unor vase emailate și hote îmbâcsite cu depuneri de grăsime, plite neigienizate, frigidere care prezentau garnituri neconforme, depozitarea produselor direct pe paviment și la temperaturi care nu respectă indicațiile producătorului, utilizarea veselei din PVC.
De asemenea, unele firme au fost sancționate pentru practici comerciale incorecte în ceea ce privește comercializarea legumelor și fructelor, prin prezentarea ca fiind de calitatea I, produse care, în realitate, erau improprii consumului uman prin prezența mucegaiului și putregaiului.
Verificările au fost efectuate în cadrul operațiunii „Caravana consumatorilor”, care își propune realizarea unei abordări de control unitare, la nivelul tuturor structurilor teritoriale ale instituției, astfel încât intensitatea și frecvența acțiunilor de verificare a operatorilor economici din întreaga țară să păstreze același ritm al desfășurării.
„Pentru a putea pleca la un drum drept, trebuie să îți asumi greșelile din trecut. Constatăm că abordarea la nivelul județelor este diferită de la unul la celălalt. Sunt regiuni ce par în vacanță, în raport cu celelalte. Transmitem, astfel, un mesaj greșit operatorilor economici. Această autoritate este o mare și unită echipă, iar modul de abordare în cadrul acțiunilor de control trebuie să fie același.
Nu vrem să continue ideea că într-un județ sunt comisari mai duri, iar în altul dimpotrivă. Vom lua țara la pas, vom participa la controale, vom transmite același mesaj atât colegilor comisari, cât și operatorilor economici: Nu există consumatori de mâna a doua! Numită simbolic , această operațiune arată că ne dorim și că vom reuși să fim la fel de implicați în activitatea pe care o desfășurăm”, a declarat Horia Constantinescu, președintele ANPC.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu