Liderii statelor UE vor să implementeze o serie de măsuri care să reducă costul energiei, reflectat în facturile consumatorilor.
Liderii statelor Uniunii Europene vor pleda la summitul din 21-22 octombrie pentru adoptarea unor măsuri de protecţie a cetăţenilor europeni în faţa creşterii record a preţurilor energiei, care a condus la scăderea producţiei industriale şi la majorarea facturilor plătite de consumatori, transmite Reuters, citat de Agerpres.
În cadrul reuniunii la nivel înalt de săptămâna viitoare, liderii europeni vor discuta despre setul de instrumente prezentat recent de Comisia Europeană, ce a confirmat măsurile pe care guvernele naţionale le pot folosi pentru a furniza ajutor consumatorilor.
Un proiect al declaraţiei summitului, consultat de Reuters, invită Comisia şi statele membre să utilizeze acel set de instrumente pentru a oferi asistenţă pe termen scurt celor mai vulnerabili consumatori şi a sprijini companiile europene.
Până miercuri 20 de state membre adoptaseră la nivel naţional măsuri precum plafonarea preţurilor, tăieri ale taxelor pe energie şi subvenţii pentru gospodăriile mai sărace.
Comisia Europeană a declarat că va examina, de asemenea, măsuri potenţiale pe termen lung pentru a proteja ţările de creşterea preţurilor, inclusiv achiziţii comune de gaz natural.
În plus, liderii statelor UE vor cere Băncii Europene de Investiţii să aibă în vedere accelerarea investiţiilor în tranziţia verde, în vederea reducerii riscurilor unor viitoare perturbări pe piaţa energiei.
Bruxellesul susţine că o tranziţie rapidă către energia verde este cea mai bună cale apărare împotriva viitoarelor creşteri de preţuri întrucât ar reduce expunerea la volatilitatea preţurilor combustibililor fosili importaţi.
Un bărbat din Sinaia are de plătit peste 23.000 de lei pentru electricitate, transmite Realitatea Plus. Este vorba despre o vilă cu 10 camere pe care o deține prahoveanul. Proprietarul susține că în imobil sunt montate becuri economice, iar în incintă nu se folosesc utilaje industriale sau alte echipamente mari consumatoare de electricitate. Perioada de facturare este 9 mai - 19 septembrie 2021. Administratorul spune că în mod normal factura de curent era undeva la 1.000 de lei pe lună. Problema pare să fi apărut în luna mai, atunci când a fost schimbat contorul electric.
Aparatul ar fi început să măsoare consumul de energie electrică de la 0, iar în luna octombrie indica un consum de aproximativ 6.000 de KW. Pentru acest consum factura nu ar fi trebuit să depășească 7.000 de lei, susține proprietarul imobilului. Totuși, pe factură apare un consum activ pentru perioada menționată de peste 33.000 de KW și nimeni nu poate explica de unde a apărut această diferență uriașă. reprezentanții Electrica au precizat că situația trebuie analizată în detaliu pentru a se stabili dacă este vorba despre o eroare a operatorului sau chiar atât are de plată bărbatul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News