O proteină din sânge este asociată cu stimularea mentală, arată trei studii.
Factorul 4 al trombocitelor (PF4) este o substanță din sânge, iar aceasta a fost asociată cu stimularea mentală pe care o obținem în urma exercițiilor fizice, de beneficiile transfuziilor de sânge și de o proteină asociată cu longevitatea, în trei studii separate.
Toate cele trei procese promovează îmbunătățirea cognitivă, ceea ce înseamnă că PF4 este un fel de factor sangvin cu superputeri. Cercetarea a fost realizată de două echipe de la Universitatea California San Francisco (UCSF) din SUA și de la Universitatea Queensland din Australia.
Trombocitele sunt fragmente de celule care joacă un rol esențial în procesul de coagulare, astfel, pe lângă faptul că servesc drept dopuri fizice care stopează sângerarea, aceste mici bucăți de celule din măduva osoasă, fără nucleu, conțin granule care eliberează substanțe chimice pentru a promova agregarea.
Ca unul dintre acești factori, proteina PF4 contribuie la răspunsul sistemului imunitar la leziuni și infecții.
Acum se pare că joacă un rol și în mecanismele anti-îmbătrânire, sub conducerea unei enzime exprimate în cantități mari în creier, ficat și rinichi, cunoscută sub numele de klotho.
”Sângele tânăr, klotho și exercițiile fizice îi pot spune cumva creierului tău: Hei, îmbunătățește-ți funcția”, spune anatomistul Saul Villeda de la UCSF, citat de Science Alert.
În cazul studiului cu sânge tânăr, șoarecilor mai în vârstă li s-a injectat proteina PF4, care s-a dovedit a reduce inflamația din creier și a îmbunătăți memoria animalelor. În esență, a inversat o parte din deteriorarea specifică înaintării în vârstă.
În cel de-al doilea studiu, realizat tot pe șoareci, oamenii de știință au reușit să facă legătura între proteina PF4 și proteina membranară klotho. S-a demonstrat anterior că Klotho stimulează puterile cognitive și se pare că PF4 ajută la transferul acestui impuls către regiunile cerebrale din dreapta.
Atât șoarecii tineri, cât și cei bătrâni s-au îmbunătățit la testele comportamentale după o injecție de klotho, care ulterior eliberează PF4. Acest lucru a îmbunătățit formarea de noi conexiuni în hipocampus, care este locul în care creierul creează amintiri.
Cel de-al treilea studiu a arătat că exercițiile fizice eliberează mai mult PF4 în sângele șoarecilor. S-a observat că PF4 joacă un rol în crearea de noi celule cerebrale și, de asemenea, a îmbunătățit funcțiile de memorie la șoarecii mai în vârstă.
Deși toate aceste studii au fost efectuate pe șoareci, se crede că aceste descoperiri se vor aplica, cel mai probabil, și la organismul uman, sugerând mai multe moduri în care PF4 ”mesagerii sănătății creierului” ar putea ajuta în tratamentele viitoare.
Citește și: Semnul ascuns din pupile care indică buna funcționare a creierului
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News