Proteinuria: ce înseamnă și cum se manifestă

FOTO: Freepik
FOTO: Freepik

Proteinele sunt esențiale pentru buna funcționare a organismului și se găsesc în multe părți ale corpului, inclusiv în sânge. În mod normal, rinichii filtrează sângele și elimină reziduurile și excesul de lichide sub formă de urină, păstrând însă proteinele și alte substanțe importante în circulație. În unele cazuri, când rinichii nu funcționează așa cum ar trebui, apare proteinuria sau prezența unui exces de proteine în urină. Ce înseamnă acest lucru și cum se manifestă vei descoperi în rândurile de mai jos. 

Ce înseamnă creșterea nivelului de proteine din urină

Prezența unor cantități mici de proteine în urină este considerată normală, ca de altfel și creșterea ușoară a acesteia în anumite condiții. Un nivel ridicat de proteine urinare poate indica însă existența unei afecțiuni și, de multe ori, reprezintă primul semn de alarmă în acest sens. Lista posibilelor cauze ale proteinuriei include: deshidratarea, inflamația, hipotensiunea arterială, febra, exercițiile fizice intense sau nivelul crescut de stres. Administrarea prelungită a anumitor medicamente și temperaturile foarte scăzute pot afecta și ele nivelul de proteine din urină. 

În același timp, proteinuria poate fi asociată și cu diverse afecțiuni. Cele mai comune sunt diabetul și hipertensiunea arterială, dar poate fi vorba și de o boală autoimună precum lupusul, de glomerulonefrită, de un tip de cancer numit mielom multiplu sau de amiloidoză. Bolile cardiovasculare, preeclampsia și cancerul renal sunt incluse și ele pe lista posibilelor cauze ale proteinuriei.

Cum se manifestă proteinuria 

În cazurile ușoare, nu apar simptome vizibile. În funcție și de motivul creșterii nivelului de proteine urinare, pe măsură ce problema se agravează, pot apărea simptome precum: urina spumoasă, umflarea brațelor, picioarelor, abdomenului sau feței, nevoia frecventă de a urina, dificultățile de respirație, oboseala accentuată, pierderea apetitului, indigestia, vărsăturile sau crampele musculare.

Alte posibile semne de alarmă ar putea fi: uscăciunea pielii, însoțită și de mâncărimi, prezența sângelui în urină, pierderea în greutate, problemele cu somnul sau dificultățile de concentrare.

Este însă important de reținut faptul că lipsa unor astfel de simptome nu poate fi considerată neapărat un indicator al faptului că nu există nicio problemă. După cum menționam anterior, de multe ori, proteinuria poate fi primul semn al existenței unor afecțiuni precum cele menționate mai sus. Tocmai de aceea, medicul tău ți-ar putea recomanda determinarea nivelului de proteine urinare chiar și absența unor simptome vizibile, în special dacă te încadrezi în categoria persoanelor cu risc ridicat de boala renală. Exemple de factori de risc asociați cu bolile de rinichi sunt, pe lângă istoricul familial de astfel de afecțiuni, diabetul, hipertensiunea arterială, bolile cardiovasculare, dar și administrarea de anumite medicamente, cu sau fără prescripție medicală.


Cum se poate determina nivelul de proteine urinare

Determinarea nivelului proteinelor urinare se poate face foarte simplu, prin intermediul unei analize de urină. Pentru efectuarea acesteia va fi necesară fie o mostră de urină emisă spontan, din prima urină a zilei, fie o probă din urina din 24 de ore (aceasta din urmă poate oferi rezultate mai clare, deoarece cantitatea de proteine ​​și alte substanțe din urină poate varia pe parcursul zilei). Nu este necesară o pregătire specială înainte de efectuarea acestei analize, ci doar de o toaletă riguroasă a zonei genitale.

În concluzie, proteinuria reprezintă prezența unor cantități anormale de proteine în urină și poate avea cauze diverse, de la simpla deshidratare, stres sau exercițiile fizice intense și până la afecțiuni mai grave, ce includ bolile renale, diabetul, lupusul și cancerul. De multe ori, creșterea nivelului de proteine din urină poate indica prezența unei astfel de afecțiuni înainte de apariția primelor simptome vizibile. Tocmai de aceea, determinarea nivelului proteinelor urinare reprezintă o metodă eficientă de monitorizare a stării generale de sănătate. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel