Protestele de ieri, 10 august 2019, nu au rămas fără ecou în presa internațională. Jurnaliștii străini au abordat evenimentele din România.
Radio Europa Liberă notează în paginile sale despre protestul de pe 10 august 2019. Publicația amintește că românii au ieșit în stradă ieri, în București și în mai multe orașe din țară pentru a marca un an de la protestul masiv de anul trecut împotriva corupției, protest care s-a încheiat prin violențe. Sursa citată mai scrie că protestele de ieri, care au avut loc în marile orașe din țară, precum Cluj, Arat, Timișoara, Iași sau Brașov, vin pe fondul nemulțumirilor publice față de răspunsul autorităților în cazul crimelor de la Caracal, caz care a scos la iveală hibe uriașe în sistem.
Washington Post scrie că mii de oameni au luat parte la protestele împotriva Guvernului de ieri, cea mai mare manifestare având loc în București, în Piața Victoriei, în fața Guvernului. Jurnaliștii americani amintesc de violențele de anul trecut când mai mulți protestatari, dar și reprezentanți ai forțelor de ordine au fost răniți. Washington Post notează că protestatarii au cerut demisia guvernului Dăncilă și au purtat pancarte cu mesajul ”Corupția ucide”. Și cei de la ABC News au relatat evenimentele de ieri în aceeași manieră precum cei de la Washington Post.
Pe de altă parte cei de la Reuters amintesc că protestul de ieri a fost organizat de diaspora românească, nemulțumită de corupția din țară, situația administrației publice și modificările aduse sistemului judiciar. Totodată, este menționat și cazul Caracal, manifestanții acuzând intervenția autorităților.
La fel precum celelalte publicații internaționale, Reuters notează că aproximativ 20.000 de persoane, atât din diaspora cât și din țară, au protestat în fața Guvernului României ieri. Este subliniat faptul că protestele s-au desfășurat pașnic, în comparație cu violențele înregistrate anul trecut pe 10 august 2018. Știrea este preluată și de cei de la Euronews.
Amintim că în jur de 20.000 de persoane au protestat, sâmbătă, în Piaţa Victoriei din Capitală, împotriva Guvernului, faţă de tergiversarea dosarului "10 august 2018" şi de unele măsuri luate de politicieni în domeniul legislaţiei penale. După ora oficială de încheiere a protestului, 22,15, numărul protestatarilor a scăzut constant, astfel că au mai rămas doar câteva sute de oameni în faţa Palatului Victoriei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu