PNL, prin Raluca Turcan, care și-a făcut selfie în fruntea protestatarilor din Piața Victoriei, Platforma România 100, prin Dacian Cioloș, Raluca Prună și Vlad Voiculescu, și USR, ceva mai slab reprezentat în stradă, au acaparat manifestațiile din Piața Victoriei duminică, 5 noiembrie.
Pe de-o parte, această mișcare arată că PNL este 'disperat' după voturi și ar vrea să conducă 'revoluția' sau măcar să mai iasă din blocajul în care se află - la 20 de procente. Pe de altă parte, oamenii lui Dacian Cioloș oricum nu au niciun angajament, vin la orice eveniment de acest fel pentru ca lumea să nu uite de existența lor, este de părere ziaristul Val Vâlcu.
De ce protestul a fost un eșec
Din acest punct de vedere, ce s-a întâmplat cu protestul de duminică, 5 noiembrie, a fost un eșec. PNL, după ce i-a chemat pe membrii și simpatizanții săi în stradă, ar fi trebuit singur să umple protestul, lucru care nu s-a întâmplat. Acest lucru înseamnă fie că nu prea are susținători în București, ei existând doar pe hârtie, fie că nu îl ascultă pe Ludovic Orban, liderul partidului.
Mișcarea liberalilor de a-i chema pe oameni în stradă, prin intermediul unui comunicat de presă, s-a dovedit un eșec pentru că protestului i s-a dat un caracter politic. Mai mult decât atât, PNL a dat muniție PSD-ului astfel încât social-democrații să spună că opoziția vrea să îi dea jos de la putere prin mijloace nedemocratice, mai exact prin mitinguri neautorizate.
Numărul protestatarilor, în scădere
Să ne amintim că fără PNL, mitingurile strângeau 100.000 de oameni, cu PNL au avut de 10 ori mai puțini. Este adevărat că presa simpatizantă PNL spune că duminică, 5 noiembrie, a fost val de proteste, iar numărul oamenilor care au ieșit în stradă a fost de 15.000. De fapt, se referă la toți protestatarii, la nivel național, aceasta fiind o strategie de marketing politic. În toate localitățile, manifestările au fost mai puțin alimentate cu public decât în ianuarie-februarie, ceea ce poate arăta mai multe lucruri.
În primul rând, demonstrează că manifestația și-a pierdut forța, că oamenii au mai înțeles că cerințele din ianuarie-februarie erau legale și că, de fapt, este un joc politic. De ce? Pentru că în afară de nucleul dur al protestatarilor și al membrilor de partid care vor PSD-ul arestat în orice formă, oamenii și-au dat seama că, în fond, protestează doar împotriva social-democraților și nu împotriva unui cutremur socio-politic generat de măsurile legislative propuse. În concluzie, apariția PNL-ului în acest joc a mai redus din amploarea protestului. Precizăm și faptul că, pe pagina de Facebook, Corupția Ucide a reacționat cu privire la ideea unor anumiți politicieni de a veni la protestul de duminică, 5 noiembrie, în Piața Victoriei, împotriva Guvernului Tudose.
"Dacă îi auzim că vor să își facă capital de imagine, în baza marșurilor și a protestelor de duminică... pe viitor o să fim vehemenți și o să solicităm ca orice persoană politică să stea acasă", a transmis Corupția Ucide.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News