Sindicatul "Esculap" - al medicilor din București și Județul Ilfov - protestează față de interzicerea celei de-a doua consultații gratuite în cazul bolilor cronice.
Iată comunicatul semnat de președintele "Esculap", Dr. Dan Pereţianu, și de prim-vicepreşedintele Dr. Sorin Şubă:
"Referitor la nedecontarea consultațiilor efectuate în ambulatoriul de specialitate prin noile norme ale MS/CNAS – OMS 619/CNAS 360 Anexa 7 Litera B punctul 1.3.1
Prin prezentul comunicat, ne manifestăm protestul nostru cu privire la lipsa de transparență în negocierile care au avut loc în lunile premergătoare aprobării Normelor CoCa per 2014-5.
Atunci am atras atenția asupra faptului că Ministerul Sănătății şi CNAS caută să îngrădească accesul asiguraților la servicii medicale în policlinici (ambulatoriul de specialitate) deşi în Startegiile MS (cea din februarie, completată recent cu cea din Iulie 2014) afirmă demagogic sprijinul logistic şi financiar pentru acest tip de servicii.
Concret situația este următoarea: Conform modificărilor efectuate în sistemul informațional unic integrat (SIUI), medicilor de policlinici nu li se mai decontează pentru luna iulie 2014 două consultații pe lună pentru asigurații cu boli cronice (aşa cum s-a procedat pînă acum), ci numai una.
Evident, în primă instanță vor suferi medicii, care vor avea un venit diminuat cu circa 30% !! Căci atît reprezintă cunatumul consultațiilor respective. Luna următoare, vor avea de suferit pacienții, căci medicii, care pînă acum erau plătiți pentru că au efectuat o a doua consultație (vom reveni asupra importanței acesteia a doua consultații), nu o vor mai efectua. Ce vor face pacienții ? Vor asalta spitalele, deja depăşite ca număr de internări ? Se vor duce la camerele de gardă ? Vor asalta cabinetele medicilor de familie (care nici ei nu au posibilitatea de a efectua mai mult de 20 de consultații pe zi) ? Sau se vor întoarce la consultația a doua, contra cost ?
Ce reprezintă “consultația a doua” pentru o boală cronică, chiar dacă ea este cunoscută – sau poate mai ales dacă este cunoscută! Este evident că atunci cînd te duci la medic, o faci pentru a fi diagnosticat, tratat, evaluat. Prima consultație reprezintă de obicei analiza strict clinică (anamneză, consult clinic). În urma ei, medicul recomandă fie mijloace pentru diagnostic biologic-biochimic, pentru dignostic propriu zis, dar şi, în cazul unei boli cunoscute, pentru etapizare, stratificare, gradualizare, fie mijloace de terapie, care pot fi noi, sau vechi cu doze modificate. De cele mai multe ori, se apelează la laborator sau la teste dinamice (de exemplu, ecg, ecografii etc).
Este evident pentru oricine că medicul trebuie să revadă pacientul după ce i-a recomandat efectuarea probelor cerute. Este evident că medicul trebuie să evalueze dacă modificarea dozelor a fost eficace, dacă noile medicamente sau proceduri au fost corect folosite etc.
Este evident pentru oricine că pacientul cu o boală cronică are dreptul la consultația ulterioară unor astfel de investigații (la fel cum pacientul are dreptul şi la o a doua opinie – vezi legea drepturilor pacientului). Această a “doua consultație” se poate realiza în aceeaşi lună calendaristică. De aceea, Normele CoCa, de fapt ordin de Ministru (actualmente OMS 619/2014-cuplat cu HCNAS 360) trebuie schimbate urgent pentru a permite decontarea “celei de-a doua consultații”, aşa cum a fost pînă acum.
Lipsa de transparență despre care vorbeam la început derivă din faptul că la negocierile de la CNAS ni s-a promis că a doua consultație va fi în continuare decontată !
Iată încă un motiv pentru care medicii români pleacă din România !"
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News