Protest al procurorilor din Brașov faţă de preconizatele modificări ale statutului magistraţilor

Protest al procurorilor din Brașov faţă de preconizatele modificări ale statutului magistraţilor / Fotografie creată de EKATERINA BOLOVTSOVA, de la Pexels
Protest al procurorilor din Brașov faţă de preconizatele modificări ale statutului magistraţilor / Fotografie creată de EKATERINA BOLOVTSOVA, de la Pexels

Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Braşov vor organiza o acţiune de protest față de preconizatele modificări ale statutului magistraţilor.

 

Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Braşov vor demara, începând de miercuri, 21 iunie, o acţiune de protest ce va consta în suspendarea totală a programului de audienţe şi soluţionarea numai a cauzelor considerate urgente.

Conform sursei citate, decizia privind demararea acţiunii de protest a fost luată în Adunarea Generală a procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Braşov de marţi.

De asemenea, forul de conducere al Parchetului de pe lângă Tribunalul Braşov a decis să solicite reprezentanţilor magistraţilor din CSM - Secţia pentru Procurori şi Procurorului General al PÎCCJ să informeze procurorii din parchete despre stadiul discuţiilor pe legile care vizează sistemul judiciar, precum şi să adopte o poziţie oficială şi să stabilească liniile de acţiune faţă de variantele de modificări legislative aflate în lucru. Nu în ultimul rând, procurorii braşoveni vor susţine 'celelalte forme de protest adoptate de parchetele şi instanţele din ţară'.

Potrivit comunicatului citat, în cadrul întrunirii au fost manifestate 'îngrijorări determinate de demersul legislativ referitor la modificarea şi completarea unor acte normative care afectează statutul magistraţilor'.

'În cadrul dezbaterilor au reieşit următoarele nemulţumiri: lipsa de respect a reprezentanţilor puterilor executive şi legislative faţă de magistraţi, ca reprezentanţi ai puterii judecătoreşti, care nu sunt cooptaţi în discuţiile privitoare la noile, neaşteptatele şi, în anumite privinţe, revoltătoarele propuneri de modificare la statutul magistraţilor; lipsa de previzibilitate a carierei magistraţilor aflaţi în activitate, întrucât actualul statut este foarte recent; lipsa de transparenţă în activitatea legislativă, deoarece propunerile de modificare ne-au fost făcute cunoscute numai prin canale neoficiale şi prin presă', se arată în comunicatul citat.

Conform prim-procurorului Adrian Radu, una dintre nemulţumiri vizează modificarea condiţiilor respectiv vârstei de pensionare a magistraţilor.

 

Vezi și: Uşi închise la Tribunalul Bucureşti, CAB, DNA şi parchetele de sector, după modificarea legii pensiei de serviciu a magistraţilor. Magistrații sunt la Guvern, în discuții cu Ciolacu, Ciucă și Gorghiu

Curtea de Apel Bucureşti, Tribunalul Bucureşti, Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti şi parchetele de pe lângă judecătoriile de sector au hotărât, marţi, suspendarea pe perioadă nelimitată a activităţii. La fel au anunţat că vor face şi Tribunalul Alba şi Curtea de Apel Alba Iulia.

"Adunarea Generală a judecătorilor Tribunalului Bucureşti, întrunită în şedinţa de marţi, la convocarea Preşedintelui Tribunalului Bucureşti, în prezenţa a 213 judecători, a hotărât, în unanimitate, că iminenta modificare a dispoziţiilor legale care consacră pensia de serviciu pentru judecători este de natură a încălca independenţa şi a afecta statutul constituţional al judecătorilor", se arată într-un comunicat al Tribunalului preluat de Agerpres.

Magistraţii au hotărât, cu majoritate, adoptarea unei forme de protest faţă de parcursul procesului legislativ. Este vorba despre amânarea tuturor cauzelor pe o perioadă nedeterminată, începând cu ziua de miercuri, cu excepţia următoarelor cauze: măsurile preventive în materie penală, cauzele prevăzute la art. 138 Cod procedură penală, percheziţiile domiciliare şi cauzele urgente în materie civilă lato sensu (ordonanţe preşedinţiale vizând minorii, măsura plasamentului de urgenţă, ordine de protecţie, răpirile internaţionale de minori, suspendări provizorii de executare), grevă (acţiune în constatarea nelegalităţii grevei, acţiune în suspendarea grevei).

Decizia de suspendare a activităţii a fost luată şi de Adunările Generale ale Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti şi al parchetelor de pe lângă judecătoriile de sector.

"Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti şi al parchetelor de pe lângă judecătoriile de sector înţeleg să adopte, ca formă de protest, suspendarea pe perioadă nelimitată a activităţii, cu excepţia unor cauze considerate urgente, până la adoptarea unei reglementări previzibile care să respecte independenţa justiţiei şi statutul magistraţilor, în baza unui proces legislativ transparent prin care, pe de o parte să fie înlăturate inechităţile existente, iar pe de altă parte, să se ţină cont de statutul magistraţilor, condiţiile de muncă şi perspectivele sistemului judiciar în ansamblul său", se arată într-un comunicat al PTB.

Magistraţii solicită ca punctele de vedere exprimate de întreg corpul magistraţilor în Adunările generale din data de 31 mai să fie avute în vedere în procesul legislativ de adoptare a modificărilor legislative cu privire la pensiile magistraţilor.

VEZI CONTINUAREA AICI!

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel