Coincidență sau plan bine pus la punct? În seara de sâmbătă, un amplu protest împotriva lui Klaus Iohannis se anunță în centrul Capitale. Este primul miting împotriva președintelui. Cu câteva ore înainte, un altul este organizat pentru susținerea Legii dării în plată, întoarsă de același președinte. Distanța este cât Centrul Vechi. Ceea ce se anunță poate fi un amplu protest care să strângă două grupuri de protestari, pentru cauze diferite.
Primul protest, pentru Legea dării în plată, începe la ora 14:00, în Piața Constituției, și se termină la ora 18:00, când începe protestul împotriva lui Klaus Iohannis, la Piața Universității. Ceea ce ar părea o mână de oameni în Piața Constituției poate deveni o armată în Piața Universității.
Sociologul Alfred Bulai a explicat, pentru dcnews.ro: "Piața Constituției e proiectată pentru 500.000 de persoane. De aceea, nu e indicat să organizezi un miting acolo. Antena a riscat pentru că, deși au venit cinci-zece mii de persoane, efectul vizual nu este atât de puternic. Protestul pentru susținerea Legii dării în plată are loc, paradoxal, tot în Piața Constituției, deși, la protest ar urma să vină un număr redus de persoane. Coincidența este că sunt adunați o serie de nemulțumiți de la ora 14:00 până la ora 18:00. Este probabil ca acești oameni să plece mai devreme de ora 18:00, în marș (fiind cunoscută tehnica marșului- mobilizarea oamenilor care nu sunt implicați într-un eveniment) prin Centrul Istoric, spre Piața Universității sau pe bulevard, astfel încât să antreneze mai mulți oameni către Piața Universității, unde se desfășoară mitingul anti-Iohannis. Prin urmare, coincidența celor două mitinguri și a orelor la care unul se termină, altul începe, permite deplasarea mulțimilor dintr-un loc în altul și atragerea altor oameni pe drum cu sloganuri de genul 'Nu stați în casă dacă vă pasă'".
Amploarea protestului, în funcție de organizatori
"Cei care protestează pe Facebook, deși par foarte vocali, nu sunt reprezentativi pentru majoritatea populației. Ideea că se închid Antenele a fost importantă pentru telespectatorii lor, cei care au venit la întâlnirea Antenelor, dar nu cred că marea masă a populației este atât de interesată de tema protestului împotriva lui Klaus Iohannis. Ca urmare, dacă mizele nu sunt atât de mari pentru public, protestul va fi amplu sau mai puțin amplu în funcție de organizatori. Dacă se dorește ceva dramatic, grupurile de interese din spatele protestului mobilizează oameni și resurse mai importante. Grupurile de interese sunt, de regulă, partidele. PSD-ul nu poate fi pentru că s-a exprimat în favoarea Antenelor, PNL-ul nu poate și, ca urmare, singura forță structurată ar fi PMP, care ar putea încerca să stimuleze tinerii protestatari. În Piața Universității, care este mică, este un loc îngust, cu câteva sute de oameni dai impresia unei revoluții. Dacă oamenii prezenți la întâlnirea cu jurnaliștii Intact ar fi mers în Piața Constituției s-ar fi blocat centrul orașului", a conchis Alfred Bulai.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News