Protest anti-nuclear al Partidului Verde. Mugur Mihăescu cere Guvernului să renunţe la construirea de noi centrale în România

Partidul Verde, membru al Verzilor Europeni, a organizat marti, un protest în faţa Guvernului, faţă de construirea de noi centrale nucleare pe teritoriul României.

Evenimentul a fost programat astfel încât să marcheze şi comemorarea dezastrului nuclear care a avut loc pe 26 aprilie 1986, la Partidul Verde din România consideră că marile companii internaţionale din industria nucleară fac lobby pentru ca acestă tehnologie periculoasă şi poluantă să fie apreciată de guvernele statelor lumii, de legislaţia internaţională şi de către opinia publică drept tehnologie „curată”. Noi, Verzii din Români, susţinem că eliminarea folosirii energiei nucleare constituie una din soluţiile pentru prevenirea schimbărilor climatice. Viitorul nostru şi al copiilor noştri depind de măsurile pe care Guvernele lumii le impun cetăţenilor cu sau fără acordul oamenilor obişnuiţi.

Din acest motiv, pentru că pornim de la prezumţia că România este un stat democratic, noi credem că românii trebuie să fie întrebaţi dacă, mai ales după accidentul de la Fukushima, sunt de acord cu utilizarea în continuare a energiei nucleare şi dacă nu cumva doresc implementarea de urgenţă de tehnologii verzi, curate şi sigure.

Energia nucleară produsă la Cernavodă asigură doar 20% din necesarul de consum al României. Aceasta poate fi uşor înlocuită de producţia de energie alternativă.

Cerem Guvernului României să renunţe la proiectele sale care implică folosirea energiei nucleare. Energia nucleară nu este “curată” şi presupune o serie de riscuri:

· Energia nucleară este extrem de costisitoare. Banii folosiţi anual pentru întreţinerea Centralei de la Cernavodă pot fi investiţi o singură dată în infrastructura necesară producerii de energie alternativă, dat fiind potenţialul României. A alege mai departe energia nucleară înseamnă să recunoaştem că am pierdut lupta împotriva încălzirii globale şi a schimbărilor climatice.

· Energia nucleară presupune tehnologii periculoase şi poluante. Riscul acidentelor din cauze tehnice este unul real: astăzi comemorăm 25 de ani de la Cernobîl. În 1986 reactorul 4 al centralei de la Cernobîl a explodat în timpul unui test de securitate, în urma unei erori de manipulare. Riscul accidentelor creşte o dată cu mărirea numărului de reactoare folosite.

· Activitatea seismică din Japonia a demonstrat o dată în plus vulnerabilitatea centralelor nucleare. Dată fiind activitatea seismică din România, un accident la centrala nucleară de la Cernavodă este oricând posibil. Riscul major pentru populaţia din România îl constituie accidentele care pot duce la emisii mari de substanţe radioactive în mediu. Radioactivatea reprezintă o ameninţare serioasă asupra sănănăţii populaţiei.

· Este un lucru ştiut că nu există soluţii ştiinţifice pentru administrarea deşeurilor radioactive. Deşi există mitul că centralele nucleare functioneaza curat, ele au nevoie bare de combustibil care sunt realizate dintr-un anumit tip de minereu radioactiv: uraniu. Pentru ca acel minereu sa fie eficient în reacţiile din reactor, pentru a produce mai multă energie, se ”imbogăţeşte”. În urma acestor procese se generează deşeuri radioactive care erodează orice material în timp. Poluarea radioactivă dispare de la suprafaţa solului după un proces foarte lent, care durează zeci de ani, pentru a coborî în subsol, unde poate dura zeci de mii de ani, având acelaşi efect nociv. Chiar şi fără riscul seismic, depozitarea deşeurilor radioactive reprezintă o problemă majoră deoarece reactoarele nucleare comerciale produc cantităţi mari de deşeuri radioactive care trebuie să fie depozitate sute de ani înainte de a deveni inofensive.

Reamintim că mai multe ţări europene au hotărât să stopeze prelungirea duratei de funcţionare a centralelor nucleare vechi şi au dispus verificarea standardelor de siguranţă a celor existente. În cazul probabil în care reactoarele nu vor fi închise, cerem autorităţile române şi Guvernului să-şi asume în faţa populaţiei riscurile la care suntem cu toţii supuşi!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel