Este ceva ciudat în legătură cu protestul anunțat de angajații de la uzina Dacia din Mioveni care sunt nemulțumiți de propunerea transferului contribuţiilor de la angajator la angajat.
Din informațiile DC News, măsura de mutare îi deranjează pe cei care, de obicei, nu plăteau contribuțiile angajatului sau care plăteau doar jumătate din acestea. Jumătate din contribuții nu erau plătite, firma intra în insolvență, iar statul rămânea cu datorii pe care nu le mai recupera niciodată.
De la 1 ianuarie 2018, dacă nu îți virezi contribuțiile, se numește stopaj la sursă și este infracțiune. Sunt deranjate acele firme care mai întârzie cu plata; firmele care plătesc în totalitate nu au nicio problemă cu schimbarea sistemului.
Din acest motiv, pare ciudat că angajații de la Dacia vor să protesteze. Unele instituții, cum era TVR, nu plăteau contribuțiile și când erau anunțate că angajarul X se îmbolnăvea, plătea atunci doar pentru el, pentru ceilalți nu. Așa s-a ajuns ca TVR să aibă datorii la stat.
În context, jurnalistul Val Vâlcu a spus: "Nu pot să cred că Dacia este în aceeași situație și să fie vreo înțelegere între directorat și sindicate. Pe de cealaltă parte, este ciudat că angajații au astfel de griji când ar putea avea grija salariilor sau SPLIT TVA. Angajații corecți ai unei firme corecte nu au de ce să fie deranjați de o astfel de măsură astfel încât să iasă în stradă. Poate sunt alte interese la mijloc. Este ceva ciudat. Angajații corecți nu au de ce să se teamă. Manifestația anunțată nu are logică".
Angajații Dacia, înlocuiți de roboți
Ion Georgescu, primarul din Mioveni, le-a transmis sindicaliștilor de la Dacia că "roboții sunt la poarta fabricii", în contextul în care angajații amenință cu proteste.
"Dacă mai exagerează cu aceste proteste de blocare a producției, în 2020 sau 2022 s-ar putea să vedeți mai mulți roboți pe platforma Dacia. Roboții nu au nevoie de antidot, nu au nevoie de echipament de protecție, au productivitate maximă, nu fac rebuturi, sunt doar consumatori de energie electrică și ulei. (...) Cred că majoritatea care intră pe porțile uzinei au văzut roboții la poartă; ăștia nu dau examen, nu fac nici mitinguri", a zis primarul din Mioveni.
După ce în urmă cu o săptămână, 250 de sindicalişti de la uzina Dacia au protestat în faţa prefecturii Argeş, alte mii de muncitori li se vor alătura.
Manifestația programată marți, 7 noiembrie, va avea loc în fața Centrului Cultural al orașului Mioveni.
Toți angajații vor ieși în stradă, iar producția uzinei Dacia va fi oprită pentru cel puțin câteva ore. La ultimul protest de o asemenea amploare, activitatea a fost întreruptă pe parcursul întregii zile.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News