Un document numit Manifest pentru Democrație a fost distribuit masiv printre protestatarii din Piața Victoriei.
Documentul se dorește a fi o petiție pe care românii să o semneze pe intenet.
Iată textul documentului:
Cerem tuturor forțelor democratice - civice și politice - să iasă din logica defensivă, să renunțe la atitudinea de rezistență pasivă și să se alăture acestei contraofensive democratice, afirmându-și mai întâi public susținerea pentru principiile enunțate în această platformă-manifest:
1. România are dreptul la un destin democratic, în rândul țărilor civilizate. Toți cetățenii români plătitori de taxe și impozite, precum și copiii lor, au dreptul la libertate, educație, sănătate, un mediu cât mai curat posibil și o viață decentă, peste pragul de sărăcie.
2. O majoritate nu poate încălca drepturile fundamentale, drepturile democratice ale celor aflați în minoritate, indiferent de context, indiferent de voturile de care beneficiază acea majoritate.
3. Corupția, sub toate formele ei - mită, trafic de influență, șantaj, clientelism, nepotism, abuzuri, fraude - nu poate fi tolerată într-o societate democratică, nici chiar prin desființarea abuzivă a legilor ce incriminează astfel de fapte.
4. Legea trebuie respectată de toți, dar, în același timp, Legea trebuie să fie democratică, dreaptă, morală, nepărtinitoare, lipsită de ambiguități și, totodată, să se aplice cu egală măsură pentru toți, indiferent de poziție, avere, statut social sau orice astfel de considerente.
5. Cetățenii trebuie să poată contesta și respinge prin vot orice lege, atunci când consideră că acea lege încalcă morala socială, că e părtinitoare, nedreaptă, inechitabilă sau antidemocratică - orice lege îndreptată împotriva cetățenilor - dacă contestarea beneficiază de susținerea cetățenească necesară, fără nicio altă aprobare suplimentară.
6. Cetățenii trebuie să poată să inițieze și să adopte prin vot legi sau modificări ale Constituției, pe care ei le consideră ca fiind benefice pentru societate - în limitele tratatelor și convențiilor internaționale - dacă inițiativa legislativă beneficiază de susținerea cetățenească necesară, fără nicio altă aprobare suplimentară.
7. Cetățenii au dreptul la transparență, atât în privința procesului electoral (să se poată asigura că acesta se desfășoară corect, că votul nu este fraudat), în privința colectării și cheltuirii banilor publici, cât și a proceselor decizionale de la nivel legislativ și executiv.
8. Cetățenii trebuie să își poată revoca aleșii, atunci când consideră că aceștia au încălcat grav legea sau mandatul ce le-a fost încredințat de cei pe care îi reprezintă.
Numai printr-o acțiune unitară și consecventă în direcția restabilirii și extinderii drepturilor democratice ale cetățenilor, conform principiilor enunțate aici, vom putea rupe cercul acesta vicios, Parlament - legislație (strâmbă) - parlamentarism, și vom putea astfel inversa trendul antidemocratic pe care merge acum România.
Înainte de toate, însă, este necesară o clarificare de poziție a actorilor de pe scena politică. Vrem să știm și noi, cetățenii, cine sunt cei care susțin cu adevărat Democrația, interesele cetățenilor - și ca atare, sunt gata să accepte controlul și cenzura democratică a acestora - și cine vrea doar să profite de această conjunctură politică pentru a pune mâna pe putere, cu scopul de a-și satisface interese personale sau de grup.
Nu mai suntem dispuși să acordăm nimănui încrederea și votul nostru în mod necondiționat - nu mai vrem să le dăm reprezentanților un mandat în alb pe 4 ani. Și nu, nu mai credem în promisiuni!
Vrem un control democratic permanent al cetățenilor asupra celor cărora le încredințăm mandatul de reprezentare!
Iata fotografiile cu documentul distribuit:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu