EXCLUSIV  PROTEST după lunile de şcoală online. Un profesor ACUZĂ că nu a fost plătit. Răspunsul ISMB

Închiderea şcolilor şi mutarea cursurilor în mediul online au provocat şi unele nemulţumiri atât în rândul elevilor cât şi al profesorilor. 

Alegeri prezidentiale 2024

Am primit, pe adresa redacţiei, un mesaj prin care ni se aducea la cunoştinţă faptul că, la Şcoala Gimnazială Specială nr.1 din Bucureşti nu ar fi fost achitată "plata cu ora" în ultimele luni, când profesorii au fost nevoiţi să-şi desfăşoare cursurile în mediul online. Situaţie care, potrivit sesizării care ne-a fost trimisă, ar fi provocat nemulţumirea unui profesor care, nici mai mult, nici mai puţin, a ameninţat că nu va încheia mediile copiilor dacă nu este plătit. 

"Domnul profesor de sport a făcut sesizare la Inspectoratul Şcolar şi ameninţă cu judecata. Ca formă de protest, nu a pus note și nici nu a încheiat situația pe semestrul al II-lea. Fiind pensionar, angajat la plata cu ora, contractul de muncă i-a expirat în data de 12 iunie. În schimb elevii au rămas cu situația neîncheiată iar directorul şi Consiliul de Administrație decid ca diriginţii să încheie mediile elevilor. Este legal? Diriginţii au alte specialități... nu sport", scrie în mesajul trimis pe adresa redacţiei.    

Răspunsul conducerii şcolii

Ramona Stănescu, directorul unităţii de învăţământ ne-a oferit un răspuns la această sesizare. 

"În această perioadă, plata cu ora s-a făcut cu condiţia ca respectivele cadre didactice să prezinte documente justificative. Atât timp cât nu există documente justificative, nu avem cum să achităm plata cu ora. Pentru orele respective, profesorul trebuie să demonstreze că a făcut şi alte ore suplimentare. Respectiv, pentru lecţiile online, se poate demonstra că orele cu elevii s-au ţinut. Se poate demonstra că a intrat pe Zoom sau pe altă platformă pentru a efectua orele respective.

Legat de cazul profesorului de sport, dânsul nu a luat legătura cu noi şi cu copiii. Noi l-am căutat, i-am trimis mesaje, i-am făcut şi o notă de serviciu, l-am informat că are obligaţia de a încheia situaţia şcolară a elevilor. Legat de încheierea mediilor, printr-o hotărâre a Consiliului de Administraţie, s-a decis ca mediile să fie încheiate de către profesorii diriginţi. Din fericire nu au fost copii din ani terminali ca să aibă probleme la examenele naţionale.

Există o reglementare în Regulamentul de Organizare şi Funcţionare modificat, prin care se precizează că dacă elevul nu are niciun calificativ în semestrul al doilea şi nu se poate valorifica activitatea online, atunci media semestrului întâi devine medie anuală. Ca atare, media semestrului întâi a devenit media anuală", ne-a declarat Ramona Stănescu.

Care este poziţia ISMB

Despre această situaţie am discutat la Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti, instituţie care, prin vocea Roxanei Cercel, purtătorul de cuvânt al instituţiei, ne-a oferit un punct de vedere.

"Profesorul respectiv reclamă faptul că nu a fost plătit la PCO (plata cu ora). Este pensionar şi, pentru că nu dispune de tehnologia modernă, nu a putut face orele. E un singur caz, cu profesorul de sport. I-am spus: 'aţi mers la director să îi cereţi resurse, să vă ajute?' şi mi-a spus că nu a fost şi că a aşteptat ca directorul să facă demersurile necesare. Sigur că nu aşa s-a procedat. Fiecare a trebuit să ştie că are ore şi să facă cumva să ia legătura cu copiii, iar din acest motiv domnul este nemulţumit. Este singurul caz din această unitate de învăţământ. Domnia sa nu a efectuat orele, a spus că are probleme acasă, că nu are tehnologie, că internetul nu reprezintă chiar soluţia optimă. Aşa mi-a povestit mie, am stat în două rânduri de vorbă. Am discutat şi cu conducerea şcolii şi ni s-a transmis că domnia sa nu a solicitat să îi fie puse la dispoziţie mijloacele de a comunica online cu elevii", ne-a declarat Roxana Cercel. 

Care a fost reglementarea la nivel naţional

Roxana Cercel a explicat şi care a fost reglementarea, la nivel naţional, pentru ca profesorii să fie plătiţi pe durata desfăşurării cursurilor online. 

"După vacanţa de primăvară s-a creat un fel de condică online, iar profesorii au completat acolo fiecare oră, fiecare activitate pe care au susţinut-o cu copii, în baza programului şi a orarului pe care îl aveau la şcoală. În baza acestei condici ei au fost plătiţi inclusiv la plata cu ora, la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ. S-a plătit până la finele anului şcolar, atâta vreme cât orele respective au fost susţinute".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel