Angajaţi din industria metalurgică neferoasă protestează, vineri, de la ora 11:00, în faţa sediului Ministerului Energiei. Aceștia solicită ”stoparea creşterii necontrolate a preţului la energie electrică şi gaze naturale, care duce la închiderea de societăţi din metalurgia românească, mare consumatoare de energie electrică şi gaze, şi implicit la desfiinţarea locurilor de muncă”.
Sindicaliștii solicită „măsuri imediate” pentru sprijinirea industriei cerând un „un mecanism de reglementare a pieţei pe termen scurt, deoarece toată populaţia din România va fi afectată, facturile vor creşte considerabil, oamenii nemaiputând face faţă scumpirilor exagerate”.
Protestatarii cer ministrului de resort şi Guvernului să intervină ”pentru a stopa creşterea necontrolată a preţului la energia electrică şi gaze atât pentru consumatorii industriali, cât şi pentru consumatorii casnici, prin luarea de măsuri concrete de ajutor”, fiind nemulţumiţi de politica Executivului în domeniul energiei, atrăgând atenţia asupra faptului că, din cauza tarifelor mari la electricitate şi gaz, tot mai multe companii mari din industria metalurgică sunt nevoite să închidă din activităţi.
La manifestația de vineri sunt aşteptaţi reprezentanţi ai Federaţiei Sindicatelor din Metalurgia Neferoasă şi ai Federaţiei Sindicale a Siderurgiştilor Metarom, care are în componenţa sa sindicate de la societăţile: Liberty Galaţi, Alro Slatina, Silcotub Tenaris Zalău, Donalam Călăraşi, Industria Sârmei Câmpia Turzii, Arcelor Mittal Hunedoara, Arcelor Mittal Roman, Oţelinox Târgovişte, TMK Artrom Slatina, Donalam Târgovişte, Donasid Călăraşi.
„În acest moment Alro Slatina a închis 60% din electroliză abandonând planurile de revenire la capacitate maximă, fiind nevoiţi să trimitem sute de angajaţi în şomaj tehnic, precum şi disponibilizări ale personalului angajat închizând chiar şi Alum Tulcea, fiind nevoiţi să cumpărăm alumină din import pentru cele 2 hale rămase deschise în Alro Slatina. Potrivit documentului citat, de activitatea SC Alro şi Alum Tulcea depind aproximativ 20.000-30.000 de locuri de muncă.”, au mai transmis sindicaliștii.
Producătorul de aluminiu Alro Slatina se va închide de tot până în luna mai a anului viitor, a afirmat, vineri, Constantin Popescu, preşedintele sindicatului Aluministul. Peste 100 de sindicalişti din cadrul companiei au pichetat vineri sediul Ministerului Energiei, cerând demisia ministrului de resort, Virgil Popescu, pe care îl consideră vinovat pentru situaţia fabricii.
'Am fost anunţaţi că Alro se va închide de tot până în luna mai. Am avut discuţii cu acţionariatul şi ne-au spus că nu sunt variante. Sunt 2.200 de angajaţi acum la Alro, toţi vor intra în şomaj. Probabil vom ajunge asistaţi social cu toţii', a spus Popescu.
El a precizat că în acest moment la Alro mai funcţionează doar două hale de electroliză din cinci, hale care se vor închide şi ele, pentru că preţul energiei, materie primă pentru producerea aluminiului, a crescut foarte mult. Aceasta după ce Alum Tulcea, o altă fabrică din grup, a fost închisă recent.
'Traderii cumpără energia cu 700 de lei MWh şi o vând cu 5.000 de lei. Este o situaţie fără precedent, iar ministrul întâi ne spune că preţul scade, apoi că se plafonează, apoi se încurcă în acte, cum putem depăşi problema aşa?', s-a întrebat liderul sindical. La rândul său, Dănuţ Onică, preşedintele Federaţiei Sindicale Metarom, a acuzat Guvernul că minte populaţia că la iarnă va fi bine, că avem stocuri de gaze, iar în realitate lucrurile nu stau deloc aşa.
'Mergem din ce în ce mai rău. Ministrul Energiei nu înţelege că noi nu vrem să fim asistaţi, vrem să muncim, să avem locuri de muncă, să ne putem duce copiii la şcoală, să ne putem susţine pensionarii. Ne-am adunat azi aici pentru că nu s-a rezolvat nimic, din contră, este şi mai rău. Nu înţeleg de ce domnul ministru vine cu poveşti că vom trece iarna. Au venit cu măsuri care nu ne-au scos din impas, ci ne-au băgat mai tare în impas. Ne vând gogoşi la televizor, noi ne uităm, ne culcăm şi totul e bine. A doua zi, care mai merge la muncă, bine, care nu, nu, asta e. Atât îi interesează pe ei, să votăm din patru în patru ani', a spus Onică.
Sindicaliştii au strigat 'Demisia!', au suflat în vuvuzele şi au bătut în butoaie. Ei au afişat pancarte cu poza ministrului, pe care au scris 'Vinovat pentru dezastrul din energie', 'Demisia!', 'Virgil Popescu reprezintă mafia din energie' şi alte bannere cu 'Alooo, DNA, dormiţi?', 'Vrem să muncim, nu să cerşim energie!', 'Muncitor, nu sclav', 'Vrem curent şi gaz la preţ reglementat'.
Virgil Popescu se află vineri la Bruxelles, la reuniunea miniştrilor Energiei din UE unde se decid măsurile ce vor fi luate în statele europene pentru a proteja populaţia şi economia de creşterile-record de preţuri la energie în pragul iernii.
Federaţia Sindicatelor Transportatorilor Feroviari din România (FSTFR), Uniunea Sindicatelor din Spitalele CFR (USS CFR) şi Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate (SCMD) au protestat joi în faţa sediului Consiliului Concurenţei din Piaţa Presei Libere, dar și la sediile Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, SNTFC 'CFR Călători' SA, CN CF 'CFR' SA şi Autorităţii pentru Reformă Feroviară.
Totodată, în intervalul orar 10:45-12:45, sindicaliştii au protestat la sediile Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, SNTFC 'CFR Călători' SA, CN CF 'CFR' SA şi Autorităţii pentru Reformă Feroviară. Conform unui comunicat al Confederaţiei Meridian, sindicaliştii cer stoparea acţiunilor care conduc la eliminarea CFR Călători de pe piaţa de transport feroviar din România şi a acţiunilor de eliminare a spitalelor CFR din sistemul feroviar din România, aplicarea Legii nr. 195 din 2020 privind statutul personalului feroviar şi salarii decente pentru ceferişti.
Totodată, aceştia solicită încheierea, până cel târziu în luna noiembrie 2022, a contractelor de servicii publice prin atribuire directă în sistemul feroviar de călători pe 10 ani aprobate prin Hotărâre de Guvern şi publicarea acestora în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.
'CSN MERIDIAN apreciază acţiunile întreprinse de autorităţile relevante, de la ultimul protest al ceferiştilor din cadrul FSTFR din data de 25 august 2022, deschiderea pentru dialog social, atât a viceprim-ministrului României, ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a preşedintelui Autorităţii pentru Reformă Feroviară, Ştefan Roşianu, cât şi a preşedintelui Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, şi a echipei de experţi din cadrul acestei instituţii. Camarazii noştri de la FSTFR şi-au atins parţial obiectivele prin protestul de la sfârşitul lunii august, în sensul că viceprim-ministrul României, Sorin Mihai Grindeanu, a aprobat Nota de Fundamentare privind atribuirea directă a contractelor de servicii publice pentru perioada 11 decembrie 2022 - 11 decembrie 2032 în transportul feroviar public de călători pe calea ferată', se menţionează în comunicat.
Sindicaliştii susţin că mai sunt etape de parcurs pentru a finaliza acest proces până cel mai târziu în luna noiembrie, însă acţiunea ministrului Transporturilor, precum şi asigurările date de preşedintele ARF şi preşedintele Consiliului Concurenţei, în sensul acordării unei priorităţi maxime acestei proceduri de care depinde însăşi viitorul principalului operator de transport feroviar de pasageri din ţara noastră, au determinat FSTFR să reducă amploarea protestelor din data de 8 septembrie 2022. Vezi continuarea aici!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News