Protest în Piața Victoriei: Vrem dreptate pentru 10 August! #4ani

protest
protest

O serie de mai multe ONG-uri și platforme cetățenești au anunțat proteste în București, la 4 ani de la evenimentele violente care au rămas în memoria colectivă ca fiind ”Protestele din 10 August”.

„Au trecut 4 ani de când manifestația pașnică din 10 august 2018 - Piața Victoriei a fost spulberată cu violență de către autoritățile statului, cu ajutorul Jandarmeriei Române, încălcând drepturile cetățenilor care își manifestau în stradă nemulțumirea cu privire la modificările legislative din domeniul Justiției.

Diasporenii veniți să protesteze în țară au fost tratați de către statul român cu gaze, bastoane, calomnii și manipulările de la televizor.Sebastian Cucoș, Cătălin Sindile, Laurențiu Cazan, șefii Jandarmeriei care au executat represaliile, cât și colonelul Paraschiv - “dirijorul”- nu au fost pedepsiți pentru violențele pe care le-au săvârșit în stradă.

Lui Carmen Dan, ministrul de Interne de pe atunci, nu i-a fost atribuită nicio pedeapsă pentru folosirea Jandarmeriei ca armă în razboiul pe care îl purta puterea cu protestatarii.Legatura cu Liviu Dragnea nici măcar nu a fost stabilită de către anchetatori.

Procurorul Doru Stoica, cel care a clasat dosarul, a restituit telefoanele părților implicate fără să facă o percheziție informatică. Efectul acțiunii sale poate duce la neclaritatea probelor rămase și la soluționarea cazului superficial, fără ca vinovații să fie pedepsiți în conformitate cu actele lor.

Giorgiana Hosu, fosta șefă DIICOT, cea care a instrumentat cu rea voință dosarul #10august, astfel încât acesta a fost clasat, s-a pensionat la vârsta de 49 de ani.

Dosarul #10august a fost redeschis, iar tergiversarea lui a dus la anularea și distrugerea unor probe care nu mai pot fi recuperate. Acesta s-a întors la procurorii militari unde istoria ne-a învățat că ajung să zacă dosare istorice chiar și decenii întregi (Ex: Mineriade, Revoluție).

Ieșim în stradă să cerem pedepsirea vinovaților pentru represaliile din 10 august 2018, printr-o anchetă corectă, reală, în spiritul și litera legii și care să aibă o durată rezonabilă de timp!VREM DREPTATE PENTRU 10 AUGUST! HAI ȘI TU!”, se arată în descrierea evenimentului postat pe Facebook.

Mai mulți jandarmi din București, suspecți în Dosarul ”10 august”

Mai mulți jandarmi din București, inclusiv un colonel în rezervă, ar fi suspecți în dosarul reprimării violente a mitingului Diasporei din 10 august 2018.

„Înștiințarea a fost trimisă de Inspectoratul General al Jandarmeriei către Direcția de Jandarmi București, iar audierile celor 12 jandarmi vor avea loc în luna iunie”, au declarat, pentru Mediafax, surse judiciare.

„Șefii Jandarmeriei care au ordonat violențele împotriva manifestanților pașnici din 10 august 2018 au fost puși din nou sub urmărire penală. Ancheta în dosarul 10 august a fost reluată acum de către Secția Militară a Parchetului General, după ce unul dintre protestatari, Ioan Crăciuneanu, susținut de Comunitatea Declic, a obținut în instanță redeschiderea dosarului închis inițial de DIICOT. Foștii șefi ai Jandarmeriei, Laurențiu Valentin Cazan, Mihai Dan Chirică, Sebastian Gheorghe Cucoș și Ionuț Cătălin Sindile, au fost deja citați la Parchet și puși sub urmărire penală pentru intervenția ilegală și abuzivă din 10 august 2018, când sute de protestatari pașnici au fost bătuți și gazați”, anunța, pe 15 aprilie 2022, Declic.

Potrivit sursei citate, procurorii militari le-au adus la cunoștință oficial acuzațiile de abuz în serviciu, participație improprie la purtare abuzivă în formă continuată, participație improprie la fals și la uz de fals.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel