Protest în fața Parlamentului contra proiectelor de legi ale Justiției: Până aici! Peste Constituție nu se trece!

Protest la Parlament contra legilor Justiției: Până aici! Peste Constituție nu se trece! - Captură Video România TV
Protest la Parlament contra legilor Justiției: Până aici! Peste Constituție nu se trece! - Captură Video România TV

Comisia parlamentară specială pentru legile Justiţiei urmează să voteze, luni, rapoartele pe cele trei proiecte în domeniu privind Consiliul Superior al Magistraturii, organizarea judiciară şi statutul judecătorilor şi procurorilor. 

Ședința ar urma să aibă loc de la ora 11,30. După adoptarea rapoartelor în comisie, proiectele vor intra în dezbaterea plenului Senatului, for legislativ decizional în acest caz.

Zeci de protestatari s-au strâns, luni dimineață, în fața Parlamentului, pentru a manifesta contra proiectelor de lege ale Justiției.

”LUNI, 17 OCTOMBRIE, ÎN TOATĂ ȚARA! MOBILIZAREA GENERALĂ A CETĂȚENILOR PENTRU APĂRAREA CONSTITUTIEI:

Constituția României este legea fundamentală pentru existența Statului Român.

Fără Constituție un stat nu există!

Dacă Constituția nu este respectată, Statul nu mai există!

De mult timp, Constituția este călcată în picioare de autoritățile Statului Român.

Primii care încalcă Constituția sunt parlamentarii. Dovadă în acest sens stând numeroasele decizii ale Curții Constituționale din România prin care s-au declarat neconstituționale legile adoptate de către Parlament.

Cum ne-au afectat aceste legi neconstituționale adoptate de către Parlament? Am simțit toți în ultimii 2 ani și jumătate. Singura pârghie legală pe care am mai putut să o folosim în apărarea noastră a fost Constituția.

În prezent prin așa-zisele legi ale justiției, Parlamentul României vrea să dea lege prin care Constituția să nu mai fie respectată, judecătorii și procurorii dacă nu respectă deciziile CCR să nu mai fie trași la răspundere și, mai mult, judecătorii și procurorii să poată fi ”acoperiți” ai serviciilor de informații, fără să avem vreo posibilitate de a îi deconspira. Totodată, judecătorii și procurorii să fie ”cumpărați” de diverse persoane fizice sau juridice, române sau străine, prin intermediul aderării la diverse ONG-uri sau încasării de către aceștia a diverse sume sub pretextul că participă la diverse proiecte pe justiție finanțate de privați români sau străini.

În plus, vor ca ceea ce dispune Curtea de Justiție a Uniunii Europene să fie lege în România, indiferent de prevederile Constituției României.

Vă reamintesc că în anul 2003 când românii au participat la referendum pentru modificarea Constituției în vederea aderării la Uniunea Europeană, iar actualul articol 148 din Constituția României a fost interpretat de către Curtea Constituțională (decizia nr. 148/2003), înainte de referendum, în sensul că: după aderare, ordinea legilor va fi următoarea:

1. Constituția României

2. dreptul european

3. legile interne din România.

Or, poporul român a votat la referendum această ordine a legilor, respectiv Constituția României să fie pe primul loc.

Cu toate acestea, de câțiva ani, politicienii României dau o altă interpretare acestui articol, respectiv că se află sub dreptul european Constituția României.

O asemenea interpretare este contrară Constituției României, încalcă caracterul național și independent al statului român, iar poporul român nu a fost niciodată de acord ca tot ce se dispune de Uniunea Europeană, chiar dacă încalcă Constituția României, să fie lege în România.

Dacă Senatul României va vota ”legile justiției” care conțin normele menționate mai sus, asta înseamnă dispariția Statului Român.

Aceste legi se află pe ordinea de zi a plenului Senatului României de luni, 17 octombrie 2022.

Toți Cetățenii, indiferent de statutul social, trebuie să luăm atitudine și să apărăm singurul instrument care ne mai poate apăra drepturile, libertățile, instituțiile și buna funcționare a democrației și a statului de drept - #Constituția, Statul Român și, în subsidiar, #independența Justiției.

Să ne amintim că în toți acești doi ani, cel puțin, singura care a mai putut ține în frâu abuzurile și variile proiecte de legi nedemocratice a fost și a rămas Constituția. În contextul actual, este limpede că acum mai mult ca oricând Legea fundamentală este pilonul principal care mai poate ține România pe picioare ca stat național unitar, independent și indivizibil.

De aceea, avem o datorie sacră de a acționa #acum în sprijinul păstrării supremației ei, de a ne opune tentativelor de știrbire a acesteia, tentative care deschid posibilitatea terțelor entități străine interesului național, externe ori interne, să se înstăpânească asupra vieții noastre sociale prin diverse tertipuri, partipriuri și inginerii "legislative".

Din aceste motive, vom purcede #LUNI, 17 octombrie, începând cu #orele_10, în toată Țara, la pichetarea sediilor partidelor parlamentare, care au datoria să asculte glasul celor care i-au delegat prin mandat să le reprezinte interesele, pentru a le cere - cu argumente - două lucruri mari și cuprinzătoare:

1. Respectarea Constituției României și supremației ei!

2. independența justiției (eliminarea oricărui articol din legi care implică o ingerință ori participare directă ori tangențială în actul justiției a altor entități private sau instituționale, cum ar fi politicul, serviciile de informații, ONG -urile etc).

În acest sens, parte din cetățeni au început să se mobilizeze pentru a efectua demersuri concrete și efective pentru stoparea adoptării de către senatorii României a unor legi care afectează în mod grav Statul Român, cât și toți cetățenii României. S-a creat pe telegram un canal în acest sens: https://t.me/ConstRO unde se vor posta detalii. Totodată, s-a creat și un grup pe Telegram:

https://t.me/+m7cQdYcnSUA0MTVk pentru a putea discuta toate modalitățile concrete pentru a face senatorii României să conștientizeze ce doresc cetățenii României și ce solicitări au. Pentru parte din localitățile din România s-au mobilizat deja cetățenii în acest sens.

Îi invităm pe toți cetățenii care vor să se implice și să facă demersuri efective să intre pe grupul de telegram https://t.me/+m7cQdYcnSUA0MTVk sau să urmărească postările din canalul https://t.me/ConstRO

ÎN CE CONSTĂ ACȚIUNEA: Practic luni dimineața, începând cu orele 10, ne vom strânge în toate reședințele de județ în locațiile stabilite (vezi lista, bannere) pentru a merge la birourile sediilor partidelor parlamentare din țară și din București în vederea depunerii de Petiții cu #Revendicările enumerate mai sus, vom merge deci #simultan, #sincron și cu transmisie #în_direct de la fața locului, astfel încât parlamentarii noștri să înțeleagă toți că:

- PÂNĂ AICI! PESTE CONSTITUȚIE NU SE TRECE!

Totodată, luni, 17 octombrie 2022, începând cu orele 10.00 și până se va termina votul, vom picheta sediul Senatului României pentru a le cere senatorilor să nu voteze legile justiției care conțin normele care ne afectează direct ca stat și ca popor (menționate mai sus).

Menționăm că la acest demers vor participa cetățeni români.

Fiecare cetățean poate să aibă sau nu simpatii politice, este alegerea lui. Însă, în cadrul acestui demers suntem CETĂȚENI TOȚI, nu politicieni, nu simpatizanți politici.

Nu există alte pagini oficiale.

Mâine, duminică, vă vom pune la dispoziție aici și un nr de telefon de Contact, pentru detalii, ale persoanei din fiecare localitate care va furniza informații cu privire la această acțiune CETĂȚENEASCĂ. Localitățile din care în care s-au mobilizat până în prezent cetățenii sunt: -Bucuresti- Arad- Baia Mare- Bacău- Brasov- Craiova-Deva- Galati- Iasi- Oradea- Pitesti- Satu Mare- Timisoara - Targoviste

#Anunțați_vă, vă rugăm, pe grupul de Telegram, intenția participării și localitatea. Acolo unde nu există încă nume creat, anunțați localitatea și în cel mai scurt timp vom crea unul, pentru a vă strânge toți cei din aceeași localitate la un loc. E nevoie să acționăm TOȚI în același sens pentru a obține rezultate!Copy/paste la aceasta postare pentru a aduce la cunoștința cât mai multor cetățeni.

#Apărăm_Constituția”, a scris avocata Elena Radu, pe pagina sa de Facebook, pe 15 octombrie.


Amintim fapul că joia trecută, parlamentarii din comisie au finalizat dezbaterile la proiectul statutului procurorilor şi judecătorilor, adoptând o serie de amendamente. Între acestea se numără eliminarea din lista de abateri disciplinare "manifestările care aduc atingere în mod grav şi vădit onoarei sau probităţii profesionale ori prestigiului Justiţiei săvârşite în exercitarea sau în afara exercitării atribuţiilor de serviciu" şi "nerespectarea în mod vădit şi nejustificat a hotărârilor Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, ale Curţii Europene a Drepturilor Omului, a deciziilor Curţii Constituţionale şi a deciziilor pronunţate de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în soluţionarea recursurilor în interesul legii ori în dezlegarea unor chestiuni de drept, în acord cu prevederile art. 20 şi art. 148 din Constituţia României, republicată".

Un alt amendament prevede că sancţiunile disciplinare ale magistraţilor se radiază de drept în termen de 3 ani de la data executării, dacă judecătorului sau procurorului nu i se aplică o nouă sancţiune în acest termen.

"Dispoziţiile privind abaterile disciplinare şi sancţiunile disciplinare ale judecătorilor şi procurorilor se aplică în mod corespunzător şi magistraţilor-asistenţi ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, precum şi personalului de specialitate juridică asimilat judecătorilor şi procurorilor, iar procedura de aplicare a sancţiunilor disciplinare este cea prevăzută de prezenta lege", stipulează un alt amendament adoptat.

Potrivit actului normativ, cei care fac parte din personalul conex de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi parchetelor nu pot fi lucrători operativi, inclusiv acoperiţi, informatori sau colaboratori ai vreunui serviciu de informaţii.

Miercurea trecută, parlamentarii din comisia de specialitate au finalizat dezbaterea proiectului de lege privind organizarea judiciară. Comisia a adoptat doar câteva amendamente "de corelare", iar proiectul nu a suferit modificări semnificative faţă de forma adoptată în plenul Camerei Deputaţilor.

Pe 6 octombrie, comisia a încheiat discuţiile asupra proiectului privind Consiliul Superior al Magistraturii. Unul dintre amendamentele adoptate elimină din forma actului normativ adoptat de Camera Deputaţilor exercitarea de către procurorul general al Parchetului de pe lângă ICCJ sau de către preşedintele ICCJ a acţiunii disciplinare în cazul abaterilor abaterilor săvârşite de procurori/judecători, această acţiune revenindu-i doar Inspecţiei Judiciare.

Un amendament prevede că "funcţiile de conducere deţinute de judecătorii sau procurorii aleşi ca membrii ai CSM încetează de drept la data publicării hotărârii în Monitorul Oficial", eliminând din forma Camerei Deputaţilor posibilitatea ca, la încetarea mandatului de membru CSM, magistratul să revină în funcţia de conducere deţinută anterior.

Pe 20 septembrie, Camera Deputaţilor a adoptat, în calitate de prim for sesizat, proiectul de lege privind CSM, iar pe 27 septembrie proiectul de lege privind organizarea judiciară. Proiectul de lege privind statutul judecătorilor şi procurorilor a fost adoptat de plenul deputaţilor pe 4 octombrie, scrie Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel