Protest la preţul benzinei. Vezi de ce nu intervine Guvernul pe piaţa carburanţilor

boicot_benzina
boicot_benzina

Scumpirea carburanţilor a dus la proteste inedite pe internet. În aceste zile circulă un apel la solidaritate împotriva Petrom, care cere tuturor şoferilor ca în data de 17 ianuarie să nu mai alimenteze de la Petrom. Iniţiatorii protestului prezintă date defalcate despre preţul benzinei. În acest moment, tona de bezină a ajuns la 1205 EUR/ tonă, din care statul primeşte 835 de euro, iar producătorul doar 370 de euro.

"Este singura soluţie de spargere a monopolului carburanţilor (cum foarte bine a spus Badea). Lovind într-unul singur, acesta va avea două soluţii: să intre în faliment sau să scadă preţul, declanşând în acest fel concurenţa pe piaţă.

Mai mult, este singura sansa prin care putem cere şi obliga guvernul României şi Petromul să desecretizeze Contractul de Privatizare şi să aflăm care sunt trădătorii acestei ţări. În felul acesta se vor dezvălui şi comisioanele date (preţul trădării) şi nemernicii care le-au primit (hoţii naţiunii).

Împrăştiaţi acest mesaj în proporţie geometrică, astfel încât în 17 ianuarie să fie accesat de cel puţin 100.000 de români. Până acum el a fost trimis la peste 1800 de useri. Alătură-te şi tu şi trimite la cei pe care îi cunoşti", se arată în manifestul care circulă pe internet.

Am căutat taxele incluse în benzină de la 1 ianuarie 2012:

- acciza este de 467 EUR / tonă

- taxa de drum este de 125 EUR / tonă

- taxa de solidaritate (cate un cent / litru - motivul este acoperirea prejudiciului creat în urma falimentului Bancorex), adică 10 EUR /tonă

Producătorul are preţul de aproximativ 370 EUR / tonă.

Din aceste date rezultă următorul preţ pe tona de benzină: 370+467+125+10=972 EUR / tonă (taxe şi accize).  Se mai adaugă TVA de 24 %, adică 233.28 EUR. În final totalul este de 1205.28 EUR / tonă.

Din această sumă producătorul încasează 370 EUR / tonă, iar statul 835.28 EUR / tonă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel