Protest la Uzina Cugir. Virgil Matei, liderul sindicaliştilor: Oamenii trăiesc cu aceste salarii de 30 de ani. Sunt foarte mici

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Nicola Barts)
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Nicola Barts)

600 de angajaţi ai Uzinei Mecanice Cugir protestează în aceste momente pentru a primi salarii mai mari.

"Oamenii şi-au primit fişele de plată, salariile sunt foarte mici - 1600 de lei - 1700 de lei pentru un salariat, pe lună. Condiţiile de muncă sunt precare. Salariile sunt foarte mici. Oamenii nu se mai pot descurca. Tarifele la gaz, la energie electrică au crescut foarte mult. Nu le mai rămân bani decât să îşi plătească utilităţile. Oamenii trăiesc cu aceste salarii de 30 de ani. Uzina Mecanică Cugir, în anii '80 - '90, a avut salarii foarte bune. Atunci, salariul unui muncitor era apropiat de cel al şefului. Din păcate, lucrurile au degenerat. Salariile sunt foarte mici pentru muncitori. La sfârşitul anului 2021, uzina a fost pe profit. Este adevărat, lipsa comenzilor ne-a adus în această situaţie. Doar partea de muniţie mai produce, la ora actuală. Pe partea de armament, comenzile sunt foarte puţine. Asta ţine de statul român, de Guvernul român, de CN ROMARM care trebuie să ne asigure să avem de lucru. Oamenii vin, muncesc în condiţii foarte grele. Este frig pe perioada iernii şi cald pe perioada verii. Este o acţiune spontană, organizată de către angajaţi nemaiputând face față utilităţilor care au crescut foarte mult", a declarat Virgil Matei, liderul sindicaliştilor, la Antena 3.

La Uzina Mecanică lucrează aproximativ 600 de oameni. Toți au familii de întreținut și facturi de plătit. Aceștia scandează împotriva conducerii, după ce au făcut același lucru și vineri. Oamenii cer creșteri salariale de 30%, scrie alba24.ro.

”Ni s-au tăiat o serie de drepturi, am avut accidente de muncă, ne-au dat condiții speciale din 2021 aprilie și ce s-a lucrat înainte nu s-a ținut cont. Alții de vârsta mea erau la pensie de cinci ani, pentru că au lucrat în condiții speciale. Trebuie să știe toată lumea ce se întâmplă aici”, a spus o angajată.

Alte proteste

Și angajații ALRO Slatina şi Alum Tulcea vor protesta, astăzi, în fața Guvernului. Principala revendicare este reglementarea pieţei de energie, scrie Agerpres.

Acţiunea este organizată de Sindicatul Liber Alro, Sindicatul Alroproduct, Sindicatul UPS, Sindicatul Aluministul, Sindicatul Prelucrarea Aluminiului şi de Sindicatul Alum Tulcea. Organizaţiile sindicale solicită reglementarea pieţei de energie prin limitarea preţurilor la gazele naturale şi energie electrică la valoarea celor din decembrie 2020, pentru cel puţin un an, şi instituirea unei diferenţe de tratament între clienţii non-casnici care nu au beneficiat de ajutor de stat, legiferat prin OUG 81/2019, şi cei care au beneficiat de prevederile acestui act normativ.

De asemenea, sindicatele cer eliminarea exceptării beneficiarilor OUG 81/2019 de la plafonarea preţului energiei electrice şi plafonarea preţului acesteia la maxim750 lei/Mwh. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel