Protest masiv în Budapesta împotriva guvernului lui Orban. Protestatar: ”Știam că există corupție”

foto pixabay
foto pixabay

Zeci de mii de oameni protestează împotriva guvernului lui Viktor Orban în centrul Budapestei, protest condus de un avocat anterior apropiat de administrație, care a lansat recent un mișcare politică ce își propune să conteste prim-ministrul, relatează Reuters.

Protestatarii au defilat către parlament într-o vreme de primăvară neobișnuit de caldă, unii dintre ei strigând "nu ne este frică" și "Orban demisionează!"

Mulți purtau culorile naționale roșu-alb-verde sau purtau steagul național, simboluri pe care partidul lui Orban le-a folosit ca și ale lor în ultimele două decenii.

"Acestea sunt culorile naționale ale Ungariei, nu ale guvernului", a spus Lejla, în vârstă de 24 de ani, care a călătorit la Budapesta din Sopron, un oraș de la granița de vest a țării.

Marșul a fost condus de Peter Magyar, în vârstă de 43 de ani, care era căsătorit cu fosta ministră a justiției a lui Orban, Judit Varga, și care planifică în cele din urmă să lanseze propriul său partid.

Trei protestatari intervievați de Reuters au spus că Magyar îi atrage pentru că a fost apropiat de guvernul lui Orban și are o cunoaștere internă despre cum funcționează acesta.

"Știam că există corupție, dar el spune asta ca un insider și ne-a confirmat-o", a spus Zsuzsanna Szigeti, în vârstă de 46 de ani, lucrătoare în domeniul sănătății, purtând un steag unguresc care îi acoperea întregul corp.

Ea a spus că este preocupată de sistemul educațional și de sănătate și îngrijorată de corupție. "Am încredere că va fi o schimbare", a spus ea.

Magyar a devenit cunoscut în februarie când a făcut comentarii incendiare despre modul în care funcționează guvernul. El l-a acuzat pe Antal Rogan, ministrul care conduce biroul lui Orban, că conduce o mașinărie de propagandă centralizată.

De asemenea, a publicat o înregistrare a unei conversații cu fosta sa soție în care Varga a detaliat o încercare a unui asistent senior al șefului cabinetului lui Orban de a interveni într-un caz de corupție. Procurorii investighează acum declarațiile.

Investigația vine într-un moment politicoasemănător pentru Orban înaintea alegerilor parlamentare europene din iunie și urmează un scandal de abuz sexual care a dus la demisia a doi dintre aliații săi politici cheie - fostul președinte și Varga - în februarie.

Conform datelor furnizate de Median, un institut de sondare a opiniei publice, publicate de săptămânalul de știri HVG la mijlocul lunii martie, 68% dintre alegători au auzit de intrarea lui Magyar în viața politică și 13% dintre aceștia au spus că sunt susceptibili să sprijine partidul său.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel