Există tensiuni în Peru între mii de mineri și conducerea țării.
VEZI ȘI: Țara care trece prin "furtul secolului". Foşti funcţionari au sustras 2,5 miliarde de dolari
Mii de mineri din Peru au blocat drumuri și au campat luni în fața Congresului pentru a cere prelungirea unui program care le permite să opereze temporar, dar despre care autoritățile spun că a extins mineritul ilegal.
Un proiect de lege al Guvernului trimis Congresului săptămâna trecută a acordat micilor mineri o perioadă de șase luni pentru a-și oficializa activitățile după ce programul actual expiră pe 31 decembrie, dar minerii spun că nu este suficient timp.
„Cerem o prelungire de cel puțin doi ani și o nouă lege care să ne permită să ne finalizăm formalizarea”, a declarat Maximo Becquer, președintele confederației Confemin.
De săptămâna trecută, sute de mineri au instalat corturi în apropierea Congresului, iar mii de mineri în uniforme și căști de plastic au blocat principala autostradă de coastă în regiunile sudice Ica și Arequipa, lăsând blocate sute de vehicule de marfă și de pasageri pe o distanță de până la cinci kilometri.
Programul, cunoscut sub numele de REINFO, a început în 2012 și a oferit lucrătorilor un permis temporar în timp ce așteptau să fie oficializați. REINFO a fost prelungit de mai multe ori și are în prezent 85000 de mineri artizanali înregistrați, dintre care doar aproximativ 20% au fost oficializați.
Potrivit autorităților și companiilor miniere private, mulți lucrători au folosit permisul temporar pentru a exploata mine în zone interzise sau pe proprietatea unor terți, fără a fi nevoiți să respecte reglementările de muncă sau de mediu. Atacurile asupra minelor oficiale s-au soldat cu cel puțin 30 de decese în ultimii doi ani.
Peru a produs 99,7 milioane de grame de aur în 2023, o creștere de 2,8 % de la an la an. Potrivit Guvernului, micile mine artizanale extrag aproximativ 40% din această cantitate, însă grupurile miniere la scară mică estimează această cifră la 50%.
CITEȘTE ȘI: Migranți înecați, găsiți de paza de coastă a Greciei. A fost desfășurată o operațiune de căutare și salvare
„Suntem aici dormind în aer liber și Guvernul nu ne acordă atenție”, a declarat Nelson Calderón, un miner în vârstă de 45 de ani din regiunea andină Ayacucho, care a venit la Lima pentru a protesta. „Pe 31 decembrie, REINFO va fi anulat și unde vom ajunge?”, a întrebat minerul.
Pedro Yaranga, un analist specializat în conflictele sociale din Peru, a declarat că există interese concurente puternice între Congres și micii mineri care ar putea escalada.
„Dacă acest lucru nu este rezolvat, va fi o bombă cu ceas”, a spus Yaranga, conform agenției de presă Reuters.
În Africa de Sud a avut loc o blocadă a autorităților asupra unei mine dezafectate de aur, în care se aflau ilegal sute de mineri.
Un tribunal a decis să ridice această blocadă care interzicea introducerea de alimente sau apă în mină.
Citește în continuare aici: S-a luat o decizie cu privire la blocada poliției din Africa de Sud asupra unei mine dezafectate. Ordin dat de un tribunal cu privire la minerii ilegali
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci