Artiștii din România s-au coalizat pentru democrație joi, de la ora 20:00. Muți dintre aceștia și-au anunțat intenția de a-și face vocea auzită și au fost prezenți printre oameni și pe scenă. Printre aceștia, s-au numărat: Oana Pellea, Victor Rebengiuc, Mariana Mihuț, Tudor Chirilă, Marius Manole, Mircea Cărtărescu, Mihai Călin, Dan Teodorescu & Trupa Taxi, Oana Gheorghiu, Carmen Uscatu (Dăruiește Viață), Radu Vancu, Cătălin Striblea, byron, Șerban Pavlu, Valeriu Nicolae, Radu Paraschivescu, Andreea Raicu, Marcel Iureș și Ana Ularu.
Update 23:50: Mii de oameni au participat joi seara, în Piaţa Universităţii, la un miting pentru libertate şi democraţie. Principalele mesaje ale oamenilor care au vrut să se facă auziți în fața istoriei au fost: "libertate" și "vrem Europa, nu dictatură". DC News vă prezintă principalele momente ale mitingului în acest articol.
Update 23:20: Prezent la miting, Tudor Chirilă a transmis un mesaj puternic pro-occidental, subliniind de ce nu și-ar dori un președinte pro-rus cu discurs ocult, delirant: „Nu vreau vraci, ce c...t e atât de complicat? Ce, suntem tâmpiți? Nu vreau vraci, cu... să-ți intri prin cur să-ți iasă prin cap, nu știu, să-ți bage prin cap, să-ți iasă prin fund, prin puță, sau ce vrea? (...). Și mai e o chestie, frate, lăsați-l pe Dumnezeu în pace și v-o spune un om care a mers și merge la biserică, dar nu mă urc și nu fac din chestia asta… E un act de intimitate relația cu Dumnezeu. Nu te poți folosi de Dumnezeu ca să-ți creezi un avantaj politic. E un lucru urât. Religia e un marketing de război, asta a devenit… deci hai să lăsăm toți ….și Isus în pustiu s-a mai îndoit de taica-so, deci de Dumnezeu, și e normal să avem o relație sinuoasă, când sus, când jos… În cele mai grele momente crezi, în cele mai grele momente știința se conectează cu Dumnezeu într-un fel, sunt studii care spun că pacienții care cred se vindecă mai bine și așa mai departe, dar alea sunt chestii de intimitate, nu-s chestii cu care să defilezi și să spui: dacă nu ești cu Dumnezeu ești împotriva mea. Lasă-i pe oameni să fie cum sunt ei, frate, că suntem în 2024 și nu poți să mă forțezi, să-mi bagi pumnul în gură”.
Acesta a arătat pe scenă că a primit un mesaj de amenințare de la un fan al candidatului pro-rus Călin Georgescu. "Oamenii aceștia nu au nicio vină" a explicat Tudor Chirilă, după care le-a spus oamenilor că trebuie să vorbim cu cei dragi - cu cei care se poate purta un dialog.
Galerie foto de la mitingul pentru democrație:
Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Photos / Octav Ganea
Update 22:20: Oamenii scandează "vrem Europa, nu dictatură!".
Update 22:00: Actorul Victor Rebengiuc le-a spus celor din Piață că: „O votez din nou și să dea Dumnezeu să fie definitiv, pe Elena Lasconi, Vă îndemn să alegeți calea asta, Lasconi, e un ocol mai mic prin Câmpulung, e mai apropiat decât pe la Moscova. Contez pe voința noastră și vă urez tot binele din lume. Sunteți tineri”, a transmis Victor Rebengiuc.
Update 21:45: Scriitorul Radu Paraschivescu le-a transmis oamenilor următoarele: "Cred că este cea mai gravă situaţie de după 1989. Cred că depăşeşte în gravitate mineriadele (...). Acum riscăm izolaţionism şi şi riscăm să trecem, de pe un mal al istoriei, unde am mai fost până acum 35 de ani, înapoi, după ce am avut ani de zile, decenii, în care am urcat. Cu şovăieli, cu neîmpliniri, cu frustrări, cu accidente, cu paşi înapoi, cu momente de deprimare, cu momente de dubiu, dar am continuat să urcăm. Şi acum, doar un om rău intenţionat nu observă că România din 2024 nu mai seamănă cu România anilor '90".
Update 21:00: Se scandează "Libertate, libertate, libertate". Andreea Raicu ține un discurs: "În acest moment sunteți kilometrul zero al întregii țări. Pe ecranele televizoarelor sunteți voi în această clipă în casele românilor. Dați-le un semn.
Arătați-le că vă pasă. Să vă audă toți cei din țara aceasta (...) Faptul că mă aflu acum aici nu are nicio legătură cu politica în sine. După o viață de când mă cunoașteți știți deja că mereu drumul meu a fost paralel cu această politică. Repet, ca să fie totul foarte limpede, imparțialitatea mea este de neclintit acum și pe viitor. Și niciodată nu-mi doresc să fiu de o parte sau de alta a politicii".
Sursa: Sonia Mogoș
"Există o singură zi când aleg să-mi exprim o opțiune în acest sens - în ziua votului. Dacă un om e imparțial, nu înseamnă că nu are dreptul să voteze. Are chiar datoria să o facă, dacă e un om responsabil.
În ciuda ofertelor pe care le-am pierdut numărul de-a lungul anilor de a intra în politică, răspunsul meu a fost mereu nu, pentru că eu aleg să fac binele pe calea mea, așa cum pot și știu eu, și nu pot face nimic bun acolo unde nu am destulă pricepere sau pasiune. Asta nu înseamnă că nu există oameni potriviți să facă politică și ne place sau nu, cei desemnați de noi fac apoi legile care ne afectează viețile (...).
Indiferent cu cine am votat, ne-am făcut-o cu patimă, ci cu rațiune și cu calm, acceptând și opiniile altora, alegând din perspectiva mea ceea ce credeam eu la acel moment, că ne poate duce înainte, pe drumul democrației de care avem atâta nevoie, într-o lume în care războaiele fără scrupule, violența și întunericul amenință o lume întreagă, nu doar pe noi", a mai spus Andreea Raicu.
Sursa: Sonia Mogoș
"Cât despre actualii candidați, pe unul nu-l cunoșteam deloc, dar între timp, de nevoie, m-am documentat.
Pe cea de-a doua candidată de această dată, o vedeam crescând poate în timp, cunoscându-i rădăcinile și cele făcute până acum, vedeam că are o șansă, însă, în mod onest, nu a fost opțiunea mea în ziua votării.
Lucrurile se schimbă însă, la timpul prezent, realizând în ce pericol real ne aflăm cu toții, ca țară, în interior și în relație cu lumea largă, cu cei pe care îi vrem alături de noi și raportându-mă la trecutul dureros la care nici nu vreau, cu niciun chip nu vreau să mă mai gândesc (...)", adaugă Andreea Raicu.
Sursă clip video: Sophie Vasilachi
Inquam Photos / Octav Ganea
Update 20:38: Concertele sunt în desfășurare în Piața Universității. Mii de oameni s-au strâns și ascultă piesele artiștilor îndrăgiți. Mulți sunt îngrijorați de turnura pe care o poate lua calea europeană a țării după cel de-al doilea tur de scrutin din data de 8 decembrie.
Inquam Photos / Octav Ganea
Sursa: Sophie Vasilachi
Sursa: Sophie Vasilachi
Sursa: Sophie Vasilachi
Și în alte județe studenții protestează. În fața prefecturii din Cluj Napoca, sute de studenți sunt așteptați să se alăture protestului pentru a cere să fie respectate valorile democratice și apărate drepturile fundamentale ale cetățenilor.
Tinerii s-au adunat în faţa Universităţii "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca, unde au vizionat un film documentar despre Revoluţia din Decembrie 1989 şi au purtat afişe şi pancarte cu mesaje precum "Studenţii de azi, liderii de mâine", "România, nu uita, Europa-i casa ta", "România-i ţara mea şi nu vreau să plec din ea", "Informaţie, nu manipulare".
"E manifestarea unor studenţi care sunt implicaţi, atât în activităţi la nivel naţional, cât şi la nivel internaţional. Avem acces şi ne sunt deschise porţi spre oportunităţi pe care unii dintre noi, poate mai mari decât noi, nu le-au avut. Ar fi păcat să nu profităm de ele. (... Noi ne-am adunat astăzi aici nu ca să instigăm la ură, nu în semn de lipsă de respect faţă de opinia unor oameni, ci pur şi simplu să transmitem mesajul nostru, faptul că vrem să ne menţinem pe un drum euro-atlantic", a declarat preşedintele Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR), Sergiu Covaci.
Potrivit organizatorilor, la manifestaţie au participat studenţi din Cluj-Napoca, Bucureşti, Timişoara, Iaşi, Baia Mare, Galaţi, Constanţa, Braşov, Alba Iulia, Bistriţa, Oradea, Petroşani, Sibiu, Suceava.
Update 20:20: Nicușor Dan a ajuns la mitingul pro-democrație din Piața Universității.
captură Facebook
Update 20:00: Câteva sute de oameni s-au adunat până acum în Piața Universității. Sunt oameni de toate vârstele - familii cu copii și vârstnici, tineri și adolescenți. S-a arborat și steagul decupat în mijloc, simbol al Revoluției din decembrie '89. Sunt, de asemenea, steaguri ale Uniunii Europene - uniunea politică și economică a 27 de state-membre care ne-a adus mai aproape în Europa.
Inquam Photos / Octav Ganea
S-a auzit melodia "Vreau o țară ca afară" de la Vunk.
"La 35 de ani de la Revoluția care ne-a deschis calea către libertate și democrație, România se află într-un moment decisiv.
Nici acum nu știm adevărul despre ce s-a întâmplat atunci, dar știm că sacrificiul celor care au visat o țară în care copiii lor să fie liberi a deschis calea unui drum greu, presărat cu multe dezamăgiri dar și cu cele mai importante realizări ale societății noastre: dreptul de a călători, a se stabili, a învăța și a lucra în țările Europei și apartenența la cea mai mare organizație interstatală de securitate", se mai arată în mesajul organizatorilor", se arată în mesajul postat de organizatori.
"Demnitatea umană, libertățile fundamentale, egalitatea între persoane, solidaritatea, drepturile cetățenilor și justiția sunt valorile care ne pot uni pe toți", spun artiștii.
Inquam Photos / Octav Ganea
"«România SPERĂ» reprezintă strigătul nostru comun pentru protejarea și consolidarea acestor valori fundamentale. Viitorul copiilor noștri și direcția națiunii stau în balanța alegerilor din 8 decembrie.
Refuzul dialogului, răspândirea urii, dorința de a diviza, minciuna și disprețul nu vor rezolva niciodată problemele noastre. Oricât de dezamăgiți am fi, acestea nu ne pot alina dorul de mai bine, nu pot aduce prosperitate și nici pace.
Astăzi, mai mult că oricând, este esențial să nu ne lăsăm dezbinați, să ne iubim țara dincolo de dezamăgiri și să votăm pentru ca România să poată merge pe drumul progresului, al integrității și al respectului față de drepturile fiecărui cetățean, de pe teritoriul țării sau din diaspora", potrivit mesajului organizatorilor protestului.
***
La câteva zile după validarea rezultatelor alegerilor din cadrul primului tur al alegerilor prezidențiale de către Curtea Constituțională, aflam ieri, din documentele desecretizate de CSAT, că "Rusia a depus eforturi constante pentru accesarea unor categorii cât mai largi de audiență, prin extinderea infrastructurii online (portofoliul variat de canale de diseminare: vectori oficiali, formatori locali și rețele de troli) și diversificarea tehnicilor de răspândire a narativelor (pro-ruse, cu accentul pe distribuirea lor la nivel local, ex. coordonarea mesajelor, creșterea cantității și calității conținutului multimedia, inclusiv realizat prin intermediul softurilor de inteligență artificială; deturnarea și crearea de hashtag-uri, preponderent pe rețeaua X)" (raport SIE).
De asemenea, din același raport, aflăm că "Se menține interesul Moscovei pentru creșterea șanselor candidaților proruși, de extremă dreapta, antisistem, „pacifiștilor” și reprezentanților mișcărilor naționaliste. În viziunea Kremlinului, extrema dreaptă europeană este receptivă față de Moscova și se află pe un trend ascendent de popularitate".
Din raportul SRI aflăm că "Ascensiunea acestuia în sondajele de opinie a fost determinată de o campanie coordonată pentru creșterea popularității, amplificată cu 2 săptămâni înainte de data scrutinului, în special pe platforma TikTok, care a reușit să-i asigure victoria în primul tur, cu 22,94%. Călin Georgescu se afla la un nivel de notorietate foarte scăzut cu câteva săptămâni înainte de scrutin. În sondaje din perioada 30 octombrie - 5 noiembrie, asupra intenției de vot, candidatul Călin Georgescu era cotat la sub 1%. În sondaje din perioada 15-20 noiembrie, acesta a fost clasat pe locul 6, cu 6,2% intenție de vot, iar în perioada 20-21 noiembrie, sondajele îl cotau pe Călin Georgescu la 10,6%.
Rețeaua de conturi asociată direct campaniei lui Călin Georgescu a fost formată inițial din 25.000 de conturi la nivelul platformei TikTok, care au devenit foarte active cu două săptămâni înaintea datei scrutinului electoral. Campania de promovare a fost o organizare deosebit de bună, numărul urmăritorilor crescând semnificativ. (...) Prezintă o importanță deosebită faptul că nu au fost utilizate resurse tehnice comune și nu au fost observate adrese IP partajate (IP sharing). Concret, conturile de TikTok în cauză au avut alocate adrese IP unice, ceea ce denotă un mod de operare menit să îngreuneze activitățile de identificare a amplorii rețelei pe baza utilizării unei infrastructuri comune (aspect caracteristic rețelelor de boți)".
Și SUA au reacționat în urma desecretizării documentelor: "Am urmărit îndeaproape alegerile din România. Este alegerea poporului român pe cine alege, iar Statele Unite nu interferează cu această alegere sau cu acest proces. Suntem îngrijorați de raportul Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) privind implicarea Rusiei în activități cibernetice maligne menite să influențeze integritatea procesului electoral românesc. Datele menționate în raport ar trebui să fie investigate pe deplin pentru a asigura integritatea procesului electoral din România".
"Statele Unite apreciază contribuțiile României ca aliat NATO puternic și partener în Uniunea Europeană. Progresele cu greu câștigate de România pentru a se ancora în comunitatea transatlantică nu pot fi date înapoi de actori străini care încearcă să îndepărteze politica externă a României de alianțele sale occidentale. Orice astfel de schimbare ar avea un impact negativ serios asupra cooperării SUA cu România în domeniul securității, în timp ce o decizie de restricționare a investițiilor străine ar descuraja companiile americane să continue să investească în România.
Printr-un parteneriat durabil, am realizat progrese importante în cooperarea în domeniul apărării și în parteneriatul nostru economic și am luat măsuri în vederea eliminării vizelor. Vom continua să lucrăm împreună pentru a menține securitatea națiunilor noastre și prosperitatea și bunăstarea cetățenilor noștri", se mai precizează în comunicatul Departamentului de Stat.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci