Protestatarii au mărşăluit pe traseul Ansamblul Primăvara (Prelungirea Ghencea nr. 100, sector 6) - intersecţia Prelungirea Ghencea cu Şoseaua de Centură - Domneşti şi retur până la Restaurantul Cartierul Latin (Prelungirea Ghencea nr. 53).
Potrivit Agerpres, aceștia au purtat pancarte cu mesaje precum „Păcăleală şi minciuni, nu mai credem în minuni”, „Bulevardul Prelungirea Ghencea = Bulevardul păcălelilor gogonate”, „11 ani de păcăleli ne ajung şi nu mai vrem” sau „Ne-am săturat de minciuni electorale”. Pe parcursul marşului, ei au scandat sloganuri de genul „Avem drumuri ca la ţară, asta este Capitală?” sau „Nu vii cu noi, stai în noroi”.
Traseul protestatarilor
Pe traseu, protestatarii s-au oprit la fostele sere Militari, unde au fost dezvelite mai multe stele din carton cu numele responsabililor de situaţia din Prelungirea Ghencea începând cu anul 2006, iar la intersecţia Prelungirea Ghencea cu Şoseaua de Centură a fost realizată o cruce din lumânări, au fost depuse flori şi s-a ţinut un moment de reculegere pentru victimele accidentelor rutiere din zona Prelungirea Ghencea şi Domneşti.
Iniţiatorii protestului, locuitori ai zonei, le-au solicitat autorităţilor locale modernizarea infrastructurii rutiere şi pietonale, respectiv stradă cu patru benzi de circulaţie, trotuare, piste de biciclete şi pod peste centura Capitalei.
„Locuim în Prelungirea Ghencea şi în Domneşti, avem mari probleme de trafic, facem zilnic câte două ore traversând această zonă minunată, zonă fără trotuare, zonă plină de noroi, zonă plină de praf. Am avut promisiuni în 2006 că în această zonă se va face ceva. În continuare nu se întâmplă nimic sau cel puţin în această săptămână, înainte de protest, s-au făcut alte câteva promisiuni, dar fără termene exacte. Prin urmare, ne-am adunat astăzi în încercarea de a face un marş pe trotuarul inexistent, respectiv pe carosabil, pentru că aşa se întâmplă zilnic pentru copiii noştri, care vin de la şcoală şi care stau în noroi şi vor deveni bolnavi de astm pentru că este o zonă plină de praf”, a declarat Oana Calenciuc de la Asociaţia Iniţiativa Domneşti.
Petiție semnată
Calenciuc a afirmat că, în urma protestului, a fost semnată şi o petiţie în care sunt precizate doleanţele locuitorilor din zonă.
„Vom depune şi o petiţie prin care, de această dată, le mai spunem încă o dată care sunt problemele, deşi ne-am cam săturat să le spunem care este problema de zece ani, dar le şi cerem termene, punându-le noi termene până când să fie gata. Prin urmare, ne dorim ca până cel târziu în luna mai lucrările provizorii promise să fie făcute, cerem ca până la sfârşitul lunii aprilie să semneze contractul pe pasaj, pentru că şi acolo avem dubii, fiindcă una dintre firme fiind în insolvenţă, că va putea depune garanţia, în continuare după doi ani de discuţii ne-am trezit că respectivii nu ştiu nici acum ce se întâmplă cu cei 800 de metri liniari de la terminarea pasajului până la teritoriul care este în administrarea Bucureştiului”, a mai spus Oana Calenciuc.
Ea a precizat că, în cazul în care termenele nu vor fi respectate, va fi depusă o acţiune în instanţă şi vor urma alte proteste.
„Noi am început să credem că inclusiv contestaţiile de până acum au fost dorite, am început să credem că le place mult să paseze vina de la unul la celălalt, prin urmare le cerem să se aşeze din nou la masă, dar serios şi împreună cu noi, pentru că vrem să se respecte anumite termene. Dacă nu se respectă aceste termene, ne sunt încălcate drepturile, îi vom acţiona în instanţă, ne vom adresa Avocatului Poporului şi următoarele proteste vor fi în faţa instituţiilor responsabile, respectiv Compania Naţională de Infrastructură şi Primăria Municipiului Bucureşti”, a susţinut Calenciuc.
Apel către Firea
Unul dintre iniţiatorii protestului, Gabriel Salvarovschi, a făcut un apel către primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, solicitându-i să găsească soluţiile pentru rezolvarea problemei circulaţiei din zonă.
„Doamna primar general, aţi promis la alegeri că proiectul nostru este o prioritate pentru dumneavoastră. Noi v-am votat. Vă rugăm să vă respectaţi angajamentele. Aţi demis manageri pe motiv de incompetenţă. Noi, cetăţenii acestui oraş, vă cerem să ne dovediţi, prin realizarea acestui proiect, calitatea şi capacitatea dumneavoastră managerială. Eşecul acestui proiect va fi eşecul dumneavoastră. Vă rugăm să nu mai investiţi banii noştri în ornamente de Paşte, ci în trotuare aici, acum. În zona noastră mor oameni călcaţi de TIR-uri pentru că nu au pe unde să meargă. Mor speranţe. Cu toţii aparţinem acestui oraş. Toţi plătim aceleaşi taxe. Oamenii sunt disperaţi. Haideţi să ne bucurăm împreună de reuşită, să transformăm încrâncenarea acestor oameni în zâmbete. Este în puterea dumneavoastră acum să găsiţi soluţiile”, a spus Gabriel Salvarovschi.
[citeste si]
El a făcut un apel şi către premierul Sorin Grindeanu, cerându-i să se implice, „prin intermediul instituţiilor pe care le conduce”, în finalizarea lucrărilor de infrastructură în zonă.
„Domnule prim-ministru Grindeanu, vă rugăm să vă implicaţi, prin intermediul instituţiilor pe care le conduceţi, în finalizarea proiectelor de infrastructură, precum linia de centură şi pasajele peste aceasta. Nu permiteţi escaladarea tensiunilor sociale generate de această situaţie. Vă rugăm demonstraţi hotărâre”, a mai spus el.
Protestul s-a încheiat în jurul orei 14.00 fără incidente. Pe perioada protestului traficul în zonă s-a desfăşurat pe o singură bandă de mers, dirijat de poliţiştii de la Rutieră.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News