Mircea Badea a reacționat după ce 11 șoferi s-au adunat și au alimentat cu câte 1 leu, în semn de protest față de creșterea exagerată a prețului carburanților
„Faptul că au fost doar 11 oameni este bine. N-am fi vrut să fie mai mulți. De ce este bine că sunt doar 11? Pentru că este o prostie uriașă. Nu interesează pe nimeni din Guvern sau companie petrolieră că ai pus tu benzină de un leu. Cu ce i-ai jenat că ai pus benzină de un leu? În schimb, mă poți faulta pe unul ca mine care merg cu mașina și vin să pun benzină și tu mă ții cât pui tu de un leu că ai senzația că ești tu deștept. Poate că ești, dar mie nu mi se pare. Deloc. Oricum, stați liniștiți pentru că prețul benzinei va mai crește. Putem să alimentăm cu pipeta, putem să punem benzină de 30 bani, prețul tot va crește”, a spus Mircea Badea.
VEZI ȘI: Protest în benzinării. Chirieac: Întreaga activitate economică și socială ar putea fi blocată
Analistul politic Bogdan Chirieac consideră că acest mod de protest, început în Târgu Jiu, s-ar putea extinde, periclitând activitatea economică.
”Este o formă nefericită de protest. De ce spun că este nefericită... Pentru că alți cetățeni care doresc să alimenteze nu mai au posibilitatea să o facă și poate au nevoie de mașinile lor, pentru că, în România, transportul în comun este un lux, ca să spunem așa. Inclusiv în București. Știți bine că Bucureștiul, practic, nu are transport în comun. Linia de metrou s-a extins foarte puțin și acoperă cât acoperă. Dacă doresc să demonstreze, nu au decât să demonstreze la Guvern, la Cotroceni, dar nu în felul acesta.
Oricum, să știți că, după modelul din Târgu Jiu, eu mă aștept ca tipul ăsta de protest să se extindă și în alte localități din țară. Dacă în București se blochează stațiile de benzină și în marile orașe, întreaga activitate economică și socială e blocată”, a afirmat Bogdan Chirieac într-o intervenție la România TV.
Șoferii au blocat pompele
Acţiunea face parte din evenimentul "Proteste in toată țara contra prețului carburantului!”, anunțat pe rețelele de socializare. Aproximativ 200.000 de persoane și-au anunțat participarea la protest. Evenimentul final ar urma să aibă loc joi, 30 iunie 2022, începând cu ora 12:00. Până atunci, în mai multe benzinării din toată ţara șoferii blochează pompele.
Mai mulți șoferi protestează, în această după-amiază, în benzinării din Târgu Jiu şi Cluj. Aceștia au blocat pompele, nemulțumiți de prețul ridicat al carburanților, potrivit Antena 3. “E timpul să facem ceva, ieșiți în stradă, blocați pompele! Este imposibil și inadmisibil că într-o țară ca România prețul carburantului să depășească 9 lei/litru. Share masiv ca să vadă țoață lumea și să stabilim ce și când vom face. La 121$ pe baril este imposibil că prețul să depășească 9lei/litri ( unde jumătate din acești bani merg către stat) Noi facem ceva!”, este mesajul transmis de organizatori.
Este jale în România cu prețul la benzină, dar nici în alte țări lucrurile nu sunt roz.
Ce-i drept, în alte țări, salariile sunt mai mari. Haideți să vedem cum stau alte țări la capitolul preț benzină.
Norvegia este una dintre țările cu cele mai mari prețuri la benzină din lume. Potrivit datelor de la Global Petrol Prices, litrul este la 2,673 de euro.
Danemarca este o altă țară care depășește 2,5 euro pe litru. În prezent, costă 2,549 de euro.
O altă țară nordică are și un preț destul de ridicat al combustibilului. Finlandezii plătesc 2,501 pentru benzină.
În cazul Islandei, avem prețul de 2,358 de euro pe litru.
Grecia - 2,356 euro per litru.
Suedia - 2,305 euro per litru.
Țările de Jos - 2,25 euro per litru.
Republica Centrafricană - 2,29 euro per litru
Singapore - 2, 149 euro per litru.
Estonia - 2,119 euro per litru.
Franța - 2,116 euro per litru.
Belgia - 2,105 euro per litru.
Suedia - 2,081 euro per litru.
Liechtenstein - 2,074 de euro per litru.
Portugalia - 2,064 euro per litru.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu