Profesorii brăileni membri ai Federaţiei Sindicatelor din Educaţie "Spiru Haret" au fost marţi, în grevă japoneză, purtând ca formă de protest banderole tricolore la braţ, în piept şi la mână.
Potrivit informaţiilor furnizate de liderul Sindicatului Învăţământ Brăila, afiliat la "Spiru Haret", Valeriu Partene, în Comisia de Dialog Social de marţi, printre revendicările solicitate de protestatari se numără finalizarea, până la sfârşitul lunii martie, a celor trei legi ale educaţiei promise de Guvernul, calcularea corectă a sporurilor şi indemnizaţiilor şi majorarea costului standard per preşcolar/elev.
"Suntem într-o formă de protest de tip japonez, dar cu însemne româneşti. Purtăm tricolorul la braţ sau în piept sau cocardă la mână. Suntem legaţi de ceea ce înseamnă costul standard pe elev, în condiţiile în care demografia se află în scădere, iar numărul elevilor este şi el în scădere. Costul standard pe elev este total lipsit de acoperirea nevoilor unei unităţi de învăţământ. Sunt şcoli precum cea din Frecăţei şi Racoviţa, unde sunt puţin peste 100 de elevi. Aceste unităţi ajung ca în lunile aprilie, mai, iunie să-şi termine banii. De asemenea, avem categorii de salariaţi lăsaţi deoparte, gen personal didactic de conducere şi personal didactic auxiliar, care au fost ignorate. Această situaţie în care ne găsim de ignorare a unor categorii a creat deja în unităţile noastre de învăţământ destulă discordie", a declarat Partenie.
Vezi și: Cursuri gratuite, formare profesională. Când și unde încep, domenii
Valeriu Partenie a precizat că la acţiunea de pichetare a Ministerului Educaţiei programată pentru miercuri de la Brăila vor participa 15 membri de sindicat. Inspectorul şcolar general adjunct al ISJ Brăila, Dan Gheorghiţă, prezent la Comisia de Dialog Social, a admis că solicitările protestatarilor au "fundament real".
"Este adevărat că în unităţile de învăţământ cu un număr scăzut de elevi sunt probleme cu plata salariilor. Motivul este reprezentat de scăderea natalităţii. De exemplu, Şcoala Racoviţa are 106 elevi. Costul standard este în creştere faţă de anul trecut, dar nu suficient", a declarat Gheorghiţă.
Vezi și: Cezar Ouatu, clipe dureroase: Am decis s-o fac public. Îmi este greu!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News