Protestele antiguvernamentale s-au răspândit de la Shanghai la Beijing, Wuhuan, Chengdu și Guangzhou
Publicitate
Protestele anti-lockdown și anti-guvernamentale s-au răspândit duminică, 27 noiembrie 2022, de la Shanghai la Beijing, Wuhan, Chengdu și Guangzhou, iar protestatarii din Shanghai au fost auziți cerând președintelui chinez Xi Jinping să demisioneze.
Multe proteste au izbucnit în toată China de când un incendiu într-un bloc de apartamente din Urumqi, Xinjiang a ucis 10 persoane și a rănit alte nouă, pe 24 noiembrie 2022, mulți bănuind că decesele au fost cauzate de restricțiile Covid-19 care i-au împiedicat pe rezidenți să scape de incendiu.
În Shanghai, după protestele de sâmbătă noaptea, o mulțime s-a adunat din nou duminică după-amiază. În timp ce poliția îi aresta pe protestatari, participanții furioși au putut fi auziți strigând „Dă-i drumul!”
Protestatarii au fost auziți în timp ce strigau „Jos Partidul Comunist!” și „Xi Jinping, demisionează!”
Breaking News:Chinese Protestors in Shanghai chanting “Xi Jinping, step down!Communist Party, step down!”
— Inty (@__Inty__) November 26, 2022
This is huge!
pic.twitter.com/mn1AeaN2EV
În capitala Chinei, aproximativ o mie de studenți au fost văzuți protestând la Universitatea Tsing Hua în cursul zilei de duminică, scandând sloganuri precum „democrația și statul de drept, libertatea de exprimare”. Seara, polițiștii și protestatarii au putut fi văzuți înfruntându-se lângă râul Liangma.
Unii oameni au putut fi văzuți ținând în sus foi de hârtie albe, goale, într-o formă pasivă de protest. Un alt videoclip arată o mulțime uriașă care încearcă să răstoarne un camion în zona Liangmaqiao, conform Taiwan News.
北京 亮马桥附近
— 李老师不是你老师 (@whyyoutouzhele) November 27, 2022
警察正在清场劝离 pic.twitter.com/mC8M1SRtXK
Mai multe videoclipuri au început să circule online în care se pot vedea fermieri care îşi distrug produsele agricole proaspete pe care au dificultăţi în a le comercializa.
Mass media de stat şi locală au publicat reportaje cu privire la câmpuri de legume care sunt distruse în mari regiuni producătoare de legume, precum provinciile Shandong şi Henan, pentru a face loc în vederea însămânţării următoarei recolte.
Distrugerea produselor alimentare proaspete are loc într-un moment în care mulţi chinezi sunt în izolare şi se confruntă cu probleme în aprovizionarea cu alimente şi alte perturbări de aprovizionare.
Această distrugere riscă să majoreze preţurile la alimente, care sunt deja la un nivel ridicat, şi să submineze eforturile Beijingului de a asigura aprovizionarea cu hrană şi a elimina risipa (citește AICI).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu