EXCLUSIV  Protestatarul Dide, interviu după incidentul cu Terea (PSD). Am aflat ce nu a apărut în presă

Am stat de vorbă cu Cristian Mihai Dide, omul zilei de miercuri, "cel mai amendat protestatar", tânărul despre care unii au spus că s-a aruncat peste mașina deputatului PSD Ioan Terea.

Parchetul General a înregistrat, joi, dosarul penal deschis în legătură cu incidentul auto în care au fost implicați parlamentarul și câțiva participanți la protestul față de modificările legilor Justiției. Unul dintre oamenii din stradă era Cristian Mihai Dide, care ne-a acordat un interviu în exclusivitate.

Anca Murgoci: Haide să începem de la acuzația care ți se aduce, că ai sărit pe mașina deputatului.

Cristian Mihai Dide: Nu am sărit pe nicio mașină. Am mers în fața mașinii pentru că domnul deputat Ioan Terea îl împingea cu mașina pe Ionel, un prieten de-ai mei, pe trecerea de pietoni. Acest lucru se vede și în clipul pe care l-am dat publicității. Nu a sărit nimeni pe mașina lui. Sub nicio formă! Termenul "a sări", folosit de unii și alții, în acest context este complet greșit. Nu a sărit nimeni pe mașină.

Anca Murgoci: Din filmare se vede că, până să ajungi tu în fața mașinii, erau două persoane pe trecerea de pietoni.

Cristian Mihai Dide: Da, un prieten de-ai mei și un alt protestatar pe care nu îl cunosc. Când am văzut ce se întâmplă, am vrut să aflu cine este la volan. 

Anca Murgoci: Domnul deputat Ioan Terea ar fi putut să iasă pe altă ieșire pentru a vă evita.

Cristian Mihai Dide: Ieșirea era blocată. Tehnic, nu cred că ai posibilitate, din acea curte, să ieși pe altă parte.

Anca Murgoci:  S-au scris și spus multe despre incidentul cu mașina deputatului PSD. Care a fost cea mai mare manipulare?

Cristian Mihai Dide: Îmi este greu să răspund la întrebarea asta. Se insistă pe ideea că ne-am aruncat pe mașină. Acest lucru este fals. Se vede clar pe imagini. Domnul deputat nu avea intenția să oprească. M-am prins de mașina lui abia după ce era complet pe trecerea de pietoni, dar nimeni nu i-a sărit pe mașină după ce s-a oprit. M-a târât pe mine, a mers 10 metri, cred și-a dat seama că face o greșeală dacă pleacă, s-a oprit și a parcat. Apoi s-au strâns mai mulți protestatari pe lângă mașină. De față cu polițiștii, am văzut niște urme pe mașină - de la ghiozdan sau portavoce. Am dat cu degetul să văd dacă se iau și se luau, adică erau urme superficiale. Apoi am văzut că erau niște urme, probabil, de la bocancii mei din momentul în care m-a târât, ca niște ștersături așa. Nu există urme de tâlpi.

Anca Murgoci: Cum se face că tu, cel mai amendat protestatar, ești implicat în incidentul acesta?

Cristian Mihai Dide: Pentru mine și alți oameni ca noi, care gândesc, răspunsul este logic. Eu sunt cel mai amendat pentru că sunt cel mai activ protestatar. Mă aflu în zonele unde vreau să îmi arăt nemulțumirea. Scopul meu nu este să mă îmbrâncesc cu jandarmii, ci să fiu văzut. Vreau ca oamenii care ne conduc să ne asculte și să ne vadă.

Anca Murgoci: Mai ai forță să protestezi? A trecut un an de când cu OUG 13.

Cristian Mihai Dide: Da, sper să mai pot. Oamenii sunt alături de noi. Mă bucur când mai anulăm din amenzi. A început să fie destul de epuizant, dar nu acum este momentul să renunțăm. "Murim cu ei de gât", în ghilimele. 

Anca Murgoci: În ceea ce privește amenzile, la ce sumă ai ajuns?

Cristian Mihai Dide: 42.000. Din toate amenzile pe care le-am contestat, au rămas doar două. Am uitat de ele. Nu am mai avut ce să fac pentru că trecuse termenul. Am contestat și când am fost amendat din cauza episodului cu hârtia igienică. Dacă mă amendau și pe mine pentru același gest cu 100 de lei, cum s-a întâmplat cu alți protestatari, mă duceam și o plăteam, doar că eu am primit 350 de lei. Am primit amenda pe loc spre deosebire de ceilalți. Până la urmă, ca o glumă dacă vrei, mă simt discriminat.

Anca Murgoci: Ai lansat campania "Contribuie și tu pentru contestarea amenzilor abuzive primite de protestatari de la Jandarmeria Română".

Cristian Mihai Dide: Este o campanie de strângeri de voturi. Pentru a putea câștiga procese, trebuie să te duci să le explici oamenilor acelora, din justiție, ce s-a întâmplat de fapt. Eu am învățat cum să mă comport în fața instanței pentru că am fost la mai multe termene. Deja este un fel de alt job pe lângă cel pe care îl am. În majoritatea proceselor, am calitatea de martor. Sunt oameni care nu au mai avut procese și se pierd în fața judecătorilor. Atunci m-am gândit, pentru stadiul procesual de fond, să îi ajut pe oameni cum să se prezinte. Apoi, în funcție de ce se întâmplă în fond, facem pașii următori. Avem nevoie de un avocat, pentru protestatari, pentru ca amenzile să fie anulate. Chiar dacă amenzile sunt abuzive, Jandarmeria are niște tertipuri. De exemplu, vine și spune că are dovezi, pe nu știu ce CD, cu un anumit protestatar. Apoi depune CD-ul, pune un fișier video căruia îi schimbă extensia. Judecătorul, neavând studii de IT, nu reușește să deschidă CD-ul și poate spune: 'o fi de la calculatorul meu'. Și uite așa pierdem procesul. Uneori, se mai întâmplă.

Dacă vreți să îi ajutați pe protestatari, dați click AICI.

Sursa foto: CORNEL BRAD. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel