Proteste anti-cărbune în Germania. Mii de manifestanţi în stradă

Mii de tineri apărători ai mediului din întreaga Europă s-au mobilizat vineri în vestul Germaniei, unii dintre ei încercând să ocupe o mină de cărbune protejată de poliţie, în timp ce numeroşi liceeni şi studenţi demonstrau în oraşul Aachen, relatează AFP. 

Organizaţi începând de miercuri în 'tabăra climatică' de la Viersen, în bazinul minier din Renania de Nord-Westfalia, circa 4.000 de activişti ai mişcării 'Ende Gelände' (sfârşitul istoriei) au pornit vineri dimineaţă în direcţia sitului de extracţie de la Garzweiler, situat la circa 30 de kilometri distanţă.

'Nimic nu ne poate opri. O altă lume este posibilă', au scandat demonstranţii, îmbrăcaţi în salopete albe şi cu un număr de identificare pe braţ sau picior, după două zile de antrenament de 'neascultare civilă', care le-ar permite să evite prezenţa poliţiei şi apoi să reziste fără violenţă în faţa forţelor de ordine.

Însă cea mai mare parte a mulţimii a fost blocată la amiază la gara din Viersen, unde poliţia a oprit plecarea trenurilor. Aşezaţi pe iarbă, sub cerul liber, ei se pregăteau să se îmbarce în cinci autobuze cu destinaţie rămasă secretă. Activitatea minei de lignit, un cărbune foarte poluant exploatat de grupul RWE, a fost deja perturbată: excavatoarele nu au fost pornite şi alimentarea cu energie a centralei vecine a fost întreruptă.

Manifestanţi din 16 ţări pe străzile Germaniei 

Dacă 'Ende Gelände' ocupă situl de la Garzweiler în fiecare an, începând din 2015, de data aceasta mişcarea a luat o nouă dimensiune: nu numai că numărul participanţilor este în creştere, însă ea este susţinută pentru prima dată de mişcarea 'Fridays for Future', mobilizată în fiecare zi de vineri în ultimele luni pentru 'greva pentru climă'.

Participând la prima lor mişcare internaţională, circa 20.000 de elevi, liceeni şi studenţi veniţi din 16 ţări au defilat vineri după-amiază la Aachen, cel mai vestic oraş al Germaniei, situat în landul Renania de Nord-Westfalia, la graniţa cu Belgia şi Olanda, şi urmează să meargă sâmbătă la mina de la Garzweiler pentru a-i sprijini direct pe activişti.

Încurajaţi de succesul formaţiunilor ecologiste la alegerile europene, aceşti tineri, majoritatea minori, 'sunt actorii politici ai momentului', scrie săptămânalul Der Spiegel. Mişcarea anti-cărbune a câştigat importanţă în Germania, după ce renunţarea la energia nucleară decisă în 2011 a prelungit dependenţa ţării de acest minereu, sursă pentru o energie mai previzibilă, mai ieftină şi mai uşor de obţinut decât energia eoliană sau cea solară, şi care reprezintă în continuare aproape 40% din producţia sa de energie electrică.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel