Proteste de amploare în Kazahstan din cauza scumpirii prețului la benzină / video

Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels

Proteste masive împotriva creșterii prețurilor la energie au avut loc în Kazahstan, marți, pentru a treia zi consecutivă, marcând o manifestare rară de disidență publică.

Publicitate

Manifestațiile au izbucnit inițial în weekend, în orașul Zhanaozen din regiunea Mangystau, bogată în petrol, declanșate de ridicarea plafoanelor de preț la gazele petroliere lichefiate (GPL).

De atunci, s-au răspândit în mai multe orașe, inclusiv în centrul regional Aktau de pe coasta Mării Caspice a țării, precum și într-o tabără de muncitori folosită de subcontractanții celui mai mare producător de petrol din Kazahstan, Tengizchevroil. Protestele au implicat mii de oameni.

Manifestanții din Zhanaozen, un centru al industriei petroliere în care zeci de oameni au fost uciși în protestele din 2011, declanșate de concedierea lucrătorilor din petrol care cereau salarii și condiții de muncă mai bune, au cerut ca prețul GPL să fie redus la jumătate de la 120 tenge (0,27 dolari) pe litru, la nivelul la care a fost vândut combustibilul anul trecut.

Comercianții cu amănuntul au fost de acord să reducă prețul cu un sfert, dar guvernul președintelui Kassym-Jomart Tokayev a spus că noi reduceri sunt imposibile din cauza costurilor de producție. Prețul fusese reglementat anterior, dar oficialii au spus că prețurile scăzute artificial fac producția de GPL imposibilă.

Președintele cere „dialog”

Președintele Tokayev a încercat să calmeze protestele. El a declarat, marți, pe Twitter că o comisie guvernamentală a început să lucreze în Aktau și va găsi o soluție „în interesul stabilității în țara noastră”.

„Agențiile de drept au fost instruite să se asigure că ordinea publică nu este încălcată. Demonstranții trebuie să dea dovadă de responsabilitate și dorință de a dialoga”, a adăugat Tokayev.

Remarcile sale au venit după ce videoclipurile difuzate pe rețelele de socializare au arătat că poliția încercuia protestatarii în Aktau.

De asemenea, au existat rapoarte pe rețelele de socializare că autoritățile au întrerupt internetul în unele zone, au blocat site-uri de știri și au reținut reporteri ca răspuns la demonstrații. 

Protestele publice sunt rare în Kazahstan, al cărui parlament este lipsit de opoziție, iar manifestațiilesunt considerate ilegale, cu excepția cazului în care organizatorii lor depun o notificare în avans. Tokayev a preluat mandatul în 2019, ales ca succesor de liderul fondator al țării, Nursultan Nazarbayev.

Totuși, Nazarbayev, care are 81 de ani și care a guvernat Kazahstanul din 1989, păstrează controlul asupra țării în calitate de președinte al consiliului de securitate și „Lider al națiunii” ,un titlu care îi oferă privilegii unice de elaborare a politicilor, precum și imunitate de urmărire penală, scrie AlJazeera.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel