Proteste de amploare în Tunisia

Sute de persoane au manifestat sâmbătă în fața Parlamentului de la Tunis împotriva eventualei reveniri în țară a compatrioților lor jihadiști.

Publicitate

Tunisia numără peste 5.000 de cetățeni care s-au alăturat unor organizații jihadiste din străinătate, în special în Irak, Siria sau Libia, potrivit Grupului ONU de lucru privind utilizarea mercenarilor, iar întoarcerea lor în țară provoacă temeri serioase.

La apelul unui colectiv incluzând în principal organizații neguvernamentale, la manifestație au participat aproape 1.500 de persoane, au informat organizatorii.

"Nu revenirii" jihadiștilor!, se putea citi pe pancarte.

Acest miting a avut loc la câteva săptămâni după afirmațiile foarte comentate ale președintelui tunisian, Béji Caid Essebsi, referitoare la jihadiști.

"Unii vor să se întoarcă, nu putem împiedica un tunisian să revină în țara lui (...) Evident (...) vom fi vigilenți", a declarat el la 2 decembrie pentru AFP.

"Nu îi vom băga pe toți la închisoare, pentru că dacă facem asta, nu vom avea destule închisori. Vom lua însă dispozițiile necesare pentru a fi neutralizați. Îi supraveghem", a adăugat șeful statului.

După o serie de critici în presa tunisiană și pe rețelele sociale, Béji Caid Essebsi a făcut precizări, la 15 decembrie, la postul național de televiziune, dând asigurări că "nu vom fi indulgenți cu teroriștii" care se vor întoarce și cărora li se va aplica legea antiteroristă, scrie Agerpres.

"Nu căinței! Nu libertății pentru grupările teroriste", au scandat sâmbătă protestatarii, printre care unii s-au pronunțat împotriva lui Rached Ghannouchi, liderul partidului islamist Ennahdha membru al coaliției guvernamentale, scrie Agerpes.

Rached Ghannouchi a susținut în trecut ideea "căinței" pentru jihadiștii tunisieni care vor să revină acasă, cu condiția să abandoneze violența.

Manifestația de sâmbătă a avut loc, de asemenea, la mai puțin de o săptămână de la atentatul comis într-un târg de Crăciun la Berlin, soldat cu 12 morți și al cărui presupus autor este un tunisian de 24 de ani care urma să fie expulzat din Germania.

Aceasta din urmă depusese jurământ de credință grupării Stat Islamic (SI), care a revendicat atentatul, potrivit unei înregistrări video difuzată de agenția de propagandă a jihadiștilor.

Vineri, au fost arestați trei presupuși jihadiști având legături cu suspectul tunisian, a anunțat sâmbătă Ministerul de Interne de la Tunis fără să precizeze dacă au avut vreo legătură cu atentatul.

Ministrul tunisian de interne, Hédi Majdoub, a afirmat vineri seară în Parlament că 800 de tunisieni care se alăturaseră diverselor organizații extremiste au revenit în Tunisia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel