Organizația pentru drepturile omului Amnesty International a acuzat Franța că se folosește de puterile sale în lupta împotriva terorismului drept pretext pentru a interzice proteste pașnice în legătură cu chestiuni sensibile precum mediul și legislația muncii, relatează Reuters, potrivit Agerpres.
Amnesty a făcut aceste acuzații la doar câteva zile după ce președintele Emmanuel Macron a declarat că guvernul său va cere parlamentului să extindă cu câteva luni starea de urgență instituită în 2015 pentru contracararea amenințărilor teroriste.
Decizia de a prelungi starea de urgență în Franța survine după atentatul sinucigaș de la Manchester, în nord-vestul Angliei, soldat cu 22 de morți și 116 răniți.
Prevederile stării de urgență acordă poliției franceze puteri sporite în ceea ce privește căutarea și arestarea suspecților de terorism, acestea fiind instituite în urma atentatelor islamiste de la 13 noiembrie 2015 la Paris, soldate cu 130 de morți.
Amnesty International a afirmat că în perioada noiembrie 2015 — 5 mai 2017, autoritățile franceze s-au folosit de puterile lor sporite pentru a emite 155 de decrete de interzicere a adunărilor publice.
Organizația pentru drepturile omului a afirmat de asemenea că au fost impuse 639 de măsuri care împiedică anumiți indivizi să participe la adunările publice, inclusiv 574 care au vizat protestatarii ce participau la demonstrații împotriva reformei în domeniul muncii.
'Legile de urgență menite să protejeze poporul francez de amenințarea terorismului sunt în schimb folosite pentru a restricționa dreptul de a protesta pașnic', a afirmat cercetătorul Marco Perolini din cadrul Amnesty International.
'Sub acoperirea stării de urgență, drepturile la proteste au fost încălcate, sute de activiști, ecologiști și promotori ai drepturilor muncii fiind în mod nejustificat împiedicați să participe la proteste', a mai spus el.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News