Proteste în Catalonia: Şeful guvernului provincial îndeamnă Madridul să înceapă negocieri fără condiţii cu privire la autodeterminare

Şeful guvernului provincial catalan, Quim Torra, a îndemnat marţi Madridul să înceapă negocieri fără condiţii cu privire la autodeterminarea Cataloniei, angajându-se că va susţine permanent acest "drept", relatează Reuters, citează Agerpres.

"Nimeni nu-i va interzice acestei ţări să continue să avanseze pe calea pe care o vor cetăţenii săi... Vom apăra mereu dreptul la autodeterminare în Catalonia", a declarat Torra în cadrul unei conferinţe de presă.

Atmosfera din Catalonia s-a mai liniştit de duminică, după şapte nopţi consecutive de proteste uneori violente declanşate de condamnarea la închisoare a nouă lideri separatişti în legătură cu referendumul interzis din 2017, dar pentru marţi seara asociaţia Comitetele de apărare a republicii (CDR) a convocat un nou miting în centrul Barcelonei.

Luni, premierul spaniol Pedro Sanchez a efectuat o scurtă vizită la Barcelona pentru discuţii cu reprezentanţi ai forţelor de securitate, inclusiv cu ofiţeri răniţi în cursul protestelor, înaintea căreia i-a adresat lui Quim Torra un mesaj în care îl acuza că nu şi-a făcut datoria de a reinstala ordinea şi de a condamna violenţele.

În ce-l priveşte, Torra a făcut apel marţi la Sanchez să "iniţieze un dialog fără condiţii (...) în cadrul căruia guvernul catalan să-şi apere dreptul la autodeterminare".

Liderul catalan a mai afirmat că refuzul lui Sanchez de a avea o întrevedere sau o discuţie telefonică, în ultimele patru zile, reprezintă un "semn de dispreţ", dar a asigurat că va continua să încerce să discuta cu premierul.

El a reiterat că respinge "toate violenţele" şi a propus ca o comisie parlamentară catalană să investigheze răspunsul poliţiei la revolte pentru a stabili responsabilităţile.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel