Sute de demonstrații sunt la această oră în Franța. Nici Italia nu scapă de furia protestelor.
UPDATE: Câteva zeci de persoane au fost reţinute şi un poliţist a fost rănit în incidente între manifestanţi şi forţele de ordine survenite la Paris, în timpul demonstraţiilor de 1 mai, relatează AFP.
La orele 17.00, un număr de 53 de persoane fuseseră arestate, a indicat ministrul de Interne, Gerald Darmanin. Un poliţist a fost "grav rănit, suferind arsuri în urma aruncării unui cocteil Molotov", a menţionat acesta.
---
Sute de demonstraţii au avut loc luni, de 1 Mai, în Franţa, în sprijinul drepturilor angajaţilor. Ziua Muncii a fost în acest an o ocazie pentru sindicate de a-şi exprima în continuare nemulţumirea faţă de noua lege a pensiilor, promulgată recent de preşedintele Emmanuel Macron. La Paris, marşul de protest a început cu mai puţin de două ore în urmă, când au avut loc şi primele incidente.
Un grup compact format de aşa-numiţii black blocs, persoane îmbrăcate în negru şi cu feţele acoperite, s-a instalat în faţa grupurilor sindicale şi a început seria distrugerilor. Au spart vitrine şi au degradat sediile unor bănci şi agenţii imobiliare, ţintele predilecte ale acestor indivizi anticapitalişti radicali. Poliţiştii au intervenit pentru a izola de restul manifestanţilor, au lansat gaze la crimogene, au tras cu tunurile de apă şi au arestat câteva zeci de persoane. În prima parte a zilei, la Lyon au avut loc incidente similare, calificate de poliţie drept "comportamente infracţionale", magazine, sedii de bănci şi birouri distruse, maşini, mobilier stradal şi tomberoane incendiate. Ministerul de Interne a mobilizat 12.000 de poliţişti şi jandarmi pentru a menţine ordinea la protestele de astăzi în Franţa. Pentru prima dată, la Paris şi în alte câteva oraşe, poliţia a fost autorizată să folosească drone pentru a supraveghea desfăşurarea manifestaţiilor din aer, fapt denunţat ca nedemocratic de organizaţiile pentru apărarea drepturilor omului.
Mii de persoane au ieşit în stradă luni în Italia, în marile oraşe precum Torino sau Roma, în timp ce guvernul s-a reunit pentru a adopta un amplu pachet de reforme chiar despre piaţa muncii. Măsurile sunt menite să scadă şomajul, reduc anumite contribuţii plătite de angajaţi, dar în acelaşi timp duc la dispariţia unor ajutoare sociale, conform Rador.
Creşterea pachetelor salariale ale angajaţilor este estimată, în perioada iulie-decembrie, până la 100 euro pe lună în medie, se mai precizează în nota explicativă a Ministerului Economiei de la Roma. Practic, se investeşte mai mult în lucrători şi mai ales în cei care au copii, familii care ar putea să primească beneficii neimpozabile de până la 3.000 euro, dar şi în lucrătorii cu handicap. Guvernul a aprobat totodată şi un pachet de măsuri în domeniul muncii care activează reforma venitului de cetăţenie şi oferă stimulente pentru angajări. Este practic pentru prima dată când un executiv italian lucrează de Ziua Muncii, la iniţiativa premierului Giorgia Meloni.
Giorgia Meloni a declarat: ”Sunt mândră că guvernul a ales să sărbătorească această zi prin fapte, şi nu prin vorbe şi cred că se cuvenea să sprijinim în continuare o economie care, chiar într-o perioadă de dificultate, ne oferă mari satisfacţii, estimându-se că în următoarele câteva luni creşterea economică a Italiei o va depăşi pe cea a altor naţiuni europene”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci