Poliţia din Hong Kong a anunţat luni că a arestat 149 de persoane în protestele violente din ultimele zile, informează Xinhua.
Tang Ping-keung, adjunctul comisarului de poliţie, a declarat luni, într-un briefing de presă, că, în timpul ultimei serii de proteste, manifestanţi radicali au acţionat ilegal şi au escaladat nivelul de violenţă, prezentând ameninţări la adresa siguranţei cetăţenilor.
Cele 149 de persoane, arestate între 9 şi 12 august, cuprind 111 bărbaţi şi 38 de femei, cu vârste cuprinse între 15 şi 53 de ani. Aceştia au fost suspectaţi de infracţiuni precum adunarea ilegală, agresarea poliţiştilor, obstrucţia poliţiei în executarea sarcinilor de serviciu, deţinere de arme ofensive şi obiecte periculoase.
Tang a spus că, pe 11 august, unele persoane s-au implicat în mitinguri neautorizate şi au mers ulterior în diferite locuri din Hong Kong, au blocat drumurile principale şi alte artere, au asediat secţii de poliţie şi au avariat vehicule ale poliţiei.
Luni, protestatari îmbrăcaţi în negru, culoarea mişcării pro-democraţie care zguduie fosta colonie britanică redată în 1997 Chinei, iar unii purtând măşti de gaze, s-au deplasat pe aeroportul din Hong Kong ocupând sala de sosiri. Mulţi au adăugat un nou accesoriu: o banderolă pentru a-şi acoperi un ochi în semn de solidaritate cu o femeie care a fost rănită grav la faţă duminică seară, în timpul unui protest, relatează AFP. Femeia ar fi fost lovită de proiectile aruncate de poliţie şi şi-ar fi pierdut vederea.
"Poliţiştii din Hong Kong ne omoară", se putea citi pe un banner fluturat de un protestatar. "Hong Kong nu mai este un loc sigur", scria pe alta. Pe pereţii, coloanele şi barierele aeroportului, protestatarii au scris cu roşu "Ochi pentru ochi" în engleză şi chineză.
Unii manifestanţi au spus că aeroportul a fost ales ca loc de protest deoarece au crezut că poliţia nu va lansa gaze lacrimogene în prezenţa vizitatorilor internaţionali, aşa cum s-a întâmplat pe străzile oraşului.
Protestatarii au organizat de vineri un protest de trei zile de tip sit-in pe aeroport, distribuind călătorilor care soseau pliante cu privire la mişcarea lor. Dar scena de luni, a patra zi de sit-in, a fost foarte diferită, cu o mulţime atât de compactă încât a fost nevoie de cincisprezece minute pentru a ajunge de la ultimul etaj la parter, unde se află sala de sosiri, scrie AFP.
Cu sala de sosiri blocată, conducerea aeroportului a luat decizia extrem de rară de a-şi anula toate zborurile. Închiderea celui de-al optulea cel mai aglomerat aeroport internaţional din lume (74 de milioane de pasageri în 2018) a fost anunţată într-un moment în care guvernul central chinez şi-a înăsprit discursul, declarând că vede "semne de terorism" în tulburările din regiunea sa semi-autonomă retrocedată de Londra.
Aceste anunţuri, făcute la interval de 10 minute, marchează o nouă escaladare a crizei politice care a început la începutul lunii iunie, cea mai gravă din Hong Kong de când a trecut sub autoritatea Chinei.
Autorităţile au spus că lucrează pentru redeschiderea aeroportului marţi dimineaţă la ora 06:00 (luni 22:00 GMT), dar sute de protestatari au rămas seara în holul de sosire, nedând niciun semn că vor să părăsească aeroportul.
Compania aeriană Cathay Pacific, cu sediul în Hong Kong, şi-a avertizat angajaţii luni că ar putea fi concediaţi dacă vor susţine sau vor participa la manifestaţiile "ilegale" din Hong Kong.
După violenţele din timpul weekendului de pe străzile oraşului, unde au avut loc ciocniri între protestatari şi poliţie şi au fost folosite gaze lacrimogene, un oficial al administraţiei americane a declarat luni că Statele Unite continuă să monitorizeze evoluţiile din Hong Kong şi cer tuturor părţilor să se abţină de la violenţă. "Societăţile sunt cel mai bine deservite atunci când opiniile politice diverse sunt respectate şi pot fi exprimate liber şi paşnic. Statele Unite îndeamnă toate părţile să se abţină de la violenţă ', a declarat oficialul american citat de Reuters.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu