Proteste în Libia. Casa primarului din Derna a fost incendiată - VIDEO

Captură de ecran / Foto: Video Twitter EnkiSatya888
Captură de ecran / Foto: Video Twitter EnkiSatya888

Sute de oameni au ieșit în stradă să protesteze după inundații.

Orașul libian Derna a fost cuprins de proteste. Sute de oameni și-au exprimat furia împotriva autorităților, la o săptămână după inundațiile catastrofale soldate cu moartea a peste 10.000 de oameni. Protestatarii au incendiat casa primarului din Derna de la momentul inundațiilor, Abdulmenam al-Ghaithi.

Hichem Abu Chkiouat, un ministru în guvernul libian de est, a anunțat că Ghaithi a fost suspendat din funcție.

Casa fostului primar a rămas în picioare după inundațiile catastrofale de săptămâna trecută, dar nu a scăpat de furia mulțimii. Zeci de protestatari au atacat casa, apoi au incendiat-o.

Oamenii furioși cer răspunsuri, dar și ca vinovații pentru dezastrul de săptămâna tecută să fie trași la răspundere. Fisuri în cele două baraje au fost detectate din 1998, iar în 2020 a fost contractată o firmă din Turcia pentru a le consolida, dar nimeni nu a făcut nimic și mii de oameni au plătit cu viața pentru nepăsarea lor.

Apa care a acoperit orașul s-a retras lasând la vedere dezastrul provocat. Case prăbușite, mașini distruse, copaci smulși din rădăcini. În acest peisaj apocaliptic, salvatorii caută zi lumină trupurile victimelor. Pe lângă cei 11.000 de oameni care au murit, de alți 10.000 nu se știe nimic. Speranțele localnicilor că își vor mai găsi rudele luate de ape scad cu fiecare oră.

ONU face apel la autoritățile libiene să ia urgent măsuri pentru a preveni o altă tragedie. Apa contaminată poate transmite boli grave. Ca măsură de precauție, orașul a fost izolat.

Vezi și: Dezastru în Libia în urma inundaţiilor. ”Se poate ajunge la 18.000 până la 20.000 de morţi”

„Autorităţile locale, agenţiile umanitare şi echipa OMS (Organizaţia Mondială a Sănătăţii) îşi manifestă îngrijorarea faţă de riscul de răspândire a bolilor, în special prin apă contaminată şi lipsa de igienă”, a anunțat ONU.

„Echipa (OMS) continuă să lucreze pentru a preveni răspândirea bolilor şi a evita o a doua criză devastatoare în regiune”, se mai arată în comunicatul ONU.

Potrivit aceleiaşi surse, în ultimele zile, echipe ale UNICEF prezente la Derna şi în împrejurimi au furnizat truse medicale de urgenţă serviciilor de asistenţă primară pentru a oferi ajutor unui număr 15.000 de persoane timp de trei luni. La rândul său, Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiaţi (UNHCR) distribuie „kituri de prim ajutor, incluzând pături, folii de plastic şi echipamente de gătit, pentru 6.200 de familii strămutate din Derna şi Benghazi”, principalul oraş din estul Libiei, conform digi24.

Vezi și: Inundațiile din Libia, provocate de schimbările climatice. A crescut probabilitatea de ploi cu "până la 50 de ori"

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel