Proteste în Marea Britanie: Poliția a subevaluat riscul de violențe

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

O organizaţie care supraveghează activitatea poliţiei a constatat miercuri că forţele de ordine din Marea Britanie au subevaluat atât nivelul de violenţă, cât și impactul dezinformării, factori care au contribuit la izbucnirea protestelor de extremă dreapta din vara acestui an.

Pe 29 iulie 2024, uciderea a trei fetiţe din Southport (nord-vestul Angliei), în timpul unui curs de dans, a declanşat revolte anti-imigraţie în zeci de oraşe din Anglia şi Irlanda de Nord, vizând moschei sau hoteluri care găzduiesc solicitanţi de azil.

Potrivit raportului HMICFRS, care supervizează acţiunea poliţiei şi a serviciilor de urgenţă, "o serie de incidente violente şi tulburări de ordine publică care au avut loc în Regatul Unit între 2023 şi 2024" ar fi trebuit să alarmeze şi mai mult poliţia şi să o determine să reevalueze în avans nivelul de ameninţare.

"Poliţia nu avea o imagine corectă a creşterii violenţei" în ţară

Înainte de aceste revolte, "poliţia nu avea o imagine corectă a creşterii violenţei" în ţară, subliniază inspectorul şef Andy Cooke, citat în raport.

"Au existat lacune de informaţii, în special în ceea ce priveşte analiza reţelelor sociale şi conţinuturilor dark web, şi nimeni nu părea să înţeleagă sau în măsură să contracareze cauzele şi efectele dezinformării", a adăugat el.

Zvonurile despre suspect, ai cărui părinţi sunt de origine rwandeză, dar care a fost prezentat în mod eronat ca fiind un solicitant de azil musulman, au fost răspândite via conturi influente de extremă dreapta, ducând la această explozie de violenţă rasistă şi xenofobă timp de aproape o săptămână.

În lunile precedente, mai multe evenimente au purtat deja semnul unui "sentiment naţionalist extrem" sau al riscului de tulburări grave, mai subliniază HMICFRS.

Organismul citează în special incidente care au avut loc în 2023 în Anglia sau Ţara Galilor în hoteluri găzduind solicitanţi de azil.

"Nu cred că va dura mult" până când vom vedea noi revolte

Pe 11 noiembrie 2023, Londra a fost de asemenea scenă de ciocniri între poliţişti şi militanţi naţionalişti, înainte de organizarea unei ample manifestaţii pe 27 iulie a.c. - cu două zile înainte de atacul de la Southport - de către agitatorul de extremă dreapta Tommy Robinson.

În timpul revoltelor, "decizia de a coordona şi mobiliza agenţii responsabili cu menţinerea ordinii la scară naţională a fost luată prea târziu", a mai estimat Andy Cooke.

Până acum, 417 persoane au fost condamnate în toată ţara pentru aceste violenţe, dintre 369 la închisoare, potrivit unei numărători realizate de agenţia britanică de presă PA. Totodată, 302 poliţişti au fost răniţi în aceste revolte, cele mai ample din Regatul Unit din 2011. Circa 50 de poliţişti au fost internaţi la spital.

"Nu cred că va dura mult" până când vom vedea noi revolte, a atenţionat Andy Cooke pe postul BBC. "Cu siguranţă nu vor fi 14 ani", a adăugat el, indicând responsabilitatea reţelelor sociale.

Pentru a evita alte revolte, poliţia "trebuie să poată dispune de informaţii mai bune şi să lupte mai bine cu dezinformarea", a punctat acesta, conform Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel