Nesiguranță, nemulțumiri, sărăcie, criză, disperare... dar nu în ultimul rând frică pentru ziua de mâine. Asta strigă în stradă mii de români duminică, 9 octombrie, în mai multe oraşe din ţară.
”Nemulțumirea există dar ea nu se manifestă acut, cu zeci de mii de oameni în stradă, așa cum s-a întâmplat în foarte multe țări din Europa Occidentală unde sunt aceleași probleme, poate chiar mai arzătoare decât în România. România deocamdată mai are un kw de energie și un fir de gaz, două molecule acolo...
Deci, noi nu ne putem aduna decât dacă suntem adunați într-o formă sau alta. Societatea civilă din România nu s-a dezvoltat încă suficient. Știți bine că o bună parte din societatea civilă este militară, că se iese cu tabel de prezență și așa mai departe... Partidele politice încearcă să scoată câteodată oamenii în piață tot pe convocatori, pe președinții de organizații. Deocamdată, ce vedeți acum sunt oameni care au ieșit probabil mai mult din suflet. Să știți că demonstrații de acest gen se fac în septembrie-octombrie, în noiembrie vine frigul și e mai greu să stai în piață, doar dacă vine nu știu ce ONG pe acolo, cum s-a întâmplat în vremea lui Dragnea”, a fost de părere analistul politic Bogdan Chirieac.
Întrebat dacă George Simion poate să miște masele societății civice din România și să reușească să scoată lumea în stradă la proteste, Bogdan Chirieac a declarat:
”Am văzut la București: 4000 de oameni... Deci, dacă în capitala României abia strângi 4000 de oameni, vă dați seama ce poți să strângi la Focșani. Poate vreo 2000 de persoane, dar e departe pentru a face o masă critică”, a mai declarat Bogdan Chirieac într-o intervenție la România TV.
Despre o eventuală schimbare de guvern, analistul politic a declarat:
”Fie vorba între noi, o schimbare de guvern în aceste momente este total de nedorit. Asta ar provoca multă instabilitate în România. Poate se reușește să se găsească o soluție fiabilă la problemele reale ale cetățenilor: facturile. Poate trebuie luați niște specialiști care să găsească o soluție și pentru cetățeni dar și pentru companii. La 6 lei/ kw oră să știți că Dacia Logan o să coste 30 000 de euro. Dacă nu reușim să ne înțelegem persoană cu persoană, va trebui să îndurăm până la capăt... până la scăderea cu 50% a capacității de cumpărare, a prosperității”, a declarat analistul politic Bogdan Chirieac.
”În privința taxelor, actualul Guvern, în mod aberant și nu înțeleg de ce, ne-a făcut SINGURA ȚARĂ DIN EUROPA care a dat o lovitură cumplită mediului de afaceri. Așa ceva nu s-a mai întâmplat în 32 de ani de zile. Creșterea aberantă a taxelor și impozitelor plătite în special de mediul privat românesc este o aberație majoră, au dat în motorul acestei țări... în timp ce corporațiile reușesc foarte bine și perfect legal să își optimizeze fiscal profitul”, a concluzionat analistul politic Bogdan Chirieac.
Citește și:
Protestul "Împotriva sărăciei" care a avut loc sâmbătă în Piaţa Wenceslas a fost organizat de sindicate şi a atras mii de oameni.
"Noi am venit nu pentru că nu avem ce face, ci pentru că ne este teamă pentru viitorul nostru", a declarat Josef Stredula, preşedintele confederaţiei sindicale CMKOS. Cererile sale includ o creştere a salariului minim, în prezent echivalentul a 644 de dolari pe lună, şi ca statul să reglementeze costul bunurilor de zi cu zi.
Preţurile de consum din Republica Cehă au crescut cu 17,2% în august faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor agenţiei naţionale de statistică. Ca măsură de urgenţă împotriva preţurilor ridicate la energie, guvernul de centru-dreapta condus de prim-ministrul Petr Fiala a adoptat un plafon de preţ la energia electrică şi gaze pentru gospodării şi întreprinderile mici, care va intra în vigoare din noiembrie.
La Praga au avut loc câteva manifestaţii de mare amploare la care s-a cerut guvernului să facă mai mult pentru a combate creşterea preţurilor. Mulţi protestatari dau vina pe răspunsul UE la războiul din Ucraina şi cer încetarea sancţiunilor impuse Rusiei, scrie Agerpres.
Citește mai mult AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu