Premierul Viktor Orban spune că există o lipsă de fonduri din cauza blocării de către UE a PNRR-ului ungar.
Cel puțin 10.000 de oameni au ieșit miercuri pe străzile Budapestei pentru a protesta împotriva concedierii unor profesori din școlile publice de către autoritățile maghiare.
În țară, dreptul la grevă a fost sever limitat printr-o lege care a intrat în vigoare după ce mai mulți profesori și studenți au organizat manifestații și sit-in-uri în ianuarie anul trecut împotriva reducerilor în educație decise de guvernul lui Viktor Orban, scrie publicația Europa Today.
Legea a fost justificată în lumina urgenței Covid și a vizat tocmai școlile. Răspunsul profesorilor a fost o acțiune de nesupunere civilă, sute de profesori făcând grevă pe rând timp de două ore. În urma acestor proteste, unii profesori din capitală au fost concediați pe loc. De aici, o nouă mobilizare, care a scos în stradă mii de oameni, printre care mulți studenți. Este cea mai mare demonstrație antiguvernamentală de la începutul noului mandat al liderului ungar.
Executivul de la Budapesta a reacționat susținând că reducerile de fonduri pentru educație este cauzată de decizia Comisiei Europene de a suspenda plățile resurselor PNRR planificate pentru Ungaria în urma încălcărilor statului de drept.
Citește și:
"Cei de la Bruxelles" i-au minţit pe europeni atunci când au spus că sancţiunile nu vor fi extinse asupra energiei şi că acestea vor conduce la încheierea rapidă a războiului din Ucraina, a afirmat vineri premierul ungar Viktor Orbán, în emisiunea "Bună dimineaţa, Ungaria!" a postului public Radio Kossuth.
Atacuri şi la adresa lui George Soroş
Viktor Orbán a spus că europenii plătesc o suprataxă de sancţiune pentru energie, ceea ce face ca viitorul să devină incert. Întrebarea este dacă vom continua să agravăm această situaţie, pentru că la Bruxelles se doreşte introducerea a noi şi noi sancţiuni, a adăugat premierul ungar. Războiul se prelungeşte, nimeni nu se mai aşteaptă la o încheiere rapidă, preţurile au explodat, ceea ce îi afectează pe oameni, iar speculanţii se bucură, a afirmat Viktor Orbán.
Începând cu George Soros, marii acţionarii ai companiilor energetice "fac, cu toţii, multe miliarde din extra-profitul" provenit din creşterea preţurilor cauzate de sancţiuni. Companiile energetice sunt cele mai profitabile companii din lume. În astfel de situaţii, forţe uriaşe încep să lucreze pentru a se adapta la preţuri mai mari stabilit de către aceştia, a spus premierul ungar.
Ce spune Orban despre voinţa maghiarilor cu privire la sancţiuni
În ceea ce priveşte consultarea naţională privind sancţiunile împotriva Rusiei, Viktor Orbán a declarat: cu cât este mai critică perioada în care ne aflăm, cu atât este mai mare nevoia de unitate şi consens. Premierul ungar a subliniat că, potrivit experienţei sale în politică, în anumite situaţii cel mai bine este ca oamenii să fie implicaţi în luarea deciziilor, iar din punct de vedere juridic, cea mai flexibilă formă prin care se poate face asta este consultarea naţională.
Preţul energiei a crescut în urma deciziilor politice de la Bruxelles şi nu din raţiuni economice, a declarat prim-ministrul Ungariei. Dacă nu ar exista sancţiunile, preţul energiei s-ar afla la acelaşi nivel la care s-a aflat în timpul alegerilor din luna aprilie şi în perioada campaniei electorale. În perioada alegerilor, politicienii se aşteptau ca preţul petrolului şi gazelor să se stabilizeze în jurul a 100 de dolari, astfel încât situaţia să poată fi gestionată chiar şi fără modificarea reglementărilor existente în Ungaria cu privire la cheltuielile cu utilităţile, a explicat Viktor Orbán.
Citește mai mult AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News