Străzile din Istanbul au fost luate cu asalt de protestatari, după ce țara s-a retras dintr-o convenție internațională care proteja drepturile femeilor.
Străzile orașelor importante din Turcia au fost pline de protestatari, care trag un semnal de alarmă asupra retragerii Turciei din cadrul unei convenții internaționale privind drepturile femeilor. Grupurile de protestatari formate în majoritate de femei au mărșăluit joi, 1 iulie, după ce Turcia s-a retras din Convenția de la Istanbul, scrie RT.
Activiștii și membri aparținând unor diferite ONG-uri, dar și reprezentanți ai comunității LGBTQ+ alături de susținători ai mișcării feministe au ieșit pe străzi strigând lozinci, bătând marșul la tobe și afișând pancarte cu mesaje de opoziție la adresa deciziei venite de la Ankara.
Pe bannerele afișate în cadrul protestului au apărut mesaje precum „nu vom tăcea, nu ne vom teme, nu ne vom supune” și „nu renunțăm la Convenția de la Istanbul”. Forțele de ordine au răspuns în forță, ofițerii echipați complet pentru protestele violente, au încercat să elibereze străzile care au devenit impracticabile în scurt timp de la începerea protestului. Au fost ridicate bariere, dar cei care participau la protest au încercat să treacă peste acestea.
„Sunt femeie și vreau să trăiesc liber în această țară, fără să fiu supusă la violență. Nu vom renunța la această luptă”, a spus o protestatară pentru Ruptly.
„Luptăm pentru noi înșine, reacționați și nu rămâneți tăcute. Această cruzime nu va înceta dacă vom tăcea”, a declarat alt participant.
Recep Tayyip Erdogan a semnat în cursul lunii martie un act prezidențial prin care a ordonat retragerea Turciei din convenție, dar protestele au izbucnit după ieșirea oficială a țării din cadrul convenției internaționale.
Organizația Națiunilor Unite va aloca 21 milioane euro din fondul de urgență pentru a gestiona fenomenul supranumit „pandemia din umbră” a violenței bazate pe gen împotriva femeilor strămutate de războaie și dezastre naturale.
Conform The Guardian, banii vor fi împărțiți între Fondul ONU pentru Populație și Entitatea ONU pentru egalitatea de gen și emanciparea femeilor, iar cel puțin 30% dintre fonduri trebuie alocate direct organizațiilor locale conduse de femei care previn violența și ajută victimele să acceseze ajutor medical, psihologic sau legal.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci