Proteste la Sfântu Gheorghe: gest sfidător al maghiarilor

Peste 5.000 de persoane din Sfântu Gheorghe au protestat vineri în fața prefecturii din Covasna prin intonarea imnului Ungariei, după ce Partidul Civic Maghiar a fost amendat pentru intonarea aceluiași imn. Maghiarii au organizat a cincea zi consecutivă de proteste, deși premierul Victor Ponta l-a schimbat joi din funcție pe prefectul de Covasna.

La evenimentul de vineri au participat peste 5.000 de persoane, care au purtat steaguri secuieşti şi ale Ungariei, intonând imnul Ungariei, dar şi pe cel secuiesc, potrivit Mediafax.

De asemenea, a fost prezentă o fanfară, dar şi husari, iar zeci de tineri au purtat două steaguri lungi de 250 de metri, unul al Ungariei şi unul secuiesc, pornind din două puncte periferice ale oraşului, şi întâlnindu-se în centrul acestuia.

Preoţii bisericilor istorice maghiare din Sfântu Gheorghe au rostit rugăciuni şi au citit pasaje din Biblie, după care liderii formaţiunilor politice maghiare au citit o petiţie adresată Guvernului României prin care au cerut să nu mai fie trataţi ca "cetăţeni de rangul doi".

Aceasta a fost elaborată de către reprezentanţii celor trei partide maghiare, UDMR, PCM şi PPMT, iar preşedintele UDMR Covasna, Tamás Sándor, a spus că "în privinţa problemelor comunităţii maghiare cele trei formaţiuni acţionează împreună".

În petiţia care a fost citită în trei limbi, maghiară, română şi engleză, reprezentanţii comunităţii maghiare cer, printre altele, să nu se provoace conflicte între români şi maghiari, să fie adoptate legi care să asigure păstrarea şi dezvoltarea identităţii minorităţilor, restituirea clădirii Liceului "Székely Mikó" Bisericii Reformate, autonomie culturală, înfiinţarea unei secţii cu predare în limba maghiară la UMF Târgu Mureş, dar şi recunoaşterea limbii maghiare ca fiind limbă oficială regională în Ţinutul Secuiesc, alături de limba română.

Ponta a schimbat prefecții din Covasna, Harghita și Mureș după scandalul cu UDMR

 

"Considerăm inacceptabil faptul că Guvernul României foloseşte puterea pentru a reduce la tăcere, a umili şi a pune într-o situaţie disperată minorităţile naţionale. În secolul XXI, şi în calitate de membră a Uniunii Europene, un astfel de comportament prin care se persecută limba şi simbolurile unei minorităţi, liderii comunităţilor sunt ameninţaţi cu închisoarea, se renaţionalizează bunuri prin care se instigă împotriva etnicilor maghiari, nu este demn de România, care de 25 de ani a rupt lanţurile unui regim dictatorial, opresiv, şi şi-a exprimat votul pentru libertate, statul de drept şi libertatea exprimării individuale", se arată în petiţie.

"Este dureros pentru comunitatea maghiară că este tratată pe pământ natal ca fiind cetăţeni de rangul doi. Nu naţionalitatea prefectului este importantă, ci existenţa unor legi care sunt bune pentru toţi cetăţenii, atât pentru majoritate, cât şi pentru minoritate. Unii din această ţară doresc să nu ne simţim bine pe pământul nostru natal. De aceea, rugăm respectuos guvernul ca prin decizii înţelepte, după 25 de ani de la Revoluţie, să normalizeze relaţia dintre majoritate şi minoritate", a declarat preşedintele UDMR Covasna, Tamás Sándor.

În ședința de Guvern de joi, Marius Popică a fost retras de la conducerea prefecturii Covasna şi înlocuit cu subprefectul Sebastian Cucu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel