Analistul politic Bogdan Chirieac a vorbit despre protestele masive ce au loc, acum, în Sri Lanka, țară intrată în faliment din cauza creșterii prețurilor.
"Efectele perverse ale agresiunii ruse din Ucraina, ce au condus la criza alimentară, criza energetică, vor fi resimțite, în primul rând, în ţările avansate, de pildă, din Europa Occidentală sau din SUA şi în cele mai sărace state ale lumii. Sri Lanka este unul dintre ele. Acolo va fi şi foametea, acolo va fi cu adevărat lipsa de energie, adică blackout total. Acolo vor fi probleme ce vor conduce, în final, la zeci, sute de mii de victime, oameni care vor muri din aceste cauze. Sri Lanka este doar vârful icebergului, din mare nefericire", a spus analistul politic Bogdan Chirieac, la Antena 3.
Inflaţia a ajuns, în acest moment, la 54%. Se cere, deja, un ajutor internațional. De altfel, şi premierul din Sri Lanka a spus că ţara este în faliment.
Întrebat în ce condiţii poate veni acest ajutor, analistul politic a spus că "există un obicei al statelor avansate să ajute cele mai sărace state ale lumii, în special cu resurse alimentare de bază, altminteri şi medicamente. Cu energia este mult mai dificil. Aceste state nu au rezerve de electricitate - nu avansate, ci de nivel primar. Este foarte greu cu petrolul, în acest moment, fiindcă este scump.
Câte ceva se va face, cum se face în fiecare an, dar nu înseamnă că scoţi tara din criză. De altfel, vedeţi că tipul ăsta de demonstraţii există şi în Europa Occidentală. Au fost în toate marile ţări de pe continentul nostru. În România nu au fost, fiindcă nu avem sindicat. Dar în Germania, în Franţa, în Marea Britanie, în Spania, în Italia, sindicatele au scos oamenii în stradă. Sigur, lucrurile sunt total diferite. Sri Lanka, faţă de orice ţară europeană, are foarte puţine lucruri în comun. Dar, iată, se vede această violență extremă care porneşte acolo".
Despre posibilitatea de a ajunge la acel avertisment pe care îl lansase şi ONU, de stabilizare globală, foamete, migraţie în masă la un nivel aşa cum nu am mai văzut până acum, Bogdan Chirieac a spus: "Suntem aproape de acest nivel. Ne-a adus acolo războiul din Orientul Mijlociu, războiul din Siria. Oricum, situaţia este tensionată pe continentul european. Gândiţi-vă că Turcia are 4 milioane de migranţi pe care îi ţine cu bani europeni în taberele sale. Când sultanul Erdogan se mai supără pe Europa, mai dă drumul la câte un val şi vedeţi ce se întâmplă.
Ştim, înainte de războiul din Ucraina, ce a fost la graniţa Poloniei, anul trecut. Şi migrația total necontrolată va fi mult mai puternică, şi războaiele. Nordul Africii nu este stabil, să ştiţi. Naţiunile care, chipurile, au văzut primăvara arabă de acolo nu au nimic de-a face nici cu prosperitatea, nici nu democraţia. Multe lucruri, în lume, sunt instabile în acest moment. Odată cu criza alimentară şi cea energetică, la periferie lucrurile vor fi mult mai vizibile şi mai violente.
Cât despre ce ar urma să se întâmplă în Sri Lanka în următoarele 2-3 luni, dacă ajutorul internațional va întârzia să apară, analistul politic Bogdan Chirieac a afirmat că "haosul va continua, dar probabil că vom avea o misiune ONU. De obicei, căştile albastre sau metropola dominantă acolo îşi va trimite trupele de stabilizare. Ceva trebuie făcut, fiindcă, în haos, lucrurile scapă total de sub control. Omenii ăia trebuie hrăniți şi cât de cât liniștiți şi reîncepută construcţia ţării care, iată, de 100 de ani nu se reușește".
Prim-ministrul din Sri Lanka, Ranil Wickremesinghe, a convocat o reuniune de urgenţă a guvernului pentru a discuta o rezolvare rapidă a crizei politice în curs, după ce preşedintele Gotabaya Rajapaksa a părăsit reşedinţa sa oficială luată cu asalt sâmbătă de manifestanţi, relatează AFP.
Ranil Wickremesinghe, care este următorul în linia de succesiune dacă Rajapaksa demisionează, i-a invitat pe liderii partidelor politice să participe la reuniune şi a cerut, de asemenea, ca Parlamentul să fie convocat de urgenţă pentru a discuta criza, a anunţat biroul său într-un comunicat, scriee Agerpres.
Canalele de televiziune locale au difuzat imagini cu sute de persoane escaladând gardul palatului prezidenţial, o clădire datând din epoca colonială, situat la malul mării şi un simbol al puterii în Sri Lanka. Unii manifestanţi au difuzat în direct pe reţelele sociale imagini cu mulţimea năvălind în interiorul palatului.
Responsabili guvernamentali au declarat că nu ştiu care sunt intenţiile lui Rajapaksa după fuga din palatul prezidenţiale. "Aşteptăm instrucţiuni. Nu ştim încă unde se află, dar ştim că este cu Forţele navale din Sri Lanka şi că este în siguranţă", a declarat pentru France Presse un înalt funcţionar.
Circa 80% din populaţie sare peste unele mese pentru a face faţă creşterii preţurilor
Zeci de mii de persoane au participat anterior la Colombo la o manifestaţie în cadrul căreia au cerut demisia lui Rajapaksa, considerat responsabil de criza fără precedent care loveşte Sri Lanka şi provoacă o inflaţie galopantă şi grave penurii de carburant, electricitate şi alimente.
ONU estimează că circa 80% din populaţie sare peste unele mese pentru a face faţă penuriilor şi creşterii preţurilor. Principalul spital din Colombo a anunţat că 14 persoane beneficiază de îngrijiri după ce au fost afectate de grenade lacrimogene în timpul manifestaţiei.
Sri Lanka a suspendat, temporar, în aprilie, plata datoriei sale externe de 51 de miliarde de dolari şi a început negocieri de salvare cu Fondul Monetar Internaţional. Această criză, de o amploare fără precedent de la obţinerea independenţei ţării în 1948, este pusă pe seama pandemiei de COVID-19 care a privat statul din Asia de Sud de veniturile din turism, dar a fost agravată de o serie de decizii politice proaste, potrivit economiştilor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu
de Roxana Neagu
de Roxana Neagu