Proteste masive în Trieste, Italia, contra certificatului verde Covid. Ciocniri violente între manifestanți și polițiști / VIDEO

Proteste masive în Trieste, Italia, împotriva certificatului verde Covid. Ciocniri violente între manifestanți și polițiști / Captură VIDEO
Proteste masive în Trieste, Italia, împotriva certificatului verde Covid. Ciocniri violente între manifestanți și polițiști / Captură VIDEO

Protestele față de impunerea certificatului verde Covid la locul de muncă au luat amploare în ultimele săptămâni, pe întreg teritoriul Italiei.

Luni a avut loc o nouă manifestație, la Trieste. Oamenii au strigat lozinci împotriva premierului Mario Draghi, dar și 'Libertate, Libertate!', 'Criminalii!', 'Mincinoșii!'.

După mai multe zile de proteste ale activiştilor şi muncitorilor din portul italian Trieste (nord) împotriva certificatului verde recent introdus, poliţia a intervenit pentru a elibera zona, transmite dpa.

Poliţişti cu căşti şi scuturi, dotaţi cu tunuri cu apă, s-au aliniat luni dimineaţă în faţa porţii 4, după cum a relatat agenţia ANSA şi s-a putut vedea la posturile de televiziune. Au avut loc ciocniri cu poliţia, care i-a respins pe protestatari şi a făcut uz de tunurile cu apă. Unul dintre scutieri a fost rănit.

VIDEO:

Docheri şi activişti au demonstrat timp de mai multe zile împotriva extinderii obligativităţii certificatului verde la locurile de muncă începând de vinerea trecută.

Docherii din Trieste ameninţaseră cu blocada în urma acestei decizii. Cu toate acestea, operaţiunile din port, unul important pentru economia Italiei, nu au fost drastic restricţionate. Decizia guvernului declanşase deja ciocniri violente cu poliţia la Roma în urmă cu o săptămână.

Mai mult de 80% din populația cu vârsta de peste 12 ani din Italia a fost vaccinată de două ori. Ce riscă cei 20% care nu s-au vaccinat

Cei care nu respectă regulile riscă să fie suspendați fără plată sau să primească o amendă de până la 1.500 de euro. Angajatorii riscă amenzi dacă nu verifică personalul.

Mai mult de 80% din populația cu vârsta de peste 12 ani din Italia a fost vaccinată de două ori, iar majoritatea italienilor au acceptat cu ușurință permisul verde, care este necesar și pentru a lua masa în restaurante, pentru a intra în muzee, teatre și cinematografe, precum și pentru a fi folosit în avioane și trenuri.

Instituit în august pentru accesul în interiorul restaurantelor sau în muzee, printre alte spaţii, certificatul sanitar cuprinde fie un certificat de vaccinare anti-COVID-19, fie dovada vindecării după această boală, fie un test negativ efectuat în ultimele 48 de ore.

Impunerea acestui certificat la locul de muncă a provocat manifestaţii violente sâmbătă la Roma, unde mii de persoane - printre care şi militanţi ai extremei-drepte - au devastat sediul principalei confederaţii sindicale CGIL şi au agresat personalul sanitar dintr-un spital.

Unii manifestanţi au ameninţat cu greva pentru a scăpa de sancţiunile prevăzute în legislaţia privind certificatul sanitar. Alţii care nu vor să se vaccineze spun că sunt dispuşi să plătească 15 euro pentru fiecare test de trei ori pe săptămână.

Câți angajați din Italia nu sunt vaccinați anti-COVID



Conform unei estimări, circa 250.000 din cei 3,2 milioane de angajaţi din sectorul public nu sunt vaccinaţi (7,8%), în timp ce în sectorul privat numărul nevaccinaţilor urcă la aproximativ 2,2 milioane din totalul celor 14,6 milioane de angajaţi (15%). Prin urmare, eventuale perturbări de activitate în urma aplicării sancţiunilor pentru refuzul folosirii certificatului sanitar creează riscuri şi pentru redresarea economiei, după ce anul trecut PIB-ul Italiei a scăzut cu 8,9%.

Preşedintele bogatei regiuni Veneto, Luca Zaia, a avertizat cu privire la haosul care pândeşte companiile italiene după 15 octombrie. Nu vom fi în măsură să asigurăm pentru toţi nevaccinaţii un test la fiecare 48 de ore. Întreprinzătorii cu care vorbesc sunt foarte preocupaţi, spune politicianul italian.

Totuşi, principala confederaţie a patronatelor, Confindustria, susţine ferm decizia guvernului şi respinge şantajul pe care ar putea eventual să-l încerce lucrătorii calificaţi importanţi ai vreunei companii. În opinia lui Maurizio Stirpe, un vice-preşedinte al Confindustria, nu trebuie să le fie plătite testele celor care refuză vaccinarea, persoanele trebuie să fie puse în faţa responsabilităţilor lor.

Forza Italia, partidul lui Silvio Berlusconi, şi Partidul Democrat (de centru-stânga) susţin instituirea vaccinării obligatorii, măsură pe care însă guvernul deocamdată nu o ia în calcul, mai ales din cauza formaţiunii Liga (de extremă-dreapta) a lui Matto Salvini, ce face parte din marea coaliţie pe care Mario Draghi a format-o pentru a relansa în urma pandemiei a treia cea mai mare economie din zona euro.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel