PROTESTE POLIȚIȘTI. MAI, precizări de ultimă oră

Ministerul Afacerilor Interne face demersuri în vederea asigurării unui nivel de salarizare adecvat pentru propriii angajaţi, au dat asigurări reprezentanţii MAI, în contextul protestului organizat sâmbătă, 24 martie, de organizaţiile sindicale din Poliţie.

Potrivit unui comunicat al MAI, Legea salarizării bugetare nr. 153/2017 prevede etapele în care vor avea loc creşterile salariilor personalului bugetar până în anul 2022. Evident că fiecare categorie profesională îşi doreşte să beneficieze de aceste creşteri salariale încă din primul an de aplicare a legii, însă o creştere a salariilor pentru toţi bugetarii în acelaşi timp nu ar fi putut fi sustenabilă din punct de vedere al posibilităţilor bugetare, precizează MAI.

Totodată, MAI arată că, deşi poliţiştii şi militarii vor intra în grilă în mod etapizat, până în 2022, cu creşteri succesive, an de an, poliţiştii au beneficiat de măriri salariale în ultimul an, astfel: creştere salarială de 10% în octombrie 2017; creştere salarială de 4 - 5% la salariul net din ianuarie 2018; mărirea unor sporuri (de 5% sau 10%) pentru 28.000 de poliţişti din ianuarie 2018.

Cel mai mic salariu net din Poliţie (al unui agent debutant) a crescut de la 1.373 în decembrie 2016, la 1.776 în ianuarie 2018, la care se adaugă norma de hrană de 990 lei şi norma de echipament de 250 de lei şi alte sporuri, după caz.

Ofiţerii de poliţie, fără funcţie de conducere, au salariile nete între 1.909 lei şi 6.777 lei, la care se adaugă norma de hrană de 990 lei şi norma de echipament de 250 de lei şi alte sporuri, după caz. 

Ofiţerii cu funcţii de conducere au salariile nete între 2.600 şi 11.000 de lei (în cazul chestorilor), la care se adaugă norma de hrană de 990 lei şi norma de echipament de 250 de lei şi alte sporuri, după caz. 

Munca prestată în zilele libere şi sărbătorile legale se plăteşte ca o zi normală de lucru la care se adaugă un spor de 75%.

MAI, alte precizări

Potrivit MAI, începând cu luna aprilie, poliţiştilor li se vor plăti orele suplimentare efectuate în timpul săptămânii, această măsură fiind luată, cu caracter de excepţie, numai pentru angajaţii ministerului, în condiţiile în care, din anul 2009, plata orelor suplimentare a fost sistată pentru întreg sistemul bugetar.

Anul acesta se vor achiziţiona autoturisme şi autospeciale în valoare de 120 milioane de lei. Procedura de achiziţie este deja începută, fiind urcat anunţul pe SEAP. Dintre acestea, cele mai multe (700 - 800 bucăţi) vor fi destinate Poliţiei Române, menţionează sursa citată. Inspectoratul General al Poliţiei Române a anunţat public că anul acesta va cheltui 9 milioane de lei pentru reabilitarea unor sedii de poliţie. Din această sumă, 7 milioane lei sunt destinate reabilitării unor posturi de poliţie din mediul rural, iar 2 milioane pentru secţiile de Poliţie din Capitală. Poliţia Română va achiziţiona veste anti-glonţ şi veste anti-înjunghiere (70.000 de bucăţi), căşti anti-glonţ cu vizor (1.000 bucăţi) şi scuturi anti-glonţ (370 bucăţi), mai arată MAI.

MAI va încadra anul acesta peste 7.000 de persoane

Pentru reducerea deficitului de personal estimat la aproximativ 23.000 de oameni, MAI va încadra anul acesta peste 7.000 de persoane, dintre care peste 3.000 în Poliţia Română. Referitor la propunerea de modificare a Legii 360/2002 privind Statutul poliţistului, facem precizarea că prevederile pe care MAI vrea să le modifice au ca scop împiedicarea accesării unor mecanisme prin care poliţiştii refuzau repunerea pe funcţii în urma unor reorganizări sau a altor situaţii, iar în acest mod ieşeau la pensie la 40 de ani sau chiar la vârste mai tinere. În mod clar prevederile nu urmăresc mutarea abuzivă a poliţiştilor de pe o funcţie pe alta. Această prevedere a fost solicitată explicit de către reprezentanţii sindicali (iar intervenţiile publice ale acestora sunt bine cunoscute de către mass-media), pensionarea din MAI la vârste tinere fiind o temă care a generat o întreagă dezbatere publică în vara anului trecut, mai precizează MAI.

[citeste si]

O altă modificare propusă la Statutul poliţistului este aceea ca, atunci când faţă de un poliţist se începe o cercetare prealabilă, acesta să fie pus la dispoziţia unităţii până la finalul cercetărilor. Poliţistul va fi plătit în continuare pentru acea funcţie, dar i se vor delega alte atribuţii până la clarificarea situaţiei. În prezent, poliţistul chiar dacă este reclamat că a avut o conduită în afara cadrului legal rămâne în continuare în acelaşi loc de muncă, spun reprezentanţii MAI. Circa 2.000 de poliţişti, angajaţi din penitenciare şi anatomo-patologi protestează sâmbătă dimineaţa în faţa Ministerului de Interne, nemulţumiţi de salarizarea personalului plătit din fonduri publice şi de impactul modificărilor fiscale asupra unor sectoare bugetare.  

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel