Sindicatele din poliţie anunţă că ar putea organiza o acţiune de protest joi, 16 martie, în faţa Ministerului de Interne, acuzând discriminările salariale în raport cu ceilalţi bugetari.
Sindicatul Poliţiştilor "Mihai Viteazul" afirmă, într-un comunicat remis marţi AGERPRES, că legea este aplicată preferenţial în condiţiile în care aceleaşi prevederi din hotărârea de Guvern privind stabilirea salariului minim de bază se aplică într-un fel pentru profesori şi doctori şi în alt fel pentru poliţişti din salariaţi din Ministerul de Interne.
"Acest comunicat este totodată şi o scrisoare deschisă adresată clasei politice (ministrul de Interne, ministrul Muncii, ministrul Finanţelor, Guvernul României) care pur şi simplu ne umileşte, ne sfidează şi ne discriminează, prin aplicarea preferenţială a legii. Nu este posibil ca aceleaşi prevederi legale ale HG 1/2017 (legea privind stabilirea salariului minim de bază - n.r.) să se aplice într-un fel la profesori şi doctori şi in cu totul alt fel la poliţişti şi salariaţii din Ministerul Afacerilor Interne. Nu este posibil ca muncitorii necalificaţi din învăţământ şi sănătate să primească 1.450 lei salariu de bază brut, fără sume compensatorii ascunse în această sumă, iar sporurile să li se calculeze la salariul de 1.450 lei, iar poliţistul să primească un salariu de funcţie brut de 550 lei, la nivelul anului 2009, iar sporurile să i se calculeze la acest salariu", subliniază comunicatul.
De asemenea, sindicatele din poliţie precizează că un doctor poate profesa într-o clinică privată după terminarea programului, la fel ca un profesor, care îşi poate continua aceeaşi activitate la domiciliu sau în instituţii private, dar unui poliţist îi este interzis prin lege acest lucru.
Solicitările polițiștilor
"Cu ce suntem noi mai 'speciali' decât alte categorii bugetare, când nouă ni se interzice prin lege să desfăşurăm alte activităţi care au legătură cu atribuţiile din fişa postului, iar doctorilor le este permis ca după ce îşi termină serviciul la stat, să desfăşoare aceeaşi activitate profesională în clinici private, de unde mai încasează încă un salariu. Cu ce suntem noi mai 'speciali' decât profesorii cărora le este permis ca după ce îşi termină programul de lucru la şcoală să desfăşoare aceeaşi activitate profesională la domiciliu sau în instituţii private, de unde îşi rotunjesc veniturile salariale, iar nouă ne este interzis prin lege acest lucru", afirmă comunicatul Sindicatului Poliţiştilor Mihai Viteazul.
Totodată, documentul atrage atenţia că în cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI) şi Poliţiei Române s-a creat un deficit de circa 20.000 de oameni, lucru ce poate pune în pericol siguranţa naţională.
"În altă ordine de idei, se invocă de vreo câţiva ani, ca motiv pentru mărirea salariilor la medici si profesori, teama că îşi vor da demisia şi vor pleca din sistem şi, astfel, ţara va rămâne în suferinţă, dar oare câţi dintre domniile voastre v-aţi panicat de faptul că acelaşi lucru se întâmplă de ani de zile în Poliţia Română şi în Ministerul Afacerilor Interne, unde s-a creat în prezent un deficit de circa 20.000 de oameni, fiind pusă astfel în pericol siguranţa naţională", se mai arată în comunicat.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu