Discuțiile cu autoritățile privind solicitările Federației SANITAS merg pe făgașul dorit, lucrurile sunt ca și rezolvate și nimeni nu va pierde nimic de la 1 ianuarie, susține președintele SANITAS, Leonard Bărăscu.
Așadar, SANITAS anunță stoparea acțiunilor de protest, după negocierile cu Executivul.
Federația Solidaritatea Sanitară nu se mulțumește cu promisiuni. Aceasta va relua protestele și va participa în continuare la negocieri.
”Noi ne menținem poziția de până acum, nu știu colegii de ce acceptat, cu atât mai mult cu cât, în urmă cu câteva zile, împreună cu colegii de la Hipocrat semnasem un document comun în patru puncte unde ne-am susținut împreună revendicările.”, ne-a declarat Gabriel Predica, vicepreședintele Federației Solidaritatea Sanitară.
”Noi suntem mai tehnici”, ne spune Predica, care vrea soluții concrete la revendicările sindicaliștilor.
”Noi considerăm că nu suntem cu un pas mai departe față de săptămâna trecută, față de momentul semnării acestui document în patru puncte. Suntem deocamdată tot acolo, chiar dacă ieri, declarațiile decidenților politici ale primului ministru Tudose și ale lui Liviu Dragnea au fost în sensul promisiunilor, dar de la promisiune până la a transpune în act normativ mai e ceva distanță. Tot primisiuni au fost și în cadrul negocierilor de până acum.”, a mai afirmat Predica.
De asemenea, menționează Solidaritatea Sanitară, garantarea eliminării riscului de pierdere a veniturilor prin intermediul tichetelor de masă/indemnizației de hrană avea în vedere apărarea salariaților în condițiile modificărilor anunțate oficial.
"Știm asta pentru că noi am gândit modelul. Apariția informațiilor privind intenția de a reduce la doar 12% impozitul pe venit și la doar 36% contribuțiile aruncă în aer întreagă linie de apărare, salariații riscând în continuare pierderi de venituri de la 1 ianuarie 2018. Motivul este simplu și evident, fiind generat de diferențele de tratament fiscal între tichetele de masă (doar impozitul pe venit) și indemnizația de hrană (considerate drepturi de natură salarială): venitul lunar din tichete de masă este de 250 lei în timp ce cel din indemnizație de hrană va fi de doar 180 lei. Diferența este mai mare decât nivelul creșterii, salariații urmând să aibă, deci, un venit mai mic", se arată în comunicat.
Nu este pentru prima dată când SANITAS ”dezertează”. Gabriel Predica reamintește un episod legat de negocierile privind legea salarizării, când SANITAS s-a arătat ”încântată” de felul cum arăta legea salarizării.
”Același lucru s-a întâmplat când a fost negociată legea salarizării. Să remarc că s-a întâmplat același lucru, respectiv mai multe organizații sindicale, inclusiv colegii de la SANITAS se arătau încântați în luna martie de cum arăta legea salarizării, în schimb noi am zis că nu ne pronunțăm până nu vedem în totalitate cum arată. Iată că între timp a apărut și acest transfer al contribuțiilor, au apărut multe alte elemente care ne-au condus la concluzia că venitul net crește cu cel mult 4%, ba în multe cazuri va și scădea.”, spune vicepreședintele Federației Solidaritatea Sanitară.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu