Cetăţenii din mai multe state europene au protestat înainte de Revelion, dar şi în primele zile ale anului, împotriva restricţiilor impuse în pandemie şi împotriva certificatului verde.
Publicitate
În urmă cu o săptămână, mii de germani au ieşit în stradă pentru a protesta împotriva restricţiilor, iar până la violenţe a fost doar un pas. Protestatarii au aruncat sticle şi artificii spre forţele de ordine, iar 12 agenţi au fost răniţi. De asemenea, 12 autospeciale au fost avariate în urma ciocnirilor dintre protestatari şi poliţie.
În Germania, nu pot avea loc adunări de grupuri mai mari de 10 persoane, dacă acestea s-au vaccinat sau sunt recuperate după COVID-19, în timp ce persoanele nevaccinate nu se pot aduna în grupuri mai mari de 3 persoane, scrie CNN.
Pe 2 ianuarie, Amsterdam, capitala Olandei, a fost zguduită de proteste şi de luptele dintre manifestanţi şi forţele de ordine. Oamenii au protestat deşi acest lucru este interzis în Ţările de Jos, în contextul lockdown-ului. Astfel, adunările publice în grupuri mai mari de două persoane sunt strict interzise pentru a reduce impactul variantei Omicron.
Cel puţin 30 de persoane au fost reţinute în urma ciocnirilor cu forţele de ordine, scrie france24.com.
Aceeaşi sursă arată că 4 agenţi au fost răniţi. Protestatarii, mai afirmă presa franceză, nu au purtat mască şi nici nu au păstrat distanţarea, au ignorat regulile impuse de Guvern şi au mărşăluit prin centrul Amsterdamului, punând muzică şi ţinând ridicate umbrele galbene în semn de protest la măsurile Guvernului.
Ţările de Jos sunt în lockdown din 19 decembrie până cel puţin pe 14 ianuarie.
Analistul politic Bogdan Chirieac, într-o intervenție la România TV, a declarat că se așteaptă ca proteste să aibă loc în toată lumea civilizată: ”Oamenii sunt obosiți de pandemie, de toate necazurile care s-au întâmplat. În același timp, măsurile restrictive vor fi operaționale. Vom avea proteste peste tot în Europa.”
”Dacă nu era pandemie și se impuneau aceste restricții, da, aveam o problemă gravă. Dar, în vreme de pandemie, aceste retricții salvează vieți. Ne place, nu ne place, e adevărul” a precizat, în același timp, Bogdan Chirieac.
Italia a decis să închidă toate cluburile de noapte şi barurile în luna ianuarie, Portugalia ţine şcolile, barurile şi cluburile până pe 10 ianuarie, iar autorităţile din Spania au reinstituit purtarea obligatorie a măştii în aer liber. De asemenea, în şase regiuni din Spania s-a decis ca restaurantele, barurile şi cluburile să se închidă mai devreme, măsura afectând 14 milioane de oameni.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu