Protestele din Kazahstan stârnesc îngrijorare în Rusia. Update: Stare de urgență pe întreg teritoriul național / video

Protestele din Kazahstan stârnesc îngrijorare în Rusia. Guvernul a demisionat, după ce oamenii au pătruns în principala clădire administrativă / Sursă foto: Captură YouTube
Protestele din Kazahstan stârnesc îngrijorare în Rusia. Guvernul a demisionat, după ce oamenii au pătruns în principala clădire administrativă / Sursă foto: Captură YouTube

Guvernul din Kazahstan a demisionat, miercuri, după ce în toată țara au avut loc proteste de amploare cauzate de creștere prețului la energie.

Publicitate

UPDATE:

Kazahstanul a decretat miercuri stare de urgenţă pe întreg teritoriul după ce manifestaţiile declanşate din cauza unei creşteri bruşte a preţului la gaze şi combustibil au degenerat în violenţe, mulţimea luând cu asalt clădiri guvernamentale, dintre care unele au fost incendiate, relatează AFP, citând media ruse.

Agenţiile de presă Interfax, TASS şi RIA Novosti au anunţat instituirea stării de urgenţă în întreaga ţara, citând un comunicat difuzat de televiziunea publică din Kazahstan.

Anterior, starea de urgenţă fusese decretată la nivel local în principalele zone afectate de manifestaţii, Almatî, capitala economică a ţării, provincia Mangystau şi capitala Nur-Sultan.

Internetul şi telefonia mobilă erau blocate miercuri în această fostă republică sovietică din Asia Centrală.

Media locale au relatat că manifestanţii s-au îndreptat după-amiază spre reşedinţa prezidenţială din capitală şi că două clădiri oficiale erau în flăcări.

Potrivit unor informaţii care nu pot fi verificate, revoltele ar fi cuprins întreaga ţara, iar protestatarii ar fi preluat controlul asupra aeroportului din Almatî.

În orice caz, compania rusă Aeroflot şi-a anulat zborul de la Moscova spre Almatî.

Într-un efort de a stopa criza, preşedintele Kassîm-Jomart Tokaev a demis guvernul şi a decretat stare de urgenţă în mai multe regiuni ale Almatî şi în capitala Nur-Sultan, redenumită recent în onoarea fostului preşedinte Nursultan Nazarbaiev.

Autorităţile kazahe au decretat de asemenea restricţii de circulaţie între 23:00 şi 07:00.

Știre inițială:

Manifestațiile au izbucnit inițial în weekend, în orașul Zhanaozen din regiunea Mangystau, bogată în petrol, declanșate de ridicarea plafoanelor de preț la gazele petroliere lichefiate (GPL).

De atunci, s-au răspândit în mai multe orașe, inclusiv în centrul regional Aktau de pe coasta Mării Caspice a țării, precum și într-o tabără de muncitori folosită de subcontractanții celui mai mare producător de petrol din Kazahstan, Tengizchevroil. Protestele au implicat mii de oameni (citește mai mult AICI).

Guvernul a demisionat

Preşedintele Kazahstanului, Kasîm-Jomart Tokaev, a acceptat miercuri demisia guvernului, ca răspuns la manifestaţiile împotriva creşterii preţului la gaz care au avut loc în această ţară bogată în petrol din Asia Centrală, informează AFP.

Un decret publicat pe site-ul prezidenţial anunţă că Tokaev a acceptat demisia guvernului condus de premierul Askar Mamin. Vicepremierul Alihan Smailov îşi va asuma rolul de premier interimar până la formarea unui nou cabinet.

Peste 200 de persoane au fost arestate şi zeci de poliţişti au fost răniţi după manifestaţiile împotriva creşterii preţului la gaz care au avut loc în mai multe oraşe din Kazahstan, a anunţat miercuri poliţia kazahă.

În urma acestor manifestaţii, printre care şi cea dispersată cu grenade asurzitoare şi cu gaze lacrimogene în noaptea de marţi spre miercuri de poliţia din Almatî, a fost decretată de asemenea stare de urgenţă până pe 19 ianuarie în mai multe regiuni, inclusiv a capitalei economice Almatî, unde a intrat în vigoare şi o interdicţie de circulaţie între orele locale 23:00 şi 07:00.

"Mai mult de 200 de persoane au fost arestate pentru încălcarea ordinii publice", informează miercuri un comunicat al Ministerului de Interne kazah. Potrivit ministerului, 95 de poliţişti au fost răniţi în timpul acestor manifestaţii, care sunt rare în această ţară bogată în hidrocarburi.

Protestele au început duminică, după o creştere a preţurilor la gazul natural lichefiat (GNL), în oraşul Janaozen, în vestul ţării, înainte de a se extinde spre marele oraş regional Aktau, pe malul Mării Caspice, apoi în Almatî.

Executivul nu a reușit să-i calmeze pe manifestanți

Guvernul a încercat într-o primă etapă, fără succes, să-i calmeze pe protestatari, promiţând o reducere a preţului la GNL, fixându-l la 50 de tenge (0,1 euro) pe litru în regiune, comparativ cu 120 de tenge la începutul anului.

Televiziunea kazahă a relatat miercuri despre arestarea directorului unei uzine de tratare a gazului şi a unui alt responsabil din regiunea Mangystau, unde se află Janaozen. Ei sunt acuzaţi că "au majorat preţul la gaz fără motiv", ceea ce "a dus la proteste în masă în întreaga ţară", potrivit acestei surse.

Janaozen a fost în trecut scena celor mai sângeroase revolte care au zguduit Kazahstanul de la proclamarea independenţei sale, în 1991. În 2011, cel puţin 14 muncitori ai unui sit petrolier au fost ucişi atunci când poliţia a reprimat o manifestaţie împotriva condiţiilor de muncă proaste şi salariilor mici.

Regiunea Mangystau depinde de GNL ca principală sursă de carburant pentru maşini şi orice majorare a preţului duce la o creştere în lanţ a preţurilor la produse alimentare, deja mai mari de la începutul pandemiei de coronavirus, scrie Agerpres.

Protestatarii au pătruns în cea mai importantă clădire administrativă

Un grup de manifestanţi a pătruns miercuri în clădirea principală a administraţiei din Almatî, capitala economică a Kazahstanului, scena unor proteste fără precedent provocate de o majorare a preţului la gaz, informează AFP.

Youtube video image

Poliţia a tras miercuri cu grenade asurzitoare şi a utilizat gaze lacrimogene împotriva unei mulţimi de câteva mii de persoane, fără a reuşi să împiedice pătrunderea unor protestatari în clădire.

Mai mulţi protestatari şi-au însuşit bastoane şi scuturi ale poliţiei.

Protestatarii s-au adunat într-o piaţă din oraş şi se îndreptau în direcţia principalei clădiri a administraţiei locale. Manifestaţia se derula în mod haotic, iar poliţia a utilizat gaze lacrimogene la fel ca în noaptea de marţi spre miercuri, când a dispersat o primă manifestaţie de circa 5.000 de persoane.

Manifestaţiile neautorizate în prealabil de către autorităţi sunt interzise în Kazahstan, fostă republică sovietică autoritară, dar care este totodată cea mai mare economie din Asia Centrală.

Protestele au început duminică, după o creştere a preţurilor la gazul natural lichefiat (GPL), în oraşul Janaozen, în vestul ţării, înainte de a se extinde spre marele oraş regional Aktau, pe malul Mării Caspice, apoi în Almatî.

Federația Rusă îndeamnă la dialog și se opune manifestațiilor

Rusia a îndemnat miercuri la "dialog" în Kazahstan, fostă republică sovietică din Asia Centrală, unde au izbucnit tulburări fără precedent din cauza majorării preţului la gaz, relatează France Presse.

"Urmărim îndeaproape evenimentele din ţara vecină şi frăţească", a transmis Ministerul de Externe rus într-un comunicat citat de Agerpres.

"Suntem în favoarea unei soluţii paşnice a tuturor problemelor în cadru legal şi constituţional şi prin dialog, nu prin revolte de stradă şi încălcarea legilor", a adăugat diplomaţia rusă.

Tulburările care au izbucnit duminică într-un oraş de provincie din Kazahstan s-au extins în noaptea de marţi spre miercuri în capitala economică Almatî, unde aproape 5.000 de persoane au fost dispersate de poliţie cu grenade asurzitoare şi gaze lacrimogene.

Manifestaţiile de protest sunt rare în Kazahstan, o ţară autoritară unde adunările trebuie să primească autorizaţie prealabilă din partea autorităţilor.

Ministerul de Externe rus şi-a exprimat speranţa într-o "revenire la normal cât mai curând posibil a situaţiei din ţară, de care Rusia este legată prin relaţii de parteneriat strategic şi de alianţă, precum şi prin contacte fraterne şi umane".

Kazahstanul are o importanţă crucială pentru Rusia ca partener economic, iar fostul preşedinte Nursultan Nazarbaev, care a condus ţara până în 2019 dar păstrează o mare influenţă, este un aliat apropiat al preşedintelui Vladimir Putin.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel