Ambasadorul Franței a avut o poziție tranșantă în privința protestelor, în disonanță cu poziția Statelor Unite și în concordanță cu poziția Chinei.
Este vorba despre protestele din Iran, iar disputa privește convocarea unei reuniuni a Consiliului de Securitate ONU pe acestă temă. China susține teza neamestecului în problemele interne, pe care noi o cunoaștem bine din perioada ceaușistă. Ambasadorului Franței, Francois Delattre, spune că evenimentele din Iran nu amenință securitatea internațională.
În concluzie, decizii luate în Parlamentul unei țări în care au loc alegeri libere și unde funcționează democrația, să spunem Polonia, sunt o preocupare pentru puterile europene, decise să le sancționeze în UE. Dar, o dictatură teocratică, deținând capabilități nucleare, intens implicată în conflicte din zone strategice, nu amenință securitatea internațională. Chiar dacă va reprima protestele.
Aștept reacția Germaniei, țară care a suferit enorm deoarece comunitatea internațională a considerat ascensiunea nazismului drept o problemă internă, în anii 90 ai secolului trecut.
P.S.
Susținerea potrivit căreia politica din Polonia intră în zona ”afacerilor interne” ale UE poate fi luată în calcul, pentru o comparație corectă a celor două situații. Însă, doar în cazul în care alegătorul polonez reușește, fie și în cea mai infinitezimală măsură, să influențeze deciziile din Franța. Așa cum alegătorul german, de pildă, a influențat prin Angela Merkel consecințele referendumului din România.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News