Fermierii francezi au exercitat presiuni asupra guvernului pentru a răspunde cererilor lor de subvenții, în contextul creșterii costurilor și a ceea ce ei consideră a fi reglementări restrictive ale Uniunii Europene.
În timp ce tractoarele blocau marile autostrăzi din jurul Parisului pentru a doua zi consecutivă, Damien Brunelle, un fermier din sindicatul Rural Coordination, a vorbit pentru FRANCE 24 despre protestul în desfășurare și motivele din spatele acestuia.
Proteste naționale au zguduit cel mai mare producător agricol din Europa începând din mijlocul lunii ianuarie, fermierii francezi devenind furioși, în parte, din cauza reglementărilor și politicilor de mediu ale UE, despre care spun că îi fac incapabili să concureze pe o piață mondială tot mai globalizată.
INCREDIBLE SCENES ????????????
— PeterSweden (@PeterSweden7) January 29, 2024
Thousands of farmers arriving on the motorway to BLOCKADE the city of Paris in protest of the green agenda.
All of Europe is saying NO to Climate Communism. pic.twitter.com/hhWKb3QsX0
Fermierii au folosit tractoare, camioane și baloți de paie pentru a bloca marile autostrăzi și a obstrucționa traficul în întreaga Franța. Ei au înconjurat Parisul luni, cu intenția de a bloca mai multe rute cheie către capitală.
Sindicatul Rural Coordination a fost înființat în 1992, în parte, pentru a se opune Politicii Agricole Comune (PAC) a UE și acordurilor internaționale de liber schimb. Mai radical decât principala uniune a țării, FNSEA, Rural Coordination a favorizat protestele de stradă în locul negocierilor, în ultimii 30 de ani.
Acesta este acum al doilea cel mai important sindicat al fermierilor din țară, reprezentând aproximativ 20% din fermierii francezi. Membrii Rural Coordination, precum Damien Brunelle, au vorbit pentru FRANCE 24 despre protestul fermierilor și eforturile lor de a-și asigura un viitor într-o lume tot mai globalizată.
„Am văzut mulți oameni care protestează și care nu sunt sindicalizați. Furia este răspândită. Protestul a fost inițial lansat în urma deciziei guvernului de a crește taxele la motorina agricolă, dar există și alte motive pentru acesta”, a spus Brunelle.
„Prețurile produselor agricole scad pentru că suntem inundați cu produse din țările est-europene, printre care și Ucraina. Pe lângă asta, avem reglementări. Franța, de exemplu, a interzis complet o clasă de insecticide cunoscute sub numele de neonicotinoizi. (Insecticidele au fost interzise de UE în 2018, iar Consiliul de Stat al Franței le-a interzis în 2023 după mai mulți ani de excepție.) Fermierii britanici au voie să folosească insecticidul pentru că au părăsit Uniunea Europeană. Ceea ce este absurd este că vorbim despre 17 grame de insecticid pentru fiecare 10.000 de metri pătrați - este o cantitate minusculă, ca un vaccin, care ajută la protejarea sfeclei în primele 60 de zile. UE este surdă și oarbă. Ar fi mai bine să plecăm, în unele chestiuni; alegerile europene viitoare vor demonstra acest lucru. Nu spun că ar trebui să părăsim UE, dar ar trebui să existe reglementări mai inteligente”, a adăugat el.
Taxi Drivers Paris Protest in Solidarity with Farmers Bottlenecks Arc de Triomphe Roundabout.#Paris #France #French #FranceLibre #Francia pic.twitter.com/O9okaHQuP4
— Lady Di (@Lady_Di_W) January 30, 2024
„Fermierii ar dori avantaje similare cu cele pe care le bucură cultura franceză: filme franceze, [actorul] Jean Dujardin, televiziunea - toate beneficiază de un sistem de protecționism. (Cunoscută sub numele de Excepția Franceză, aspectele culturii nu sunt supuse acelorași reguli ca alte bunuri și servicii în tratatele internaționale, în special cu Organizația Mondială a Comerțului.) Agricultura franceză, pe de altă parte, este supusă unei concurențe pe o piață complet globalizată. Visăm să obținem o „excepție agricolă”. Dacă piața ar fi bine reglementată, ar fi bine pentru toată lumea.
Protestele fermierilor sunt îngrijorătoare, iar opinia publică pare să fie de partea lor pentru moment. Totuși, în zilele următoare, trebuie să fim foarte atenți. Unii fermieri sunt cu adevărat la capătul răbdării... o femeie a fost ucisă într-o coliziune rutieră la un baraj. Protestul nostru este important, dar viața oamenilor este mai importantă”, a concluzionat Brunelle.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci