Grupuri de activişti pentru climă au ocupat două dintre cele mai cunoscute pieţe centrale ale Londrei pentru a doua zi, marţi, după ce luni poliţia a arestat peste 300 de persoane şi a redeschis două poduri blocate, informează DPA.
Grupuri regionale ale Extinction Rebellion, cărora li s-a alăturat Global Justice Rebellion şi alte grupuri, au blocat din nou traficul, marţi, în Piaţa Trafalgar şi Piaţa Parlamentului, după ce numeroşi activişti au campat în aceste locaţii peste noapte.
Poliţia Metropolitană a declarat că 319 de protestatari au fost arestaţi până luni la miezul nopţii.
"Poliţiştii au fost mobilizaţi pe parcursul nopţii în mai multe locuri din centrul Londrei", a informat poliţia marţi într-un tweet.
Podul Lambeth şi Podul Westminster erau ambele deschise traficului marţi după ce protestatarii au forţat închiderea lor luni, a indicat agenţia guvernamentală Transport for
London.
Extinction Rebellion a solicitat mai multe corturi şi alimente în locul desfăşurării unui protest din zona Millbank, în apropierea parlamentului britanic, pentru a le înlocui pe cele confiscate de poliţie.
Aflat la lansarea unei biografii a fostului premier Margaret Thatcher luni târziu, premierul Boris Johnson a afirmat că poliţia i-a transmis că o zonă din centrul Londrei aflată în apropiere era "plină de pierde-vară (crusties, în engleză, n.r.) şi de protestatari necooperanţi, de toate felurile, care fac murdărie".
Downing Street a declarat că guvernul se aşteaptă ca poliţia "să adopte o poziţie fermă împotriva protestatarilor care perturbă semnificativ viaţa celorlalţi şi să folosească întreaga forţă a legii".
În capitala Germaniei, Berlin, poliţia a procedat marţi la evacuarea protestatarilor pentru climă din Potsdamer Platz, faimoasa piaţă din centrul oraşului, care a fost ocupată şi luni de circa 2.000 de activişti din grupul Extinction Rebellion, în cadrul unei campanii la nivel mondial care solicită guvernelor să acţioneze în privinţa schimbărilor climatice.
"Persoanelor care staţionează pe străzi li se ordonă să plece", a declarat o purtătoare de cuvânt a poliţiei. Majoritatea demonstranţilor s-a conformat solicitării poliţiei, însă unii dintre aceştia au trebuit luaţi de forţele de ordine.
Peste 150 de persoane au petrecut noaptea în piaţă, după ce poliţia a oprit operaţiunea de evacuare a protestarilor. În jur de 50 de persoane ocupau încă drumul marţi dimineaţă, potrivit unui reporter DPA.
Forţele de ordine au folosit cleşti pentru a tăia lanţurile folosite de unii manifestanţi şi le-a cerut protestatarilor să demonteze casele de lemn pe care le-au ridicat luni.
Poliţiştii au purtat discuţii cu liderii mişcării despre cum să procedeze cu un alt grup de protestatari aflaţi la Coloana Victoriei, din centrul parcului Tiergarten, a indicat o purtătoare de cuvânt. Luni, circa 1.000 de activişti au ocupat un amplu sens giratoriu din parc, unde converg cinci rute majore, blocând traficul. Aproximativ 500 de protestatari se aflau în continuare acolo marţi.
Extinction Rebellion a planificat acţiuni de perturbare a traficului la Berlin toată săptămâna.
Şi la Paris, protestatari ai mişcării pentru climă Extinction Rebellion au continuat să blocheze marţi centrul oraşului, în a doua zi a acestui protest global de o săptămână. Sute de activişti au ocupat o stradă în apropiere de Sena şi un pod, a informat postul BFMTV, după ce blocaseră Place du Chatelet în centrul oraşului cu o zi înainte. Nu au fost raportate incidente.
În prima zi a acestei săptămâni de manifestări organizate de Extinction Rebellion au avut loc proteste în oraşe din întreaga lume, printre care Berlin, Paris, New York şi Wellington.
Mişcarea a fost fondată în Marea Britanie, iar activiştii săi din întreaga lume solicită guvernelor lor "să spună adevărul" cu privire la schimbările climatice, să declarare starea de "urgenţă climatică şi ecologică" şi să reducă emisiile de gaze cu efect de seră până la zero net până în 2025.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News